DECLARAȚIA COMUNĂ EUROPEANA

17 Septembrie, 2024

Drepturi reproductive pentru toți: #AbortionSolidarity

Declarația Grupului Comun European pentru avortul în condiții de siguranță cu ocazia

Zilei Internaționale a Avortului in Sigurantă,

28 septembrie 2024

 

 

 

 

În ultimii ani, au existat eforturi de îmbunătățire a legislației și politicii privind avortul și a accesului la servicii, inclusiv în Irlanda, Spania, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Polonia și Germania. În alte părți ale lumii, s-au înregistrat progrese, de exemplu, mai multe state australiene și mexicane au dezincriminat avortul, protestele în masă de succes din Brazilia au împiedicat restricționarea legii actuale și au existat lupte de succes în SUA pentru a include dreptul la avort în legile statului. O altă etapă importantă a fost atinsă în Franța, care este una dintre primele țări din Europa care a implementat avortul în constituția sa.

În același timp, multe țări europene încă au legi care incriminează avortul. Chiar și în țările cu legi relativ liberale, există bariere sub formă de termene, aprobarea terților, reglementări, costuri și stigmatizare socială, care împiedică accesul.

Apelul nostru la acțiune

Facem apel la toți factorii de decizie politică naționali și europeni și la sistemele de sănătate naționale și locale – și la Uniunea Europeană – să abordeze următoarele provocări, iar activiștilor și aliaților să-i tragă la răspundere. Solicităm:

  1. Dezincriminarea completă a avortului

Termenele și motivele restrictive continuă să fie aplicate prin lege, contrar Ghidului  de îngrijire a avortului din 2022 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Navigarea prin legile ostile privind avortul și sistemele birocratice de sănătate poate fi complicată chiar și pentru cei care înțeleg nuanțele legii din țara lor – și mulți nu o fac. Aceste bariere îi afectează cel mai mult pe cei care se confruntă cu mai multe obstacole, inclusiv discriminarea bazată pe identitatea de gen, sărăcia, abuzul domestic, rasa, religia, orientarea sexuală, dizabilitatea și statutul de migranți. Prin urmare, solicităm dezincriminarea completă a avortului în toate țările, atât ca strategie de reducere a riscurilor pentru a reduce mortalitatea și morbiditatea maternă, cât și pentru a asigura exercitarea deplină a drepturilor omului, autonomia corporală și maternitatea voluntară.

  1. Recunoașteți avortul ca asistență medicală

În ciuda faptului că OMS și Organizația Națiunilor Unite recunosc oficial avortul ca asistență medicală, multe țări din Europa nu solicită sistemelor lor de sănătate să-l trateze ca atare. Având în vedere că avortul este stigmatizat și cei care îl oferă riscă să fie incriminați chiar și atunci când operează în conformitate cu cele mai bune practici clinice recunoscute, nu este surprinzător faptul că există lacune în furnizarea de servicii, inclusiv în ceea ce privește avortul autogestionat. Aceasta înseamnă că toți cei care au o sarcină nedorită nu au de ales decât să călătorească în țară sau în străinătate pentru îngrijirea avortului, în ciuda faptului că trăiesc într-o țară cu legi relativ liberale privind avortul.

  1. Eliminarea perioadelor de așteptare și a termenelor

Majoritatea femeilor știu că vor să facă avort înainte de a căuta ajutor. Nu există niciun motiv clinic pentru care cineva ar trebui să fie forțat să urmeze consiliere sau să aștepte o perioadă de timp înainte de a face avort. Acestea neagă dreptul femeilor de a-și face propriile alegeri de viață. Perioadele de așteptare și întârzierile sunt deosebit de prohibitive în țările cu prevedere limitată sau fără avort în al doilea trimestru. Adesea nu există semne de sarcină până la opt săptămâni de sarcină, dar multe țări au o combinație de limite de timp și perioade de așteptare care fac accesul dificil sau imposibil după 12 săptămâni.

Avortul este o asistență medicală esențială, iar asistența medicală este un drept al omului. În conformitate cu îndrumările OMS, susținem avortul autogestionat și accesul universal la avort în condiții de siguranță în serviciile de asistență medicală.

Vom lupta pentru a ne asigura că toți factorii de decizie politică și furnizorii de servicii de sănătate din Europa recunosc acest lucru și nu ne vom opri până când toți cei care doresc un avort nu vor putea face un avort în siguranță, legal și fără întârziere sau stigmatizare.

Cine suntem

European Safe Abortion Networking Group este un grup de organizații naționale, regionale și internaționale de sănătate sexuală și reproductivă și drepturile reproductive (SRHR) cu sediul în Europa, care lucrează pentru accesul universal la avort legal și sigur. Grupul a fost format în 2019.

Colectăm semnături pentru această declarație din întreaga Europă în sprijinul datei de 28 septembrie. Trimite la: kristina.castell@rfsu.se. Vă rugăm să trimiteți până la 17 septembrie.

Sursa: ICWRSA Newsletter

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept