Comunicat de presa, 29 ianuarie 2013. Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, Moldova
Comunicat de presa, 29 ianuarie 2013
Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin din cadrul Campaniei europene de combatere a cancerului cervical Perla înţelepciunii este organizată în Republica Moldova în perioada 28 ianuarie – 3 februarie curent. Evenimentul este la a doua ediţie consecutivă şi este dedicat tuturor femeilor din ţară în scopul prevenirii precoce a cancerului de col uterin.
Programul săptămânii dezvoltat de Ministerul Sănătăţii, UNFPA – Fondul ONU pentru Populaţie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi Institutul Oncologic va include: mese rotunde cu participarea administraţiei medicilor de familie şi asistentelor medicale din Centrele Medicilor de Familie din Ştefan Vodă şi Călăraşi, sesiuni de informare pentru elevi din şapte licee din Chişinău şi 150 de voluntari ai Reţelei Educatorilor de la Egal la Egal Y-PEER şi ai Societăţii de Planificare a Familiei despre prevenirea maladiei, distribuirea către femei a materialelor informative şi promoţionale în gările auto şi cea feroviară din Chişinău.
De insigna Perla înţelepciunii, care este simbolul Campaniei europene cu acelaşi nume, se vor bucura medicii de familie încadraţi în programele de screening finanţate din fondul de profilaxie al CNAM şi femeile care vor face examenul profilactic citologic în Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin.
Campania europeană Perla Înţelepciunii, iniţiată de Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului Cervical, la care instituţiile de profil din Republica Moldova sunt afiliate, are drept obiectiv informarea fiecărei femei faptului că:
- Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un examen profilactic citologic;
- Toate femeile trebuie să treacă examenul citologic o data la doi ani chiar daca sunt perfect sănătoase;
- Examenul citologic este simplu, inofensiv şi accesibil;
- 80% din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin programe de screening;
- Diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin creşte cu eficienţa tratamentului până la 99% din cazuri.
_______________________________________
*În Republica Moldova, zilnic o femeie este depistată cu cancer de col uterin, iar în fiecare a doua zi o femeie îşi pierde viaţa din cauza acestei maladii. Cancerul de col uterin ocupă locul doi printre cauzele de deces în rândul populaţiei feminine pentru că este depistat la fiecare a şasea femeie în stadiile avansate. Acesta este motivul pentru care în anii 2011–2012, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM, la nivel naţional, a fost finanţat primul program de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În 2011, în cadrul acestui program circa 43000 de femei au trecut examenul citologic.
Petru detalii:
Ministerul Sănătăţii: Veronica Istrati, şef Serviciu de Informare şi Comunicare, mass-media@ms.gov.md
Compania Naţională de Asigurări în Medicină: Lilia Onea, Şef Serviciu Relaţii cu Publicul, cnam.srp@gmail.com
Institutul Oncologic: Diana Valuţă, Coordonator Programul de screening al cancerului de col uterin, anticamera@onco.md, 068388777
UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie: Natalia Cojohari, Coordonator Sănătatea Reproducerii şi Tineret, cojohari@unfpa.org, 022 214002.