Deputații vor primi vot liber privind decriminalizarea avortului în Anglia și Țara Galilor.

04 Martie, 2024

Amendamentul propus de deputata laburistă Diana Johnson ar pune capăt urmăririlor penale pentru întreruperile de sarcină după termenul de 24 de săptămâni.

“Vot liber – Un vot de conștiință sau un vot liber este un tip de vot într-un corp legislativ în care legiuitorilor li se permite să voteze conform propriei conștiințe personale, mai degrabă decât conform unei linii oficiale stabilite de partidul lor politic” conform Wikipedia

Se așteaptă ca deputații să primească un vot liber privind decriminalizarea avortului atunci când o deputată laburistă prezintă un amendament care ar pune capăt persecuțiilor femeilor care întrerup sarcinile după limita de 24 de săptămâni.

Se preconizează că Diana Johnson va prezenta un amendament la Legea justiției penale luna viitoare care ar împiedica posibilitatea ca femeile să fie închise pentru avorturi după limita de timp.

Deputații primesc în general voturi libere în ceea ce privește avortul, deoarece este considerat o problemă de conștiință, ceea ce înseamnă că partidele vor permite parlamentarilor să facă o alegere personală în ceea ce privește votul lor.

Johnson a declarat că este „încrezătoare” că amendamentul va trece pentru că „în 2019-2020 am făcut acest lucru pentru Irlanda de Nord și am reușit să-l decriminalizăm”.

„Mi s-ar părea foarte ciudat dacă parlamentul ar decide să nu facă acest lucru pentru Anglia și Țara Galilor, deoarece am făcut-o deja și cerul nu s-a prăbușit. Alte țări au făcut-o – Australia, Noua Zeelandă, Canada și Republica Irlanda – așa că nu este lucrul teribil pe care unii par să îl facă”, a spus ea.

„Cealaltă chestiune care ar putea influența oamenii este numărul de anchete, această creștere acum a femeilor aduse în fața instanțelor, numărul de anchete pe care forțele de poliție le efectuează și faptul că furnizorii de avorturi spun că li s-a cerut de 50 de ori în ultimele 18 luni înregistrările medicale ale femeilor.

„Femeile care au trecut prin nașteri premature se află sub anchetă. Și acest grup foarte mic de femei care își obțin avortul într-o etapă târzie sunt adesea în cele mai groaznice împrejurări – femei care sunt victime ale traficului de persoane sau sunt foarte tinere sau se află într-o relație abuzivă. Nu sunt sigură că am crede că trimiterea femeilor prin instanțe este modul de a aborda aceasta”.

Un sondaj al deputaților pentru Times a constatat că există o majoritate în favoarea decriminalizării avortului, cu 55% împotriva persecutării femeilor, 23% în favoarea și restul spunând că nu știu.

Avorturile în Anglia trebuie aprobate de doi medici și trebuie să aibă loc în primele 24 de săptămâni de sarcină. În caz contrar, este ilegal să întrerupi intenționat o sarcină și, conform Legii împotriva Persoanei din 1861, poartă o pedeapsă maximă de închisoare pe viață. Întreruperile de sarcină după 10 săptămâni sunt efectuate într-un spital sau clinică.

Din 2019 pana in present, aproximativ 100 de femei au fost anchetate pentru avorturi ilegale. A fost o indignare  foarte mare în 2023 în cazul Carlei Foster, o mamă a trei copii, care a fost închisă pentru întreruperea sarcinii după limita legală de timp în timpul izolării din pandemie.

Inițial, a fost condamnată la 28 de luni, redusă la o sentință suspendată de 14 luni la apel, cu judecătorul Curții de Apel spunând că avea nevoie de „compasiune, nu pedeapsă”. Ea a recunoscut că a facut ilegal avort când era însărcinată între 32 și 34 de săptămâni.

Bethany Cox, din Teesside, a fost achitată de aceeași acuzație, dar alte trei femei acuzate de avorturi ilegale urmează să apară în instanță anul acesta.

Începând cu 2022, cel puțin șase femei au fost aduse în instanță, iar zeci au fost anchetate pentru întreruperi ale sarcinii în afara termenelor legale. În cei 20 de ani anteriori, doar trei femei au fost acuzate.

Vineri seara, secretarul de stat pentru sănătate, Victoria Atkins, a indicat că ar susține decriminalizarea. Într-un interviu acordat Telegraph, ea a spus că prin voturile sale – ea a susținut anterior decriminalizarea și a sprijinit zonele de protecție pentru clinicile de avort – „vorbesc de la sine”.

În luna trecută, Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor (RCOG) a declarat că medicii și alte cadre medicale nu ar trebui să raporteze avorturile ilegale suspectate poliției, deoarece persecuțiile nu sunt niciodată în interesul public.

Într-o intervenție asupra dezbaterii din ianuarie, dr. Ranee Thakar, președinta organizației profesionale, a spus că legile „învechite și antichizate” privind avortul fac ca femeile să fie vulnerabile la anchetă penală.

Ea a spus că profesioniștii sunt supuși unei „supravegheri inacceptabile și nejustificate”, iar RCOG a spus că, dacă personalul medical dezvăluie informații confidențiale despre pacienți fără consimțământul acestora, ar putea fi supuși unor proceduri de către organizațiile profesionale.”

Sursa articolului: https://www.theguardian.com/world/2024/feb/23/mps-to-get-free-vote-on-decriminalising-abortion-in-england-and-wales?CMP=Share_AndroidApp_Other

 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept