Cum vorbim cu tinerii despre avort?

06 August, 2019

Trebuie să învățăm tinerii despre avort, atât fetele cât și băieții. Iată trei moduri în care profesorii, părinții și furnizorii de servicii medicale pot face acest lucru. 

În calitate de profesor în domeniul sănătății, lucrez cu adolescenți și studenți, zilnic rezolv probleme dificile în clasă. Cu toate acestea, probabil cel mai dificil subiect este legat de avort, care poate fi o barieră politică și emoțională pentru multe persoane. Problema ar fi că adulții – cum ar fi profesorii, părinții și furnizorii de servicii medicale – prezintă adesea tinerilor avortul drept problemă legată „sănătatea femeilor”. 

Rezultatul acestei abordări, pe de o parte, determină diseminarea informațiilor, iar pe de altă parte, poate duce la ideea că avortul nu este o problemă pentru băieți. În schimb, poate legitima convingerea că a permite gravidelor să ia decizii personale cu privire la avort este nedrept pentru bărbați. În plus, poate înstrăina tinerii trans, non-binar și intersex ale căror experiențe unice sunt trecute cu vederea în mod regulat în aceste discuții.

Pentru a evita aceste rezultate, trebuie să învățăm tinerii despre avort într-o etapă timpurie. Să le oferim tinerilor de toate sexele informații exacte despre avort, prevenirea sarcinii și luarea deciziilor privind viața lor sexuală.

Iată trei moduri în care puteți acționa în acest sens. 

  1. Începeți să vorbiți despre avort devreme

Când vine vorba de sex, nimeni – sexologii, medicii, psihologii, liderii religioși sau părinții – nu pot fi de acord cu privire la ceea ce este sau nu este adecvat vârstei. Drept urmare, se omit o serie de subiecte din conversație. Știm că această abordare poate fi deosebit de nocivă pentru tinerii LGBTQ și pentru tinerii supraviețuitori ai violenței sexuale. De asemenea, devine din ce în ce mai clar că eșecul de a discuta despre avort poate permite proliferarea confuziei și dezinformării. De exemplu, sondajele au descoperit că oamenii au tendința de a subestima cât de obișnuit este avortul și de a supraestima riscurile legate de procedură, când de fapt avortul este incredibil de comun și foarte sigur.

Cu toții vrem să realizăm dezvoltarea tinerilor noștri, dar, așa cum a fost demonstrat abstinența și evitarea unei discuții cuprinzătoare despre sexualitate este periculoasă. În experiența mea, precum și în opinia a numeroși experți, cel mai eficient mod de a îmbunătăți educația sexuală este de a oferi o imagine largă a sexualității copiilor mai mici, apoi de a adăuga informații și detalii pe măsură ce cresc. În cazul avorturilor, este mai bine să începeți o conversație în același timp în timp ce vorbiți despre sarcină. 

Desigur, această conversație poate fi mai ușoară pentru părinți decât pentru educatorii care pot avea reguli despre ceea ce pot discuta în clasă. (Aceasta se referă la proiectul de lege trecut în Ohio, care a necesitat un curriculum școlar privind „umanitatea copilului nenăscut”, cu scopul declarat de a realiza o „societate fără avort” și care ar împiedica profesorii să discute majoritatea aspectelor avortului).

Pentru cei care pot purta aceste conversații, o strategie poate fi aceea de a ajuta copiii mai mici să învețe că multe sarcini se termină la un copil – dar că și unele sarcini se termină înainte de termen, fie printr-un avort spontan sau printr-un avort indus și că alți copii nu sunt concepuți în primul rând prin utilizarea contracepției. Iar adolescenților, putem le putem spune mai detaliat despre diferite tipuri de control al nașterilor și despre procedurile de avort, accesul la avort și opiniile diferite asupra acestei chestiuni. Având o conversație detaliată destigmatizăm avortul, îi ajutăm pe copii să evite gândirea în alb-negru și îi pregătim pentru o lume care nu urmează întotdeauna un scenariu. 

