Îmbunătățirea serviciilor de avort în Kârgâzstan
În Kârgâzstan, avortul este legal. Legea permite oamenilor să întrerupă o sarcină la cerere până la 12 săptămâni și apoi, din „motive sociale”, așa cum s-a convenit cu profesioniștii din domeniul sănătății, până la 22 de săptămâni. Avortul este permis în orice moment în cazuri de necesitate medicală.
Deci, legea este liberală în comparație cu multe alte țări, dar, din păcate, femeile care doresc să facă avort încă se confruntă cu bariere.
În primul rând, asistența medicală primară nu oferă servicii de avort, cerând femeilor să solicite avorturi la spitale specializate, adesea situate în orașe mari. Timpii lungi de călătorie și costul transportului pot fi o barieră semnificativă. În special pentru femeile vulnerabile, unde astfel de costuri pot fi prohibitive.
Vrem să îmbunătățim accesul la avort sigur în Kârgâzstan.
Alianța de Planificare Familială din Kârgâzstan lucrează de mulți ani pentru a promova accesul la avort sigur pentru femeile din Kârgâzstan. Anul acesta, cu finanțare de la SAAF, am lansat o inițiativă importantă pentru a actualiza ghidurile noastre clinice naționale pentru avortul sigur.
Aceasta include încorporarea celor mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind îngrijirea avortului și adăugarea unei noi secțiuni despre telemedicină.
Cele mai recente actualizări au fost făcute în 2020. Am susținut revizuirea cerințelor pentru întreruperea sarcinii în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a asigura siguranța și accesibilitatea serviciilor din țară. Pandemia a arătat importanța accesului la medicamentele pentru avort de la distanță.
Știm că avortul prin telemedicină este eficient.
În 2023, am realizat un studiu pilot de telemedicină împreună cu Centrul de Instruire în Sănătate Reproductivă din Republica Moldova (RHTC). Rezultatele au fost foarte pozitive. Din 100 de femei care au făcut avort prin telemedicină în Bișkek și Osh, 95 de femei au spus că preferă telemedicina vizitelor în clinică. 99% au spus că ar recomanda serviciul altora.
Studiul nostru evidențiază potențialul telemedicinei de a ajunge la populațiile vulnerabile, în special în situații de urgență. KFPA consideră că telemedicina va permite lucrătorilor din domeniul sănătății să ofere servicii la distanță, ceea ce va fi convenabil pentru femeile din zonele îndepărtate sau greu accesibile. De asemenea, va asigura continuitatea îngrijirii în timpul situațiilor de urgență și va oferi un mediu privat și confidențial, care poate reduce stigmatizarea și încuraja femeile să solicite îngrijirea medicală necesară.
„Primești consiliere din confortul propriei case, pastile de avort medical livrate prin curier și poți întrerupe o sarcină fără costuri suplimentare – nu trebuie să îți iei concediu de la serviciu, nu trebuie să găsești o bonă, este foarte convenabil”
44, Bișkek
„Este foarte convenabil mai ales cu dizabilitățile mele fizice, mi-a plăcut și că am primit serviciul în mod confidențial”
29, Djalal-Abad
În octombrie 2023, a fost aprobată legea care permite furnizarea de servicii de telemedicină.
Ministerul Sănătății din Kârgâzstan recunoaște importanța telemedicinei și ia măsuri pentru a o implementa. KFPA intenționează să organizeze vizite de supraveghere privind implementarea ghidurilor clinice în acest an, care vor include, de asemenea, seminarii de formare cu lucrătorii din domeniul sănătății privind telemedicina și avortul sigur.
Suntem încântați să vedem că, odată cu introducerea avortului prin telemedicină, țara avansează sănătatea reproductivă și depășește barierele din calea serviciilor esențiale.
Prin colaborare și luarea deciziilor bazate pe dovezi, KFPA lucrează pentru un sistem de sănătate mai incluziv în Kârgâzstan. Eforturile noastre vizează să ne asigurăm că toate femeile, indiferent de locație și statut socio-economic, au acces la servicii de avort sigure și demne și la îngrijire post-avort.
De Baktygul Bozgorpoeva, director al KFPA, un partener al grantului SAAF din Kârgâzstan.
Sursa: https://saafund.org/improving-abortion-services-in-kyrgyzstan/