CIDSR a organizat I Conferință națională în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități din Moldova

I Conferinta nationala DSRCentrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) a organizat I Conferință națională în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități din Moldova  luni, 29 mai 2017, în Sala Roșie a Complexul Summit Events & Conference Center, or. Chișinău.

Evenimentul a fost orhanizat în contextul Zilei internaționale de acțiune pentru sănătatea femeilor din 28 mai.

Scopul evenimentului a fost discutarea la nivel de țară a problemelor cu care se confruntă femeile și fetele cu dizabilități în exercitarea drepturile sexuale și reproductive (DSR), sensibilizarea actorilor cheie despre necesitatea ameliorării situației și stabilirea pașilor următori în scopul realizării schimbărilor necesare.

La eveniment au participat femei cu dizabilități, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Agențiilor ONU, reprezentanți ai organizațiilor care lucrează în domeniile sănătate sexuală și reproductivă, drept, dizabilitate și mass-media.

La deschiderea conferinței au luat cuvintul reprezentanții Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, UN Women, CIDSR.
Prezentare I Conferinta nationala

Ludmila Sîrbu,  coordonator proiect, CIDSR a făcut o prezentare despre DSR ale femeilor cu dizabilități în lume și în Moldova și cum sunt respectate aceste drepturi, despre rezultatele și activitățile din cadrul proiectului „Toți egali, toți sănătoși: Abilitarea femeilor și fetelor cu dizabilități din Moldova să își exercite drepturile sexuale și reproductive”.

Rodica Comendant, director CIDSR a moderat panelul de discuții în cadrul căruia reprezentanții femeilor cu nevoi speciale, ministerelor, Consiliului  Național pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Oficiului ONU pentru Drepturile Omului Moldova, Keystone Human Services Internațional Moldova Association, Asociației Promo-LEX și Trimbos Moldova și-au expus viziunile asupra soluțiilor pentru problemele cu care se confruntă femeile cu dizabilități din Moldova în exercitarea drepturilor sexuale și reproductive.

După relatările din teren, în cadrul cărora au fost menționate realizările în domeniu ale ONG-lor instruite de către CIDSR în DSR ale persoanelor cu dizabilități au avut loc discuții despre consolidarea eforturilor în scopul asigurării respectării DSR ale femeilor cu dizabilități din Moldova și a fost formulată Rezoluției conferinței.

La finele Conferinței au fost premiați câștigătorii concursului de creare a produselor media privind DSR ale femeilor cu dizabilități din Moldova.

Vă punem la dispoziție următoarele materialele disponibile:

  1. Agenda
  2. Lista participantilor
  3. Prezentarea „Drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități în lume și în Moldova”, Ludmila Sîrbu,  coordonator proiect, CIDSR
  4. Rezoluția I Conferințe naționale în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități din Moldova  RO   EN

 

Imagini din cadrul I Conferințe naționale în drepturile sexuale și reproductive ale femeilor cu dizabilități din Moldova

 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept