Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii

04 Septembrie, 2015

Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice  în sănătatea sexuală şi a reproducerii s-a desfășurat  în perioada 07 – 11 septembrie, 2015, în incinta Leogrand Hotel and Convention Center,  Sala de conferință ” Blu Lounge Room”, str. Mitropolit Varlaam nr. 77, or. Chișinău (vedeți detalii în Agenda).

Cursul a fost organizat de către Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) cu suportul Oficiului Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al UNFPA, în cadrul Inițiativei Regionale UNFPA pentru Ghiduri Clinice în Sănătatea Reproducerii în Europa de Est și Asia Centrală și  a Fundației Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din România.

Din 2015 CIDSR este organizația coordonatoare al Centrului regional de instruire în elaborarea și implementarea ghidurilor și protocoalelor clinice în sănătatea reproducerii (detalii pe https://www.cidsr.md/proiecte)

La curs au participat reprezentanți ai ministerelor sănătății din Belarus, Georgia, Kazahstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Tadjikitan și Moldova (vedeți Lista participantilor).

Scopul Cursului Regional este de a sprijini părțile interesate în țările din Europa de Est și Asia Centrală pentru a stabili o abordare sistematică întru dezvoltarea / adaptarea / punerea în aplicare a ghidurilor clinice în cadrul unui program național privind îmbunătățirea calității.

Cursul a fost facilitat de către profesionişti din domeniul academic și de sănătate din RM, instruiți de către Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie din Marea Britanie (RCOG) ca traineri în dezvoltarea, adaptarea și implimentarea ghidurilor clinice pentru regiunea Europa de Est și Asia Centrală.

Cursul este util pentru factorii de decizie politică, manageri de programe și profesionişti din domeniul sănătății, care sunt interesați în dezvoltarea / adaptarea și implimentarea ghidurilor / protocoalelor clinice.

Evenimentul dat a oferit  oportunitate unică de a obține cunoştinţe despre metodologia dezvoltării ghidurilor clinice în sănătatea sexuală și a reproducerii elaborată de RCOG şi Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii (EEIRH).

Invitații speciali la deschiderea evenimentului au fost:  Ruxanda Glavan,  Ministrul Sănătății al RM;  Ian McFArlane, Reprezentant UNFPA în Republica Moldova; Natalia Cojohari, analist programul pe sănătate a reproducerii și tineret, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație Republica Moldova; Tamar Khomasuridze, consultant regional în sănătatea sexuală și reproductivă, Oficiului Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al UNFPA; Teymur Seydov,  specialist pe programe în sănătatea sexuală și a reproducerii, Oficiului Regional pentru Europa de Est și Asia Centrală al UNFPA; Mihai Horga, coordonator programe, Fundația Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din România.

În acest an, în premieră, a fost introdusă prezentarea de către participanți a situației din țara lor referitor la dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii.

Prezentările pot fi accesate în continuare:

În scopul continuității și durabilității, în baza cunoștințelor acumulate, delegațiile din fiecare țară  au elaborat un plan național  de acțiuni în scopul îmbunătățirii procesului de dezvoltare, adaptarea și implimentare a ghidurilor/protocoalelor clinice, inclusiv acțiuni pentru acreditarea și instituționalizarea cursului regional la nivel de țară.

La sfîrșitul cursului, participanții au completat chestionare de evaluare, acestea servind drept bază pentru evaluarea atingerii obiectivelor propuse cît și pentru ulterioara perfecționare a cursului. Părerea generală a participanților, trainerilor, organizatorilor despre curs la fel  și alte detalii, sunt reflectate în raportul narativ (vezi mai jos in limbile rusă și engleză) și interviurile expuse în continuare.

Dr. Rodica COMENDANT, coordonator al Cursului regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii despre lucrarile Cursului regional de instruire

Opiniile participanților depsre Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii

Opiniile trainerilor depsre Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii

Imagini de la deschiderea Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii

Imagini din cadrul Cursul regional de instruire privind dezvoltarea și implimentarea ghidurilor clinice în sănătatea sexuală şi a reproducerii

Vizita la Centrul Universitar de Simulare în Instriurea Medicală (CUSIM)

Înmânarea certificatelor

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept