Cum a afectat catastrofa umanitară din Nagorno-Karabah drepturile sexuale și reproductive ale femeilor refugiate.

15 Noiembrie, 2023

Începând cu 24 septembrie 2023, guvernul Armeniei a raportat sosirea a 106,321 de noi refugiați. Proporțiile au fost relativ similare în funcție de sex și de gen, cu excepția femeilor de 65 de ani și peste, care au sosit în număr mai mare.

Blocada de zece luni a Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah a devenit o provocare serioasă pentru drepturile femeilor, în special pentru drepturile sexuale și reproductive ale acestora.

Operațiunea militară din 19 septembrie, care s-a soldat cu numeroase victime civile, nu a făcut decât să intensifice această criză.

În această situație, nașterile au fost deosebit de dificile pentru femei din cauza lipsei de electricitate, a accesului limitat la medicamente și a supraaglomerării spitalelor cu persoanele rănite.

Multe persoane au petrecut mai multe zile stând în coadă pentru a părăsi Nagorno-Karabah, deoarece singurul traseu spre Armenia era supraîncărcat de autovehicule, ceea ce a dus la un ambuteiaj semnificativ pe drumul cu serpentine din munți. A fost deosebit de dificil pentru femeile care își pierduseră soții să organizeze deplasarea pentru ele și pentru copiii lor.

Ultimele grupuri de rezidenți strămutați includ nu numai femei singure/văduve, ci și persoane care locuiau în aziluri de bătrâni și persoane cu dizabilități. În timpul călătoriei spre Armenia, a avut loc și nașterea unui copil, la 26 septembrie acesta a fost adus pe lume, procesul a fost supravegheat și suținut de persoanele aflate în mașinile din apropiere.

În aceste zile, nevoile multor femei, inclusiv cele referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă, au rămas nesoluționate în timpul blocajelor lungi din trafic. De-a lungul călătoriei dificile, de 40 de ore, în mijloace de transport aglomerate, nu s-a discutat prea mult despre igiena menstruală, accesul la absorbante menstruale și asistența medicală pentru femeile însărcinate, deoarece accentul era pus exclusiv asupra faptului de a ajunge, cât mai repede, în Armenia.

În prezent, în Armenia au sosit peste 100,000 de persoane refugiate, dintre care jumătate sunt femei și fete, iar necesitățile sexuale și reproductive ale acestora continuă să fie nesatisfăcute, inclusiv în cazul femeilor care trăiesc în adăposturile oferite de stat. Deși statul acordă acestui grup toate drepturile de care se bucură cetățenii armeni, este clar că femeile din acest grup au nevoie de un sprijin mai amplu și mai atent la necesitățile lor reproductive.

Sursa: ASTRA

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept