Benin liberalizează legea privind avortul
De Katrin Gänsler
Parlamentul din Benin a votat legalizarea avorturilor în majoritatea cazurilor, devenind una din puținele țări din Africa care au făcut acest lucru.
Claudia încă își mai amintește când mama ei i-a interzis măcar să se gândească vreodată la avort.
Era o elevă de 16 ani la o școală din Cotonou, centrul economic al Beninului.
„Ea mi-a spus: ‘Dacă rămâi însărcinată, trebuie să naști copilul’. Niciodată nu mi-ar fi permis să fac un avort,” a declarat Claudia pentru DW, care are 28 de ani la moment.
Claudia a spus că mulți ani după această discuție a fost foarte îngrijorată să nu rămână însărcinată din întâmplare.
Avortul a fost mult timp un subiect tabu în Benin, încât Claudia nu vrea să-și folosească numele întreg atunci când vorbește pe această temă.
Dar acest lucru ar putea fi mai simplu, acum că parlamentul din Bebini a votat legalizarea avortului în majoritatea circumstanțelor. Modificarea trebuie să fie ratificate și de curtea constituțională, înainte de a intra în vigoare, dar aceasta este considerate o formalitate.
Noua lege face legală întreruperea sarcinii, dacă aceasta „ar agrava sau ar cauza o situație de criză materială, educațională, profesională sau morală, incompatibilă cu interesul femeii și/sau al copilului nenăscut.”
Legile stricte privind avort ale națiunilor africane
Acest lucru transformă Beninul într-o raritate în Africa. Conform Centrului pentru Drepturile Reproductive, o organizație mondială de sensibilizare a opiniei publice, doar Africa de Sud, Mozambicul, Zambia, Etiopia, Guinea-Bissau și Tunisia au legi privind avortul, relativ liberale.
În conformitate cu legea anterioară din Benin privind avortul, care a fost adoptată în 2003, o femeie poate întrerupe sarcina doar dacă viața acesteia este în pericol, dacă sarcina este rezultatul incestului sau violului sau dacă fătul are o afecțiune medicală foarte gravă.
Însă avorturile erau oricum efectuate „permanent”, deși erau ilegale, zicea Claudia.
Avorturi nesigure – lucru obișnuit
Claudia ezită o clipă, înainte de a ne povesti cazul verișoarei sale, care a rămas însărcinată din întâmplare.
„Eram foarte tinere. Nici nu se putea de gândit la a avea un copil, ar fi fost imposibil din cauza părinților ei și situației financiare,” ne-a spus ea.
Verișoara Claudiei a aflat despre un spital unde era posibil de organizat un avort în mod discret.
„Am crezut că va fi dificil. Dar nu a fost așa. O femeie a trimis-o pe verișoara mea în camera de alături, unde i-a fost administrat un preparat anestezic. Am așteptat afară. A fost rapid,” povestește Claudia.
Cele două fete erau speriate că ceva ar putea merge greșit – nu exista nici un tratament după procedură, doar un antibiotic în caz de complicații.
Verișoara Claudiei a fost norocoasă că locuia într-un oraș. Este o cu totul altă situație în zonele rurale ale Beninului, unde sistemul de sănătate este foarte slab dezvoltat. Deseori, femeile de acolo ingerează anumite plante pentru a întrerupe o sarcină.
Ginecologul Pascal Dennis s-a confruntat, deseori, cu consecințele avorturilor nesigure la clinica sa din Cotonou.
„Daunele pot fi foarte grave”,” ne-a declara acesta. „Infecțiile simple pot fi tratate cu antibiotic, dar pot fi de asemenea afectate mai multe organe, ceea ce poate duce la decesul pacientului.”
Salvarea vieții femeilor
Ministrul Sănătății, Benjamin Hounkpatin, a estimate că avorturile nesigure sunt responsabile pentru 20% din decesele materne din Benin.
„(Această lege) va fi salutată de toți lucrătorii medicali care s-au confruntat cu complicații zilnice în urma avorturilor,” a declarat Hounkpatin la o conferință de presă, după ce parlamentul a adoptat amendamentul.
Serge Kitihoun este Directorul de Program al Asociației de Sprijin a Familiei din Benin, care oferă servicii de planificare familială în toată țara. El este încântat de această lege nouă.
„Noi ne salvăm copiii. Studiile noastre arată că 200 femei mor în fiecare zi din cauza avorturilor riscante. Acest lucru ar fi putut fi evitat,” a declarant el pentru DW, adăugând că amendamentul este un „succes pentru întreg Beninul.”
„Avortul nu este o soluție”
Aproape 25% din populația Beninului o reprezintă catolicii și Biserica catolică a criticat în mod special noua lege.
Amendamentul este o „dezamăgire extraordinară,” a declarat Tiziana Borsani, un membru al Salesian Sisters of Don Bosco (Surorilor Saleziene din Don Bosco), o congregație religioasă catolică. Ea nu consideră că avorturile „rezolvă toată problemele”.
„Femeile vor continua să se confrunte cu violența pe bază de gen,” a spus ea pentru DW. „Ele trăiesc în sărăcie și sunt dependente economic.”
Organizația religioasă oferă cazare temporară mamelor minore, astfel încât acestea să păstreze copiii și să obțină o educație, în același timp. De asemenea, mamelor li se oferă un suport psihologic și se fac încercări de restabilire a relației între mamele adolescente și familiile acestora.
Puțină educație sexuală
Cât despre Claudia, ea spune că adevăratul motiv pentru care femeile și, în special, adolescentele au nevoie de serviciul de avort, este deseori ignorat; discuțiile privind sexul și sănătatea sexuală este încă tabu în Benin.
„Unii părinți sunt deschiși, dar alții nici măcar nu vorbesc despre aceasta,” a spus ea, adăugând că, deși unele femei pot discuta cu surorile mai mari sau prietenele despre sex, discuția este întotdeauna inconfortabilă.
O fata care încearcă să afle despre contracepție este stigmatizată și văzută ca fiind ușuratică, zice Claudia, în special dacă este tânără.
Potrivit Organizației Mondiale de Sănătate, doar aproximativ 12% din populația din Benin folosește metodele moderne de contracepție.
În ceea ce o privește pe Claudia, acum este mai mare ca vârstă și este deschisă față de idea de contracepție.
„Cu zece ani în urmă, nu aș fi îndrăznit să le folosesc,” a spus ea.
Sursa: AllAfrica