De la frică la emancipare Călătoria unei femei cu HIV în Georgia

03 Iulie, 2024

Tamar Gakhokidze, în vârstă de 41 de ani, a contractat HIV în timpul unei proceduri dentare în închisoare, în 2007. Inițial, a fost îngrozită, dar a folosit serviciile de testare HIV oferite de Tanadgoma, un partener UNFPA. Informațiile despre HIV erau limitate, iar stigmatizarea era larg răspândită în Georgia.

Din 1989, peste 10.000 de persoane au fost diagnosticate cu HIV în Georgia, cu o vârstă medie de 38 de ani. Deși prevalența HIV în Georgia este scăzută, ratele ridicate sunt observate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, al persoanelor transgender și al tinerilor.

Deși face terapie antiretrovirală (ART) și nu este infecțioasă, doamna Gakhokidze se confruntă zilnic cu prejudecăți. Fiica ei a fost chiar exclusă dintr-un curs de balet din cauza diagnosticului ei. Hotărâtă să combată stigmatizarea, a devenit asistentă socială și conduce organizația „Women with HIV – We exist!” pentru a sprijini alte femei care trăiesc cu HIV.

UNFPA ajută la combaterea stigmatizării prin furnizarea de informații și servicii de prevenire și tratament HIV, în special pentru populațiile cu risc ridicat. Testarea HIV este gratuită, dar multe diagnostice sunt făcute târziu din cauza lipsei de informare și a fricii de discriminare.

Misiunea doamnei Gakhokidze este de a trăi deschis cu HIV și de a sprijini alte persoane din Georgia să facă la fel, promovând o viață fără frică sau rușine.

Sursa: https://eeca.unfpa.org/en/news/fear-empowerment-one-womans-journey-hiv-georgia

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept