Speranță și Reziliență: Depășind Provocările HIV în Azerbaijan

03 Iulie, 2024

Aynishan Hasanova, în vârstă de 27 de ani, a descoperit că era HIV pozitivă când a rămas însărcinată. Soțul ei își ascunsese propria infecție. În 2023, 919 de persoane din Azerbaidjan au fost infectate cu HIV, dintre care 7% erau femei însărcinate. Există acum tratamente și proceduri pentru a preveni transmiterea HIV de la mamă la copil.

Proiectul „Maternitate sigură în regiunea de sud a Azerbaidjanului” al UNFPA, lansat în 2022, pregătește personalul local din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți sănătatea reproducțivă și pentru a reduce mortalitatea maternă și infantilă. Această inițiativă a ajutat-o pe doamna Hasanova să aibă o naștere prin cezariană sigură, prevenind transmiterea HIV la copilul ei.

Asistenta medicală Gulsum Mammadova, care s-a înțepat accidental cu un ac în timpul procedurii, a folosit instruirea sa de la UNFPA pentru a lua imediat profilaxie post-expunere (PEP) și a avut teste negative pentru HIV.

Atât doamna Hasanova, cât și doamna Mammadova trăiesc acum în pace, copilul doamnei Hasanova neexprimând semne de infecție HIV. Dacă copilul ei rămâne negativ după 18 luni, va fi considerat liber de HIV.

Source: https://eeca.unfpa.org/en/news/%E2%80%9Ci-didnt-know-was-possible%E2%80%9D-unfpa-supports-safe-childbirth-and-hiv-prevention-southern

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept