Efectul abuzului de droguri asupra sarcinii
Articol tradus și adaptat.
Vezi articolul original aici www.drugrehab.org
Oricui i se poate întâmpla să utilizeze și să abuzeze de droguri. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 1 din 10 persoane din Statele Unite de peste 12 ani au utilizat un drog ilicit – definit ca un drog ilegal de a fi consumat – cel puțin o dată în ultimul an. Alte 2,4% au luat un medicament psihoterapeutic cu prescripție medicală în scopuri non-medicale care fie nu le-au fost prescrise, fie le-au fost prescrise anterior.
12,9% dintre femei spun că au folosit un medicament ilegal în ultimul an
Aceste cifre sunt ușor mai mari pentru femei. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), 12,9% (sau 15,8 milioane) dintre femeile cu vârsta de peste 18 ani au utilizat un tip de droguri ilegale în ultimele 12 luni. De asemenea, utilizarea abuzivă a medicamentelor cu prescripție se ridică la 3,8%, sau la 4,6 milioane de femei în total.
În timp ce utilizarea ilegală sau necorespunzătoare a medicamentelor poate fi dăunătoare sănătății mentale și fizice a fiecărei femei, acest comportament poate avea și mai multe consecințe dacă este implicat un copil nenăscut.
Sarcina și consumul de droguri sau abuzul
NIDA arată că medicamentele administrate în timpul sarcinii afectează mama și fătul în creștere, deoarece aceste substanțe „trec ușor prin placentă”.
Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană explică faptul că placenta este „un organ temporar care leagă mama și fătul [care] aduce substanțe nutritive și oxigen fetusului și îndepărtează deșeurile și materialele dăunătoare”. Aceasta îndeplinește aceleași sarcini ca multe organe interne care nu sunt încă pe deplin formate – cum ar fi plămânii, ficatul și rinichii – și dacă problemele iau amploare, pot crea afecțiuni pe tot parcursul vieții pentru mamă și copil.
Care sunt unele dintre aceste potențiale probleme? Răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de medicamentul sau tipul de medicament consumat.
Droguri ilegale
Potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG), 1 din 20 de femei gravide folosește un tip de droguri ilegale, numit și drogul de stradă. Acest lucru poate duce la o serie de probleme care uneori includ:
- Avort
- Travaliu prematur, este un travaliu care apare înainte de a 37-a săptămână de sarcină sau de naștere prematură
- Nașterea unui copil mort
În plus, dacă un copil este născut de o mamă care a folosit droguri ilegale în timpul sarcinii, există un risc crescut de greutate mică la naștere, dimensiune mică a capului, malformații cardiace și alte vicii congenitale. Apoi, pe măsură ce copilul începe să crească, există, de asemenea, un risc major de dezvoltare întârziată, probleme de învățare și de comportament și chiar de sindromul morții infantile subite (SIDS).
Opioidele
ACOG explică faptul că utilizarea opioidelor de nivelul străzii, cum ar fi heroina, pun o femeie însărcinată în pericol de a dezvolta mai multe complicații diferite, dintre care unele includ desprinderea placentară (adică atunci când placenta se separă prematur de peretele uterului), nașterea prematură și nașterea unui copil mort. De asemenea, poate afecta dezvoltarea normală a fătului.
Deși utilizarea opioidă nu este preferabilă pentru femeile gravide, ACOG subliniază faptul că, dacă există o dependență față de acest tip de drog, ele „nu ar trebui să înceteze brusc utilizarea drogului fără supraveghere medicală”. Motivația lor este că simptomele de sevraj duc adesea la recidivă, care pun în pericol atât mama, cât și copilul nenăscut.
ACOG menționează suplimentar că există, de asemenea, medicamente care pot ajuta la stoparea utilizării de opiacee, cum ar fi metadona sau buprenorfina, nici una dintre care nu a fost legată de malformații congenitale. În unele cazuri, bebelușul poate trece prin sevraj dacă mama a luat oricare dintre aceste medicamente, dar există, de asemenea, lucruri care pot fi făcute pentru a ușura aceste efecte, cum ar fi înfășurarea copilului, oferirea unui contact piele la piele și luarea unor medicamente.
Stimulentele
Drogurile care se încadrează în această categorie includ cocaina și metamfetamina. NIDA indică faptul că efectele acestor tipuri de medicamente asupra unui făt în creștere sunt într-un fel neclare, în mare parte deoarece femeile gravide care le iau folosesc adesea și alte medicamente.
NIDA explică în continuare că, în unele cazuri, femeile care iau stimulente nu se îngrijesc corespunzător în ceea ce privește nutriția și îngrijirea lor prenatală. Drept urmare, este dificil să se stabilească dacă un copil născut cu probleme se luptă din cauza folosirii de stimulente de către mamă sau dacă problemele sunt legate de unul dintre acești alți factori la fel de importanți.
Pentru mama însărcinată în mod special, potențialele consecințe ale utilizării acestei categorii de medicamente includ:
- Migrene
- Convulsii
- Tensiune arterială crescută sau preeclampsie
- Ruptura de membrană prematură
- Separarea placentei de uter
- Avort spontan
- Travaliu prematur
- Naștere dificilă
Bebelușii născuți de mame care au consumat cocaină în timpul sarcinii pot, de asemenea, să se nască cu o greutate la naștere mai mică sau să aibă o lungime mai mică decât cea normală. Aceștia pot fi iritabili și hiperactivi și pot prezenta frisoane, au un plâns strident și pot suge excesiv. Aceste simptome se pot datora sevrajului sau pot apărea din cauza faptului că cocaina se află încă în sistemul copilului, unde poate rămâne până la șapte zile după naștere.
Cercetările au descoperit că copiii născuți de femeile gravide care utilizează stimulentul metamfetamină – aproximativ 6,7% din toți oamenii care doresc tratament pentru acest medicament – deseori acționează excesiv sau sunt hiperactivi în natură. De asemenea, de multe ori sunt mai deprimați, anxioși și se luptă pe un nivel cognitiv.
Marijuana
Marijuana este legală în unele state din punct de vedere medical și/sau recreațional, dar este inclusă în lista drogurilor stradale, deoarece este ilegală de consumat în multe zone.
Unele mame însărcinate consumă marijuana sau canabis pentru a le ajuta să depășească grețurile pe care le resimt din cauza toxicozei de dimineață legate de sarcină. Cu toate acestea, consumul de marijuana în timpul sarcinii poate avea adesea efecte nedorite, cum ar fi creșterea riscului de a da naștere unui copil mort de 2,2 ori, potrivit NIDA.
Există studii care au legat marijuana de o varietate de probleme de sănătate suportate de un copil după naștere. De exemplu, Institutul pentru Abuzul de Alcool și Droguri (ADAI) de la Universitatea din Washington relevă faptul că, în timp ce cercetările nu sunt clare cu privire la toate efectele pe care marijuana le are asupra fătului, unele studii au descoperit că copiii expuși la acest drog intrauterin se pot naște cu o gaura în inimă. De asemenea, pe măsură ce îmbătrânesc, pot dezvolta dificultăți cognitive legate de memorie și raționament, durata atenției, impulsivitatea și hiperactivitatea.
Uneori, aceste efecte negative continuă în anii adolescenței, menționează ADAI, unde pot fi amplificate de depresie, anxietate și dificultăți academice. Folosirea marijuanei în timpul sarcinii înseamnă, de asemenea, că adolescentul poate avea un risc mai mare de utilizare a marijuanei.
ADAI adaugă că, uneori, marijuana utilizată în timpul sarcinii poate duce la probleme fizice pentru copil, cum ar fi dezvoltarea tipurilor de cancer din copilărie. Din aceste motive, ACOG recomandă ca marijuana să nu fie consumată deloc în timpul sarcinii, chiar dacă este prescrisă în alte scopuri. În schimb, ar trebui explorate remedii alternative pentru a trata starea de origine fără a afecta eventual fătul.
Acceptabile din punct de vedere social, prescripții și alte droguri „legale”
În timp ce consumul de droguri ilegale poate avea un efect negativ atât asupra femeii însărcinate, cât și asupra copilului ei nenăscut, există și droguri „legale” care îi pot influența pe ambii. Multe dintre acestea sunt acceptabile din punct de vedere social sau chiar prescrise, dar nu pot fi cele mai bune pentru o mamă și pentru un făt în creștere.
Cofeina
Aproximativ 54% dintre americani beau cafea zilnic. La nivel mondial, circa 2 miliarde de oameni consumă cel puțin o ceașcă de ceai în fiecare zi. Prin urmare, nu este nerealist să credem că femeile care rămân însărcinate vor dori să continue acest obicei, deși unii experți în domeniul sănătății menționează că dezavantajele pot depăși avantajele.
