CIDSR a organizat sesiuni de informare pentru asistenți sociali din întreaga țară despre drepturile și sănătatea sexuală a fetelor/femeilor cu dizabilități

17 Iunie, 2022

Aproape 500 de asistenți sociali din majoraitatea regiunilor Republicii Moldova au beneficiat de instruire în drepturi și sănătate sexuală și reproductivă a persoanelor cu dizabilități. Instruirea s-a desfășurat în cadrul sesiunilor de informare online organizate pe scară largă pe 8 și 10 iunie de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Agenția Națională Asistență Socială, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Asociatia MOTIVATIE din Moldova, în cadrul proiectului „Inclusiv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea drepturilor și sănătății sexuale și reproductive a femeilor și fetelor cu dizabilități”, susținut de Embassy of Finland in Bucharest – Ambasada Finlandei din Bucureşti în cadrul fondului pentru cooperare locală.

Asistenții sociali și-au consolidat cunoștințele despre sănătatea reproductivă și componentele acesteia din perspectiva dizabilității (maternitatea fără riscuri, contracepția, prevenirea cancerului de col uterin, etc.), drepturile sexual-reproductive a persoanelor cu dizabilități, prevenirea abuzului, serviciile și facilitățile în materie de DSSR disponibile pentru beneficiarii lor cu dizabilități. De asemenea, specialiștii în asistență socială și-au fortificat capacitățile prin intermediul cărora vor putea să îndrume și să direcționeze în mod corespunzător fetele și femeile cu dizabilități astfel încât ele să primească îngrijirea și sprijinul de care au nevoie în această sferă.

În cadrul proiectului, au fost deja realizate training-uri axate pe capacitarea feteleor/femeilor cu dizabilități în a-și exercita drepturile sexuale și reproductive și de a încuraja alte femei și fete cu dizabilități să facă același lucru în calitate de formatori în comunitățile lor.

Însă pentru o abordare cu adevărat multi-componentă a problemei CIDSR și-a propus formarea și informarea celor care lucrează direct cu persoanele cu dizabilități și comunică cu acestea, pentru ca ele să fie susținute și împuternicite în continuare în exercitarea drepturilor lor.

În conextul unei analize situaționale efectuată anterior, Dr Rodica Comendant, directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive s-a referit la evaluarea problemelor persoanelor cu dizabilități în exercitarea drepturilor sexuale și reproductive și a menționat ”O treime din persoanele cu dizabilități au zis că își doresc ca asistenții sociali să vină cu această informare. Iată asta ne-a motivat să vă includem pe dvs. în această sesiune de informare”.

 Una dintre participantele sesiunii, dna Lidia Voronco, asistent social a  venit cu opinia; „Sunt multe beneficiare, care au mai mare incredere in asistentul social decit in medicul de familie deaceea se impărtașesc cu problemele de ordin personal”.

În cadrul aceluiași proiect, activități similare de informare vor fi organizate și pentru prestatorii de servicii medicale primare precum și personalul de asistență medicală.

Mai jos puteți accesa agenda, prezentările de la sesiunile de informare, precum și înregistrările integrale a evenimentelor online.

Prezentari:

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept