Membrii Parlamentului European solicită includerea drepturilor la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

01 Februarie, 2022

ELENA SÁNCHEZ NICOLÁS | 21 ianuarie 2022

Membrii Parlamentului European au insistat asupra includerii dreptului la avort legal și sigur în carta drepturilor fundamentale a UE, cu o zi după ce președintele francez a pledat pentru inițierea unei dezbateri în cadrul Consiliului UE.

„Femeile nu trebuie să fie forțate să aibă copii,” a declarat liderul spaniol al grupului socialiștilor, Iratxe García Pérez, joi (20 ianuarie) în timpul unei dezbateri plenare.

„Interdicția avortului nu înseamnă că se nasc mai mulţi copii, înseamnă că mai multe femei mor,” a adăugat ea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră avorturile nesigure o „pandemie evitabilă” care provoacă moartea a mii de femei în fiecare an.

În UE, Malta este unica  ţară unde avortul este complet interzis. Dar Polonia în 2020 a impus o interdicţie aproape totală, declanșând proteste în masă în toată ţara.

Şi multe state ale UE au bariere juridice pentru avort, precum consiliere obligatorie sau perioade de aşteptare.

UE nu are de spus nici un cuvânt în ceea ce priveşte drepturile sexuale şi reproductive, inclusiv avortul, deoarece politicile de sănătate sunt în competenţa statelor membre.

Dar Macron, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE pe o perioadă de şase luni, vrea să discute introducerea dreptului la avort în Carta de 20 de ani a drepturilor fundamentale a UE– o mişcare care ar solicita un acord între statele membre.

„Dacă trăim pe un continent cu drepturi şi libertăţi, atunci trăim pe un continent unde drepturile şi libertăţile se pot schimba şi dezvolta continuu,” a declarat pentru membrii Parlamentului European, secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clément Beaune.

„Ştiu că nu va fi ușor, dar este o discuţie care merită atenție,” a adăugat acesta.

Unii parlamentari europeni conservatori au cerut preşdinţiei franceze să retragă această propunere, argumentând că ţările ca Polonia şi Ungaria nu vor face niciodată parte dintr-o Uniune care nu respectă dreptul la viaţă.

Între timp, membrul Parlamentului European liberal olandez, Samira Rafaella, a cerut o soluție europeană de retragere a drepturilor femeilor în unele state membre.

„Dacă statele membre au refuzat să rezolve problema avortului sigur … atunci să facem o posibilitate pentru femei să plece într-o altă ţară din Europa pentru a efctua un avort sigur. Trebuie să ne ajutăm reciproc,” a declarat ea.

“Vom fi cu ochii pe tine, Metsol”

Drepturile sexuale şi reproductive au devenit o temă fierbinte în plenul acestei săptămâni, unde membrul Parlamentului European din Malta, Roberta Metsola, a fost aleasă în calitate de preşedinte  al Parlamentului European.

Deşi ea s-a angajat să reprezinte „vocea majorităţii” în problemele legate de drepturile reproductive, unii membri ai Parlamentului European sunt îngrijoraţi de istoricul ei de vot în ceea ce priveşte drepturile sexuale, reproductive şi la avort.

„Negarea sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive, inclusiv a serviciilor de avort este opresiunea supremă a femeilor …Vom continua această luptă şi vom insista ca noul nostru preşedinte, Roberta Metsola, să ne susţină în această luptă,” a declarat membrul Parlamentului European suedez de stânga, Malin Björk.

„Dacă vrem cu adevărat să ajungem la egalitatea de gen, există o condiţie indispensabilă: respectarea drepturilor şi sănătăţii sexuale şi reproductive … Vom fi cu ochii pe tine, dnă preşedinte Metsola,” a declarat membrul Parlamentului European francez liberal, Chrysoula Zacharopoulou.

La rândul ei, membrul Parlamentului European austriac de centru-stânga, Regner Evelyn, care conduce comisia pentru drepturile femeilor, şi-a exprimat regretul că o astfel de dezbatere este încă necesară la câteva decenii după ce Simone Veil – prima femeie aleasă în calitate de preşedinte a Parlamentului UE, care a apărat cu înverşunare drepturile femeilor şi drepturile la avort.

„Susţinerea integrităţii corporale şi a alegerii femeilor şi deciziile privind sănătatea sexuală şi reproductive, este esenţială pentru egalitate,” a declarat membrul Parlamentului European irlandez de centru-dreaptă, Frances Fitzgerald.

Este o „responsabilitate socială” atât a femeilor, cât şi a bărbaţilor, a adăugat ea.

Iar preşedinţia franceză s-a angajat să facă progrese în alte dosare privind inegalităţile de gen, precum propunerea privind transparenţa salariilor şi directiva privind femeile în organele de conducere, care a rămas blocată în Consiliul UE de ani de zile.

Sursa: EU Observer

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept