Columbia dezincriminează avortul în primele 24 săptămâni
Curtea Constituțională din Columbia a dezincriminat avorturile în primele 24 de săptămâni de sarcină.
Conform noilor reguli, avortul efectuat în acest interval de timp nu va rezulta în urmărire penală.
Din 2006, avortul era permis în Columbia în caz de viol, dacă viața femeii este în pericol, sau dacă fătul nu este considerat viabil.
Hotărârea a fost salutată de grupurile pro-choice, care au numit-o „o realizare istorică”.
Totodată, Arhiepiscopul José Luis Rueda a declarat că Biserica Catolică „va continua să proclame, să apere și să promoveze viața umană, de la gestație până la moartea naturală”.
Activiștii pro-choice susțin că este cea mai recentă dintr-o serie de victorii din ultimii ani, inclusiv o hotărâre similară adoptată de Curtea Supremă de Justiție din Mexic în septembrie și legalizarea avortului până la a 14-ea săptămână în Argentina.
Este un pas enorm pentru America Latină, o regiune catolică cu valori profund conservatoare. Dar faptul că Mexic, Argentina și acum Columbia au dezincriminat avortul sugerează că procesul este în creștere.
Mișcarea activistă din regiune a luat o amploare uriașă în ultimii câțiva ani, ceea ce a influențat cu siguranță schimbarea. Dar lupta nu s-a încheiat încă. Multe țări din America Latină limitează sever drepturile la avort, în special Brazilia, țara cu cea mai numeroasă populație din regiune la moment. Și în mai multe țări din America Centrală avortul este interzis de-a dreptul, chiar și în cazul violului și incestului. Există femei în închisori care ispășesc pedepse îndelungate, dintre care multe spun că au suferit avorturi spontane. Dar cu atât de puține drepturi reproductive în unele țări, femeile care au nevoie de asistență medicală sunt în schimb abandonate de către stat.
Decizia a venit ca urmare a unui proces de judecată intentat de grupul umbrelă Causa Justa al cărui scop este eliminarea avortului din codul penal. Causa Justa susținea că, deoarece avorturile au fost definite ca o infracțiune în toate cazurile, în afara celor trei permise de hotărârea din 2006, medicii care au efectuat avorturi și pacienții lor au fost adesea stigmatizați. Grupul estimează că 90% de avorturi în Columbia sunt efectuate în mod clandestin, punând în pericol sănătatea și viața femeilor.
Cu toate că nu a eliminat complet avortul din codul penal al Columbiei, decizia de luni este văzută ca o victorie în lupta pentru extinderea accesului la procedura dată. În conformitate cu decizia sa 5-4, instanța a cerut Congresului și guvernului să elaboreze o legislație care să protejeze drepturile femeilor însărcinate, inclusiv furnizarea de servicii de planificare familială, eliminarea obstacolelor în calea îngrijirii avortului și sprijinirea adopției.
Sursa: BBC