Atlasul European al politicilor privind avortul

01 Decembrie, 2021

Forumul Parlamentar European în comun cu Federația Internațională de Planificare a Familiei (EPF-IPPF EN) „Atlasul European al politicilor privind avortul” acoperă 52 țări și teritorii europene cu privire la cadrele juridice pentru a beneficia de acces sigur la serviciile de avort și arată, în mod evident, că Europa nu este atât de progresistă pe cât ar părea.

Această primă analiză aprofundată a politicilor privind avortul pe teritoriul Europei constată că legislația cu privire la serviciile de avort în întreaga regiune este un amalgam legislativ și administrativ – având ca și consecință faptul că, experiența femeilor cu serviciile de avort depinde în mare parte de codul lor poștal:

  • 31 țări nu includ avortul în acoperirea financiară a sistemului național de sănătate – acestea penalizează toate femeile și fetele, dar, în special, pe cele din familiile vulnerabile (de ex. cu venituri scăzute, care locuiesc în zone rurale, de etnie rromă, prostituatele și migrații fără acte).
  • 19 țări, inclusiv câteva cunoscute ca fiind progresive, forțează femeile să suporte cerințele inutile din punct de vedere medical, înainte de a recurge la serviciile de avort (consiliere obligatorie și uneori ostile, perioade de așteptare forțate).
  • Un avort sigur, voluntar nu ar trebui să fie tratat ca o crimă. Și totuși, 16 țări din Europa reglementează serviciile de avort în primul rând prin codul lor criminal și/sau penal.
  • 26 țări le permit lucrătorilor medicali să respingă serviciile de avort, bazându-se pe convingerile și confortul lor personal, punând astfel femeile în pericol grav.
  • 18 țări europene nu furnizează oamenilor informație clară și exactă cu privire la serviciile de avort.

Guvernele au responsabilitatea de a proteja dreptul femeilor și a fetelor de a duce o viață reproductivă liberă și sigură, fără discriminare și constrângere. Facem apel la guverne ca:

  1. Să modernizeze legile privind avortul (dezincriminarea legilor privind avortul, termene extinse)
  2. Să se asigure ca serviciile cu privire la avort să fie acoperite de sistemul național de sănătate
  3. Să elimine obstacolele inutile la accesul la serviciile de avort, urmând recomandările OMS
  4. Să interzică furnizorilor de servicii de îngrijire medicală să renunțe legal la orice parte a întregului spectrul de servicii de sănătate reproductivă
  5. Să furnizeze o informație corectă cu privire la serviciile de avort.

Sursa: Rețeaua Europeană IPPF

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept