Este viitorul avortului on-line?

31 Ianuarie, 2019

În timp ce dezbaterea avortului continuă în întreaga lume, chiar și în țările în care acesta a fost de mult legalizat, noile medicamente și serviciile online de tele-medicină ar putea oferi accesul la servicii de avort în siguranță dincolo de frontiere și legi.

Din primele zile a mișcării de promovare a contracepției, cercetările și dezvoltarea științifică au contribuit în mod semnificativ la sporirea numărului de opțiuni disponibile pentru gestionarea fertilității umane și acordarea autonomiei femeilor asupra propriilor corpuri. Una dintre cele mai remarcabile schimbări din ultimii ani este avortul medicamentos, o metodă non-chirurgicală pentru întreruperea sarcinilor. Aceasta metodă presupune administrarea de medicamente în bază de prescripție medicală, cum ar fi Misoprostol și Mifepristone (cunoscute și ca RU-486), care au fost dezvoltate în Franța și aprobate pentru utilizare în 1989.

Cu mult înainte de interesul științific în aceste medicamente, totuși, femeile au fost primele care au descoperit potențialul lor. În Brazilia, unde avortul este legal numai în cazurile de viol și pentru a salva viața femeii, misoprostolul a fost înregistrat pentru tratamentul ulcerelor. Eticheta și prospectul acestui medicament a avertizat femeile să nu folosească pilulele în caz de sarcină. Totuși înțelegând efectele, femeile au început să ia Misoprostol pentru a induce avortul, iar utilizarea sa s-a răspândit rapid.

Avortul medicamentos este o practică obișnuită astăzi și s-a dovedit a fi eficientă pentru 98,3% pentru femeile aflate la începutul sarcinii. Procedura mimează avortul spontan și este preferată de multe femei pe motiv că este mai puțin invazivă. Având în vedere riscul scăzut de complicații și rata ridicată de succes a avorturilor medicamentoase, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu este necesar să se desfășoare într-un spital sau clinică.

Administrarea la domiciliu a pilulelor de avort a devenit legală în Scoția și Țara Galilor în 2017, iar în august 2018, Anglia a urmat exemplul. Organizația americană Planned Parenthood afirmă că:

„Ce fel de avort alegeți, depinde de preferința și de situația dumneavoastră personală. Cu avortul medicamentos, nu trebuie să mergi la procedură în cabinetul medicului. Puteți face avortul medicamentos acasă sau într-un alt loc confortabil pe care îl alegeți.”

Bătălia pentru avortul online

Combinând avortul medicamentos cu tehnologiile de comunicare, serviciile de tele-medicină pot oferi accesul la servicii de avort în siguranță în întreaga lume. Condusă de medici, asistenți sociali și chiar de voluntari, astfel de platforme nu doar furnizează femeilor pastile pentru avortul medicamentos, dar oferă și consiliere și asistență pe tot parcursul și chiar după procedură.

Platforma Women on Web a fost înființată în 2006 de către un medic olandez, Rebecca Gomperts, care a organizat anterior campanii de avort pe nave în țările în care accesul la avort este restricționat. La celebrarea celei de-a 10-a aniversări a site-ului în 2016, comunitatea Women on Web a declarat că, în ultimii 10 ani, mai mult de 200 000 de femei din peste 140 de țări au fost consultate prin intermediul site-ului lor, iar aproximativ 50 000 de femei au obținut consumabile pentru avortul medicamentos.

De când a fost lansată „Women on Web”, serviciile de tele-medicină care oferă asistență în avort medicamentos celor care trăiesc în medii restrictive au proliferat. Chiar și în țările în care avortul este interzis prin lege, aceste servicii au fost în măsură să funcționeze ca reglementări limitate și  permit femeilor sa primească medicamente pe bază de prescripție pentru uz individual. Prin navigarea în jurul valorii de legi restrictive, astfel de organizații au fost în măsură să ofere servicii de avort în condiții de siguranță dincolo de legi și frontiere. Au fost efectuate mai multe studii cu privire la utilizarea serviciilor de tele-medicină de avort, care au concluzionat că sunt sigure și eficiente și că rezultatele sunt în același interval ca și întreruperea sarcinii furnizate în condiții de ambulatoriu. Un studiu efectuat în Statele Unite arată că, constatările sunt „suficient de mari pentru a putea concluziona că serviciile de tele-medicină pentru avort medicamentos este la fel de sigur ca avortul propriu zis”. Astfel, se poate spune că, tele-medicina revoluționează accesul la avort în condiții de siguranță, în timp ce „pune pilulele pentru avort în mâinile femeilor“.

Pe de cealaltă parte, cei care pledează pentru respectarea drepturilor omului, avertizează despre existența site-urilor de avort false și înșelătoare. Cercetătorii, de asemenea, subliniază faptul că tele-medicina ar putea fi mai bine aplicabilă în contextul țărilor dezvoltate, unde femeile au acces mai bun la asistență medicală de calitate și cazuri rare de complicații. Activiștii pentru drepturile reproductive au afirmat că prescripțiile medicale prin tele-medicină ar putea să submineze restricțiile legate de avort și să ajute la umplerea decalajului în serviciile pentru avortul în siguranță.

Având în vedere că dezbaterile privind avortul continuă să se ducă pe diferite domenii socio-politice și religioase, știința avortului s-a dezvoltat extrem de mult. Deși drepturile la avort continuă să fie restricționate în multe țări din întreaga lume, cercetările arată că situația s-a schimbat deja datorită activismului feminist, a progreselor medicale și a serviciilor de tele-medicină.

Sursa: www.theconversation.com

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept