În Almaty, RTC Kazahstan și Asociația Kazahstanului pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă (AKSP) au organizat un curs de formare a formatorilor la tema „Avortul medicamentos prin telemedicină”.

05 Decembrie, 2023

În zilele de 20 și 21 noiembrie 2023, în Almaty, capitala Kazahstanului, un proiect regional sponsorizat de SAAF, a organizat un training de instruire cu privire la „Avortul medicamentos prin telemedicină”.

La instruire au participat 22 de persoane – reprezentanți ai principalelor instituții medicale și profesori universitari – care au avut acces la informații actualizate și la recomandările OMS și cele mai recente practici și experiențe din Republica Moldova și alte țări din regiune, cu accent pe avortul medicamentos prin telemedicină (AMT).Trainingul a fost condus de Dr. Rodica Comendant, director al RHTC, organizația cu suportul căreia s-au desfășurat trainingurile și Dr. Galina Grebennicova, director KMPA.

În timpul cursurilor de formare, participanții s-au implicat, de asemenea, într-un dialog constructiv cu privire la detaliile importante despre avortul medicamentos în condiții de siguranță prin telemedicină, diverse cazuri clinice și importanța introducerii AMT în Kazahstan. Mesajul primordial al trainingurilor, din cadrul acestor cursuri, a fost că această metodă (AMT) este foarte eficientă, are o rată scăzută de complicații și un nivel ridicat de satisfacție a femeilor, fiind mai convenabilă și mai confidențială.

Cursul de instruire le-a a oferit participanților informații relevante, astfel încât necesiățile lor obiective de informare în domeniul AMT au fost satisfăcute, respectiv toți participanții au fost mulțumiți de instruire. S-a hotărât ca după acest curs de formare, participanții să înceapă să colecteze informații privind siguranța, eficacitatea și satisfacția pacienților cu privire la avortul medicamentos oferit prin telemedicină, pentru a analiza datele și a disemina rezultatele către colegii lor din țară. Această activitate de colectare și analiză a datelor va înlocui astfel studiul pilot planificat anterior, privind AMT, care nu a fost încă aprobat de autorități.

Aceste inițiative fac parte dintr-un proces activ și important de punere în aplicare a Protocolului național privind avortul în condiții de siguranță, recent actualizat, care a inclus un capitol privind AMT, un pas important în direcția îmbunătățirii calității avortului în condiții de siguranță și a serviciilor de sănătate reproductivă din Kazahstan.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept