Drepturile la avort în Europa

20 Noiembrie, 2020

(Reuters) – În pofida faptului că avortul este legal în cea mai mare parte a Europei, femeile din unele țări se confruntă cu dificultăți în obținerea accesului la avort. Problema a fost agravată de pandemia Covid-19, care a plasat o povară suplimentară pe serviciile de asistență medicală și a închis frontierele.

Mai jos sunt prezentate câteva date privind drepturile la avort în Europa, în baza datelor de la Centrul pentru Drepturi Reproductive și Organizația Mondială a Sănătății:

– În Uniunea Europeană, avortul la solicitare (în cazul în care decizia este luată numai de către femeie) este legal în Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

– Șase țări europene nu permit avortul la cerere sau au legi extrem de restrictive. Malta, Andorra și San Marino interzic avortul. Monaco și Liechtenstein permit avortul numai atunci când sănătatea sau viața femeii este în pericol, în caz de viol sau din cauza unor anomalii fetale. Dacă va intra în vigoare o hotărâre a instanței de judecată din Polonia din luna octombrie, avortul va fi permis numai în caz de viol, incest sau amenințare la adresa sănătății și vieții mamei.

– Legislația din 15 țări europene, inclusiv Italia și Spania, stabilește o perioadă de timp obligatorie între data la care se solicită avortul și data la care este efectuat acesta.

– În 12 țări europene, inclusiv Ungaria și Germania, femeile trebuie să beneficieze de consiliere obligatorie sau să primească obligatoriu informații de la medicii lor înainte de avort.

– În Irlanda de Nord, după ce Parlamentul britanic a aprobat legalizarea avortului în 2019, femeile se confruntă în continuare cu provocări, unele din ele fiind obligate să se deplaseze în Anglia sau Irlanda.

– Avortul este legal în Italia în primele 90 de zile de sarcină, dar nu este întotdeauna ușor de obținut. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 69% dintre ginecologi și 46% dintre anesteziologi au refuzat să efectueze avorturi din motive de conștiință. Acest lucru a forțat unele femei să parcurgă distanțe considerabile pentru a găsi un loc unde să poată opri sarcina.

– Deși avortul este legal în Germania, acesta este considerat o infracțiune dacă nu este făcut în anumite circumstanțe, inclusiv faptul că trebuie efectuat în termen de 12 săptămâni din momentul conceperii. Avortul poate fi făcut mai târziu din motive medicale și dacă sarcina rezultă din viol sau abuz sexual.

– Medicilor li se permite să refuze să asiste la efectuarea avorturilor în Croația unde aproximativ 85% dintre oameni se declară catolici.

Sursa: https://in.reuters.com/article/health-coronavirus-europe-abortion-right/factbox-abortion-rights-in-europe-idINL1N2HZ0YS 

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept