Suedia va revizui legea avortului, moașelor li s-ar putea permite dreptul de prescriere a pastilelor și multe altele

18 Martie, 2025

Moașelor li s-ar putea permite să prescrie pastile de avort în Suedia în conformitate cu noua legislație privind avortul. Avorturile la domiciliu fără vizită prealabilă la medicină ar putea fi, de asemenea, permise. Acestea și alte recomandări au fost făcute de o investigație comandată de guvernul suedez. Dar toate acestea sunt decizii care rămân de luat.

„Multe moașe susțin și îngrijesc deja femeile care doresc să facă avort, în timp ce un medic face munca de a prescrie medicamentele…”

Modificările legii suedeze privind avortul ar putea fi făcute de îndată ce se va conveni oficial că avortul medicamentos la domiciliu este considerat o procedură sigură. O vizită fizică la o clinică pentru a lua primele pastile de avort nu ar trebui să mai fie impusă prin lege, potrivit unui nou raport.

Legea suedeză privind avortul a intrat în vigoare în 1975, dar a rămas în mare parte neschimbată de atunci.

Acum, o investigație comandată de guvern propune o serie de modificări legislative care sunt considerate a fi de mare importanță pentru femeile și bărbații transgender care ar putea rămâne însărcinați. „Schimbările pe care le propunem sunt cele mai mari din ultimii 50 de ani și vor permite solicitantului de avort să aibă mai multă autodeterminare și independență în timpul procesului de avort”, a declarat Inga-Maj Andersson, PhD, investigator al guvernului și moașă, pentru Euractiv.

Avorturi medicamentoase în Suedia

Aproximativ 35.000 de avorturi au loc în Suedia în fiecare an, potrivit raportului recent al lui Andersson.

Marea majoritate (96%) sunt avorturi medicamentoase care au loc în clinici de avort sau acasă. Solicitantul de avort este liber să aleagă, dar primele pastile trebuie luate în clinică pentru a respecta legea actuală.

În cazul unui avort la domiciliu, procedura trebuie să aibă loc înainte de a zecea săptămână de sarcină. Al doilea medicament pentru a finaliza avortul poate fi luat acasă.

Avorturile medicamentoase au început în anii 1990 în Suedia. De atunci, numărul avorturilor chirurgicale a scăzut brusc de la 31.000-37.000 pe an în aceeași perioadă (anii 1990) la doar 1.250 în 2023.

Prin urmare, a fost nevoie de revizuirea legii avortului pentru a o adapta la dezvoltarea medicală, potrivit lui Acko Ankarberg Johansson, ministrul suedez al sănătății.

Modificări ale legii

Raportul investigatorului afirmă că noua lege ar trebui să clarifice sau să întărească dreptul la avort; se aplică persoanei care solicită un avort, fie o femeie, fie un bărbat transgender; alt personal medical decât medicii ar putea primi autorizația de a prescrie pastile de avort; Și nu ar mai fi obligatoriu să vizitezi o clinică de avort pentru a lua primele pastile la începutul sarcinii.

Dar solicitanții de avort ar trebui să contacteze în continuare o clinică de avort, iar avorturile trebuie să fie oferite în continuare de clinici care au competențele și resursele necesare, potrivit lui Inga-Maj Andersson. Ea a subliniat, de asemenea, că studiile clinice au demonstrat că avorturile medicamentoase la începutul sarcinii acasă sunt sigure.

Schimbări binevenite, toate necesitând încă aprobare

Moașa Åsa Mörner, membră a consiliului de administrație al Asociației Suedeze a Profesioniștilor din Sănătate – ai cărei membri sunt în mare parte asistente medicale și moașe – a declarat pentru Euractiv că sindicatul salută modificările legislative. „Considerăm că propunerile sunt pozitive. Mai ales eliminarea cerinței de a vizita o clinică de avort, deoarece ar putea exista femei care au dificultăți în a vizita o clinică, de exemplu, dacă trebuie să călătorească departe”, a spus ea. De asemenea, este fericită că moașelor li s-ar putea permite să prescrie medicamente pentru avort, deoarece acest lucru ar însemna un rol extins și mai independent pentru ele.

În prezent, numai medicii au o astfel de autorizație în Suedia.

„Multe moașe sprijină și îngrijesc deja femeile care doresc să facă avort, în timp ce un medic face munca de prescriere a medicamentelor”, a spus Mörner, explicând că moașele lucrează adesea în echipe cu diverși profesioniști din domeniul sănătății.

Pentru femeile aflate în stadii avansate de sarcină (după săptămâna a 12-a), avorturile medicamentoase trebuie efectuate într-un spital, deoarece sunt de obicei necesare mai multe medicamente și mai multe analgezice, potrivit lui Inga-Maj Andersson.

Este necesară transparența decizională

Avortul este permis până la 18 săptămâni de sarcină în Suedia. După acea săptămână, un consiliu al Consiliului Național pentru Sănătate și Asistență Socială (Rättsliga Rådet) poate da undă verde pentru până la 21 de săptămâni (plus șase zile), dar numai în circumstanțe speciale.

Aproximativ 500 de femei solicită avorturi tardive (după 18 săptămâni) în fiecare an, în mare parte din cauza anomaliilor congenitale diagnosticate târziu. Cu toate acestea, deciziile consiliului, care nu sunt transparente, au fost puternic criticate în ultimii ani.

„Solicitantul de avort primește doar un da sau un nu, fără nicio explicație și fără posibilitatea de a apela la o autoritate superioară”, a explicat Åsa Mörner.

De asemenea, investigația consideră că este nevoie de o revizuire a consiliului în ceea ce privește, de exemplu, lipsa de transparență în luarea deciziilor sale și drepturile solicitantului de avort de a-și înțelege praxisul.

SURSE: Euractiv.com, de Monica Kleja, 3 martie 2025. Traducere din suedeză de Kristina Castell; Jurist, de Mariam Bahaa Eldein Thabet, Facultatea de Drept a Universității Mansoura, EG. 3 martie 2025.

SUEDIA

Suedia va revizui legea avortului, moașele li s-ar putea permite dreptul de prescriere a pastilelor și multe altele

Moașelor li s-ar putea permite să prescrie pastile de avort în Suedia conform noii legislații privind avortul. De asemenea, ar putea fi permise avorturile la domiciliu fără vizită prealabilă la medic. Aceste recomandări provin dintr-o investigație comandată de guvernul suedez, însă decizia finală nu a fost luată încă.

„Multe moașe susțin și îngrijesc deja femeile care doresc să facă avort, în timp ce un medic face munca de a prescrie medicamentele…”

Modificările legii suedeze privind avortul ar putea fi implementate odată cu recunoașterea oficială că avortul medicamentos la domiciliu este considerat sigur. Conform unui nou raport, o vizită fizică la o clinică pentru a lua primele pastile de avort nu ar mai trebui să fie impusă prin lege.

Legea suedeză privind avortul a fost adoptată în 1975 și a rămas în mare parte neschimbată de atunci.

O investigație comandată de guvern propune o serie de modificări legislative considerate importante pentru persoanele însărcinate, inclusiv femeile și bărbații transgender. Investigatorul guvernamental Inga-Maj Andersson, PhD, a declarat pentru Euractiv că schimbările propuse sunt cele mai mari din ultimii 50 de ani și vor oferi solicitanților de avort mai multă autodeterminare și independență.

Avorturi medicamentoase în Suedia

Potrivit raportului lui Andersson, aproximativ 35.000 de avorturi au loc anual în Suedia, dintre care 96% sunt avorturi medicamentoase realizate în clinici sau acasă. Solicitantul poate alege locul procedurii, dar primele pastile trebuie luate în clinică conform legii actuale.

În cazul avorturilor la domiciliu, procedura trebuie efectuată înainte de a zecea săptămână de sarcină, iar al doilea medicament poate fi luat acasă.

Avorturile medicamentoase au început în anii 1990 în Suedia, reducând semnificativ numărul avorturilor chirurgicale, de la 31.000-37.000 pe an în acea perioadă, la doar 1.250 în 2023.

Acko Ankarberg Johansson, ministrul suedez al sănătății, a afirmat că legea avortului necesită o revizuire pentru a se adapta progresului medical.

Modificări ale legii

Raportul investigatorului sugerează clarificarea sau întărirea dreptului la avort pentru persoanele însărcinate, posibilitatea ca alte cadre medicale decât medicii să poată prescrie pastile de avort și eliminarea obligativității vizitei la clinică pentru administrarea primelor pastile.

Solicitanții de avort ar trebui să contacteze în continuare o clinică de avort, iar acestea trebuie să ofere în continuare serviciile necesare, conform lui Inga-Maj Andersson. Studiile clinice au demonstrat că avorturile medicamentoase în stadiile incipiente ale sarcinii sunt sigure la domiciliu.

Schimbări binevenite, toate necesitând încă aprobare

Åsa Mörner, membră a consiliului de administrație al Asociației Suedeze a Profesioniștilor din Sănătate, a declarat pentru Euractiv că sindicatul salută modificările legislative propuse, subliniind beneficiile aduse de eliminarea cerinței de a vizita o clinică de avort.

În prezent, numai medicii pot prescrie pastile de avort în Suedia.

„Multe moașe sprijină și îngrijesc deja femeile care doresc să facă avort, în timp ce un medic prescrie medicamentele”, a spus Mörner, explicând că moașele lucrează frecvent în echipe multidisciplinare.

Pentru femeile aflate în stadii avansate de sarcină (după săptămâna a 12-a), avorturile medicamentoase trebuie efectuate într-un spital, unde sunt necesare mai multe medicamente și analgezice, potrivit lui Inga-Maj Andersson.

Este necesară transparența decizională

Avortul este permis până la 18 săptămâni de sarcină în Suedia. După această perioadă, un consiliu al Consiliului Național pentru Sănătate și Asistență Socială poate aproba avorturi până la 21 de săptămâni (plus șase zile) doar în circumstanțe speciale.

Aproximativ 500 de femei solicită avorturi tardive (după 18 săptămâni) anual, în principal din cauza diagnosticării târzii a anomaliilor congenitale. Deciziile consiliului, care nu sunt transparente, au fost criticate în ultimii ani.

„Solicitantul de avort primește doar un da sau un nu, fără nicio explicație și fără posibilitatea de a apela la o autoritate superioară”, a explicat Åsa Mörner.

Investigația sugerează revizuirea consiliului pentru a spori transparența deciziilor sale și pentru a clarifica drepturile solicitanților de avort.

SURSE: Euractiv.com, de Monica Kleja, 3 martie 2025. Traducere din suedeză de Kristina Castell; Jurist, de Mariam Bahaa Eldein Thabet, Facultatea de Drept a Universității Mansoura, EG. 3 martie 2025.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept