Vizite de evaluare în cadrul instituțiilor medico sanitare din țară

In perioada 13-24 octombrie, 2014 Centrul de Instruire in Domeniul Sanatatii Reproductive (CIDSR) cu suportul Organzatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Ministerului Sanatatii din Republica Moldova au efectuat vizite in cadrul institutiilor medico sanitare din tara pentru a evalua calitatea serviciilor de intrerupere a sarcinii si implementarea standardelor nationale de efectuare a avortului in conditii de siguranta.

Aceasta activitate face parte din cadrul proiectului: “Evaluarea calității serviciilor de întrerupere a sarcinii și implementării standardelor naționale de efectuare a avortului sigur în Republica Moldova”, proiect initiat si sustinut de OMS.

Institutiile medico –sanitare care au fost supuse evaluarii:

 • Centrele model din Orhei, Cahul, Cantemir, Drochia, Balti, Chisinau
 • Alte institutii: Ocnita, Soroca, Chisinau, Telenesti, Glodeni, Falesti, Nisporeni, Ialoveni, Vulcanesti, Comrat, Ciadir-Lunga.

Vizitele de evaluare au fost efectuate de 2 echipe:

Echipa care a evaluat calitatea serviciilor de avort prestate în Centrele-model:

 1. Stelian Hodorogea, conferențiar universitar, catedra Obstetrică și Ginecologie a USMF ”N.Testemițeanu”; consultant OMSîn maternitate fără risc, vicedirector CIDSR
 2. Natalia Zarbailov, conferențiar universitar, doctor în științe medicale, catedra „Medicina de familie” USMF ”N.Testemițeanu”
 3. Larisa Boderscova, ofițer național, OMS, Moldova

Echipa care a evaluat calitatea serviciilor prestate în celelalte instituții vizitate:

 1. Rodica Comendant, conferențiar universitar, catedra Obstetrică și Ginecologie a USMF ”N.Testemițeanu”; consultant OMS în avortul sigur, director al CIDSR
 2. Ronnie Johnson, OMS, Geneva
 3. Larisa Boderscova, ofițer național, OMS, Moldova
 4. Uliana Tăbuică, conferențiar universitar, dr. în șt. med catedra Obstetrică și Ginecologie FECMF, USMF ”N.Testemițeanu”
 5. Cornelia Sârbu, medic obstetrician-ginecolog, șef secție de internare IMSP SCM Nr. 1
 6. Irina Sagaidac, asistent universitar, catedra Obstetrică și Ginecologie FECMFUSMF ”N.Testemițeanu”, colaborator la CIDSR

La evaluarea unor instituții au mai participat:

 1. Maria Cumpănă, director, Consiliul Național în Acreditare și Sănătate
 2. Maria Țăbârnă, șef, Centrul de sănătate a femeii AMT Centru, Direcția Sănătate a Municipiului Chișinău.

In urma acestor vizite a fost   organizata o sedinta in cadrul careia s-a discutat problemele, s-au menționat succesele si s-au formulat recomandari concrete.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept