Avortul mi-a provocat infertilitatea?
Am 20 de ani. Am avut un avort în urmă cu doi ani, iar acum am dificultăți în a deveni din nou gravidă. Care ar putea fi cauza?
Multe femei care au făcut avort în trecut, de obicei, dau vina pe avort ca fiind motivul pentru care nu sunt capabile să conceapă. Cu toate acestea, aceasta este o cauză posibilă, dar puțin probabilă, deoarece ar putea exista multe motive pentru care nu ai mai putut rămâne însărcinată.
Un avort se poate face fie prin luarea de medicamente pentru a induce un avort spontan sau prin intervenție chirurgicală având pentru a goli conținutul uterului. Dacă este făcut de un profesionist calificat, complicațiile sunt destul de rare. Cu toate acestea, în cazul în care apar complicații, acestea pot afecta fertilitatea în viitor. Avorturile făcute după primul trimestru, precum și avorturile chirurgicale, au mai multe șanse să provoace complicații, deoarece sunt implicate mai multe proceduri.
Complicațiile, cum ar fi o infecție, apar în doar aproximativ 2% din cazuri. Cu toate acestea, o infecție ar putea deteriora uterul sau ar putea să se deplaseze spre trompele uterine pentru a le bloca. Dacă se întâmplă acest lucru, vă va fi afectată capacitatea de a rămâne gravidă pe viitor.
În situații foarte rare, avortul chirurgical poate provoca leziuni ale colului uterin sau ale uterului, ceea ce ar putea duce la cicatrici. În majoritatea cazurilor, această cicatrice este minoră și nu reprezintă o problemă pentru o viitoare sarcină. Cu toate acestea, cicatricea semnificativă vă poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată.
În majoritatea cazurilor, femeile ar ști dacă au avut complicații, deși unele cicatrici nu pot fi detectate până când nu există o problemă.
SINDROMUL ASHERMAN
Complicația care va afecta cel mai probabil fertilitatea, ca urmare a cicatricii uterine se numește sindrom Asherman. Sindromul Asherman este o complicație rară care poate apărea după ce o femeie are o procedură chirurgicală de avort care provoacă leziuni ale mucoasei uterului. Astfel poate crește probabilitatea ca o femeie să aibă un avort spontan sau să aibă probleme de concepere în viitor.
Sindromul Asherman nu se întâmplă foarte des. Cu toate acestea, dacă afecțiunea apare, poate fi tratată printr-o intervenție chirurgicală care îndepărtează zonele cicatriciale ale țesutului din interiorul uterului.
Dacă se suspectează tuburi blocate, o procedură de raze X specializată numită histerosalpingogramă, cunoscută și sub denumirea de HSG, poate confirma diagnosticul. Poate fi realizată o intervenție chirurgicală pentru deblocarea trompelor falopiene, dar nu este întotdeauna reușită, astfel că unele femei pot opta pentru fertilizarea in vitro.
Complicațiile care vor afecta o viitoare sarcină sunt mai susceptibile să apară după un avort chirurgical, în special după 2 sau mai multe proceduri chirurgicale. Cercetările au descoperit că endometrul, membrana care căptușește uterul, este mai subțire la aceste paciente, ceea ce face dificilă implantarea unui embrion și apariția sarcinii.
Avortul – cea mai puțin probabilă cauză a infertilității
Cu toate acestea, există multe motive pentru care o femeie poate avea dificultăți în a rămâne însărcinată, iar un avort este unul dintre cele mai puțin probabile cauze.
Dacă o pacientă are dificultăți în a rămâne însărcinată după un avort, este important să fie luați în considerare unii dintre ceilalți factori care ar putea să afecteze fertilitatea, deoarece un avort trecut nu este probabil să creeze probleme de concepere.
Alți factori care pot afecta fertilitatea:
Vârsta: pe măsură ce îmbătrânește femeia, fertilitatea scade. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani.
Stilul de viață: obiceiurile de viață, cum ar fi fumatul și consumul de droguri, pot afecta fertilitatea. Același lucru este valabil și pentru partener.
Istoric medical: Dacă aveți un istoric de infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoree, acestea vă pot afecta fertilitatea. Același lucru este valabil și pentru bolile cronice precum diabetul și afecțiunile hormonale.
Fertilitatea partenerului: Pentru a concepe e nevoie de două persoane, iar calitatea spermei partenerului poate afecta capacitatea de a rămâne gravidă femeia. Chiar dacă a fost concepută o însărcinată cu același partener în trecut, obiceiurile de viață și îmbătrânirea pot afecta fertilitatea partenerului.
Dacă simțiți nevoia să discutați despre posibilele cauze a infertilității, apelați la un medic ginecolog. El vă poate consilia cu privire la stilul de viața care poate ajuta, precum și recomanda un specialist de fertilitate, care vă poate ajuta să identificați cauza potențială care stă la bază și opțiunile posibile de tratament.
Pentru consultație prin telemedicină la medicii Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Chișinău apelați ☎️Linia fierbinte 0 808 808 808 sau 📲060903782