  1. Învățați-i pe adolescenți să vorbească despre avort cu  partenerul înainte să facă sex

Adolescenții și tinerii se întreabă adesea cum vor ști când vor fi gata să facă sex. Întotdeauna le spun că o modalitate bună de a descoperi acest lucru este să înceapă să pună întrebări. De exemplu, vrei să fii într-o relație serioasă înainte de a face sex? Sunteți confortabil să-i spuneți partenerului dvs. plăcerile și neplăcerile dvs. și să setați și să respectați limite? Știți cum puteți reduce riscul de infecții cu transmitere sexuală și aveți acces la prezervative? Dacă aveți relații sexuale cu cineva în care este posibilă sarcina, știți cum să preveniți acest lucru? Dacă te-ai confrunta cu o sarcină neplanificată, știi ce ai vrea să faci? Și știți ce ar vrea să facă partenerul dvs. în această situație?

Oameni de toate vârstele sunt adesea nesiguri cu privire la răspunsul la ultima întrebare. Dar a discuta opiniile personale ale unei sarcini neplanificate și avort înainte de a face sex, spre deosebire de a face acest lucru numai după ce ați experimentat o sarcină neplanificată, este o parte importantă a demonstrării responsabilității sexuale. 

Există o mulțime de motive pentru care cineva ar putea alege să nu facă sex cu o altă persoană, iar adolescenții ar trebui să știe că având o altă viziune decât un partener despre cum să abordeze o sarcină neplanificată este un pas bun.

Desigur, există o mulțime de modalități de a exprima sexualitatea fără a face sex sexual la nivel penisului / vaginal, ceea ce poate ajuta la evitarea posibilității unei sarcini. Dar mulți tineri nu primesc acest mesaj, deoarece, atunci când învață despre sex, este deseori într-un context heteronormativ care poziționează sexul vaginal drept „standardul de aur” sau este în timpul unei discuții formale despre reproducere. Astfel de narațiuni pot trimite inadvertent mesajul că progresia naturală a intimității este un act culminant al actului vaginal. Acest fapt poate propulsa tinerii de toate orientările sexuale și identitățile de gen către sexul vaginal, mai degrabă decât o alternativă preferată și mai sigură.

  1. Învățați-i pe tineri despre opțiunile lor de prevenire a sarcinii și ajutați-i să le acceseze atunci când este nevoie

Tinerii de toate genurile trebuie să aibă informații exacte despre contracepție și metodele de prevenire a sarcinii. Adolescenții care nu obțin o educație sexuală cuprinzătoare la școală, poate nici nu știu despre opțiunile lor contraceptive sau că sarcina nu trebuie să fie rezultatul inevitabil al sexului. Așadar, părinții și furnizorii de servicii medicale ar trebui să completeze lacunele, asigurându-le că adolescenții sunt conștienți de metodele de prescriere a controlului nașterii, precum contracepția hormonală sau dispozitivele intrauterine, precum și prezervativele, care sunt disponibile în orice farmacie. Adolescenții ar trebui să știe, de asemenea, despre contracepția de urgență, care poate fi folosită până la cinci zile după sex pentru a ajuta la prevenirea sarcinii; din moment ce nu survine o sarcină, nu este același lucru cu pilula pentru avort. Este disponibilă pentru oricine, indiferent de vârstă sau sex.

Părinții ar trebui să ajute adolescenții să meargă la cabinetul de planificare familială sau chiar însoțirea lor la farmacie. 

Când am început să predau educația sexuală în urmă cu 15 ani, se practica încă separarea băieților și fetelor pentru subiecte precum pubertatea și reproducerea. Pentru persoanele care predau educație sexuală completă, această practică a devenit din ce în ce mai puțin frecventă. Dar în afara unor astfel de săli de clasă, mesajele pe care le aud tinerii despre problemele de sănătate sexuală și reproductivă pot rămâne incredibil de divizate.

Ceea ce trebuie să facem este să poziționăm avortul ca subiect aparte într-o conversație în materie de sănătate reproductivă, apoi să dăm tinerii tuturor sexelor cu informații exacte și să le oferim abilitățile de a vorbi despre acest aspect și alte aspecte ale sexualității cu un partener. Acest lucru îi va ajuta pe tineri să evite o mulțime de probleme potențiale și confuzii care apar atât de des atunci când adulții nu sunt proactivi cu privire la aceste conversații.

Sursa: www.rewire.news

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept