Discuția publică organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției

29 Septembrie, 2021

La 28 septembrie 2021, UNFPA Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, a organizat o discuție publică în direct, intitulată „Ziua Mondială a Contracepției: planifică-ți viața așa cum ți-o dorești!” Discuția, moderată de Maria Marian, a reunit patru lideri locali în domeniul sănătății sexuale și reproductive și în domeniul drepturilor omului și al drepturilor persoanelor cu dizabilități: dr. Galina Leșco, directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, dna Galina Climov, directorul executiv al Alianței organizațiilor pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova, dr. Victoria Ciubotaru, coordonatorul Programului național de sănătate și drepturi sexuale și reproductive, și dr. Rodica Comendant, directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) din Republica Moldova.

Discuția a scos în lumină multe dintre progresele înregistrate în ultimii ani în promovarea accesului și utilizării contracepției în rândul adolescenților și femeilor din Republica Moldova. În același timp, participanții au discutat aspecte legate de cunoașterea și accesul la contracepție – aspecte care necesită mult mai multă atenție pentru a face titlul evenimentului o realitate, adică pentru ca toate cuplurile din Moldova să-și planifice viața așa cum și-ar dori să fie, cu ajutorul contracepției.

Cu toate că Ziua Mondială a Contracepției este sărbătorită în fiecare an la 26 septembrie, evenimentul a avut loc la 28 septembrie – nu întâmplător în ziua când este sărbătorită Ziua Internațională a Accesului la Avortul în Condiții de Siguranță. După cum a menționat dr. Rodica Comendant, în timpul acestei discuții dinamice și active „nu se poate vorbi despre avort fără a se vorbi despre contracepție, cele două fiind strâns legate”.

Discuția a fost transmisă în direct pe Facebook și poate fi accesată pe pagina de Facebook a UNFPA Moldova aici sau pe canalul Youtube Privesc.Eu Moldova aici. Pe tot parcursul discuției sunt inserate scurte clipuri create de echipa de la Suntparinte.md în colaborare cu UNFPA Moldova, în care cetățenii moldoveni își prezintă istoriile de planificare a vieții lor așa cum și-o doresc.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept