Am lansat Proiectul Național Pentru Promovarea Sănătății Sexuale și Reproductive!
Suntem încântați să anunțăm inceperea Proiectului Național Pentru Promovarea Sănătății Sexuale și Reproductive, realizat în colaborare cu Compania Națională de Asigurări in Medicină și Ministerul Sănătății.
Evenimentul de lansare a fost un succes, reușind să adune reprezentanți ai diverselor instituții și organizații, precum CNAM, ANSP, ANAS, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, UNFPA, IMSP, Y-Peer, Asociația Motivație, Asociația Bibliotecarilor, Asociația Alianța pentru Dolna, Asociația Surzilor, Neovita, Alianța Organizațiilor Pentru Persoane cu Dizabilități, VIVERE, Pumba Studio, CIDSR, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie, și mulți alții.
Sperăm ca proiectul să aibă succesul pe care ni-l dorim cu toții, atingerea unui nivel cat mai inalt al sanatații in Moldova și ne bazăm în continuare pe partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil.
Doamna Victoria Ciubotaru, coordonatoarea Programului Național privind Sănătatea și Drepturile Sexuale și Reproductive din cadrul Institutului Mamei și Copilului a oferit o prezentare detaliată despre situația curentă a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în Moldova. Ea a subliniat necesitatea crescândă de informare și educare în rândul populației, evidențiind lipsa de cunoștințe asupra serviciilor oferite gratuit sau compensate de catre Compania Nationala de Asigurari in Medicină cat si faptul ca sănatatea sexuala nu este doar pentru femeile de varstă reproductivă ci pentru toata populatia, indifferent de gen sau varsta.
Doamna Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății și Domnul Ion Dodon, directorul CNAM au vorbit despre importanța implementării acestui proiect in contextual actual. Ambii au subliniat rolul esențial pe care îl joacă educația și accesul la informații corecte în îmbunătățirea sănătății sexuale și reproductive si au reiterat faptul ca un budget semnificativ din cel al țarii este alocat acestor servicii . De asemenea, au accentuat importanța colaborării între instituțiile statului și organizațiile non-guvernamentale pentru a asigura succesul proiectului.
Doamna Rodica Comendant, expertul CIDSR a detaliat activitățile proiectului, explicând obiectivele principale și pașii specifici pe care ii vom urma pentru a le atinge. Ea a evidențiat programele educaționale și campaniile de informare planificate, menționând importanța implicării comunității în aceste demersuri. S-a vorbit despre materialele informative deja in cadrul organizațiilor neguvernamentale si despre necesitatea agregarii acestora astfel incat sa fie cat mai vizibile si utile populației.
Vadim Șeptichin, administratorul Pumba Studio, compania de productie responsabila pentru crearea materialelor campaniei de informare, a discutat despre implementarea materialelor informative, explicând cum vor fi distribuite și utilizate pentru a atinge un public cât mai larg. El a condus și sesiunea de dezbateri, unde participanții au avut ocazia să-și exprime opiniile și să c ontribuie cu sugestii și idei pentru optimizarea proiectului si pentru alegerea LOGO-ului si mesajului campaniei.
Le mulțumim tuturor pentru participare și pentru implicarea in proiect atat la evenimentul de lansare cat si pe parcursul desfașurarii acestuia. Știm că timpul dumneavoastră este valoros și apreciem faptul că ați participat în număr atât de mare.