Asociația Americană pentru sarcină (APA) este un astfel de expert și subliniază că cofeina poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, niciuna dintre acestea nu este bună pentru o femeie însărcinată. Este, de asemenea, un diuretic, care poate duce la deshidratare. Potrivit APA, cofeina poate, de asemenea, să dăuneze fătului prin întreruperea ritmului normal de mișcare și prin menținerea lui trează, ceea ce o poate ține trează și pe mamă. .
Deși există o cercetare contradictorie și neconcludentă cu privire la faptul dacă provoacă malformații congenitale sau poate duce la avorturi, APA sugerează că consumarea zilnică de la 150 până la 300 mg de cofeină a fost considerată relativ sigură. Există aproximativ 95 mg de cafeină într-o ceașcă de cafea, dar această cantitate poate depăși 500 mg, cum ar fi o ceașcă de cafea foarte mare de la Dunkin Donuts (517 mg), astfel încât se recomandă monitorizarea cantității exacte.
De asemenea, este important să înțelegeți că există și cofeină în alte produse. Acestea includ ciocolata și numeroase medicamente împotriva cefaleei și migrenei.
Alcoolul
Utilizarea alcoolului în timpul sarcinii poate determina copilul nenăscut să dezvolte sindromul de alcool fetal (FAS), FAS parțial, tulburarea neurodezvoltării legate de alcool sau deficiențe de naștere legate de alcool.
Institutul Național pentru Abuz de Alcool și Alcoolism (NIAAA) spune că riscul acestor tipuri de afecțiuni crește în cazul în care mama însărcinată se angajează în consumul de alcool, pe care o definesc drept consumarea a mai mult de trei băuturi într-un singur episod. Acest lucru este deosebit de critic în primul trimestru. NIAAA spune că frecvența cu care o femeie însărcinată bea este la fel un factor.
Bebelușii născuți cu FAS au adesea probleme emoționale, precum și dificultăți legate de înțelegere, atenție, memorie și comunicare. Acestea le pot afecta reușita academică și, ulterior, pot crea probleme legate de realizarea lucrului. Astfel, FAS are atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Din aceste motive, consumul de alcool este descurajat în timpul sarcinii, dar NIAAA subliniază, de asemenea, că „nu există un nivel sigur al consumului de alcool în timpul sarcinii”. Prin urmare, specialiștii recomandă femeilor însărcinate să se abțină complet de alcool.
Nicotina
NIDA indică faptul că aproximativ 16% dintre toate femeile însărcinate au fumat în timpul unei perioade din sarcină. În plus, nicotina „din sângele fătului poate fi cu 15% mai mare decât la mamă”. ACOG adaugă că nicotina care este doar una dintre miile de substanțe chimice nocive conținute în țigări, îngustează vasele de sânge. Acest lucru permite ajungerea unei cantități mai mici de oxigen și a mai puțini nutrienți la fătul în creștere, ceea ce poate provoca leziuni permanente creierului și plămânilor.
CDC adaugă faptul că fumatul crește și riscul apariției unor malformații congenitale, cum ar fi buza despicată sau bolta palatină despicată, naștere prematură, avort spontan și greutate mică la naștere. Poate chiar duce la SIDS. Riscul de naștere a unui făt mort, de asemenea, a crescut de la 1,8 până la 2,8 ori atunci când o femeie fumează în timpul sarcinii în conformitate cu NIDA și se crede că este un factor care contribuie la mai mult de 1.000 de decese infantile anual.
Chiar și „expunerea pasivă” la nicotină poate avea consecințe negative. Fumul secundar poate crește riscul mamei însărcinate de a naște un copil mort de 2,1 ori. De asemenea, poate avea ca rezultat nașterea prematură sau rata scăzută a natalității, precum și un risc crescut de astm, probleme respiratorii, infecții ale urechii și carii dentare la copil după nașterea sa.
Unii se așteaptă ca mamele să treacă la e-țigarete în încercarea de a fi „mai sănătoase”, dar NIDA avertizează că acestea, de asemenea, conțin nicotină, deci efectele lor pot fi similare. ACOG este de acord, afirmând că pot apărea și probleme cu propulsorul și aromatizanții utilizați în țigările electronice. Având în vedere acest lucru, ei sugerează că este mai bine să vă abțineți de la fumat în timpul sarcinii.
Medicamente analgezice
Ce se întâmplă dacă o femeie rămâne gravidă în timp ce administrează analgezice cum ar fi codeină, oxicodonă, hidrocodonă și morfină? Potrivit CDC, aceste opioide cresc riscul ca fătul să aibă probleme de dezvoltare legate de creier sau de coloana vertebrală. Ele pot duce, de asemenea, la nașterea copilului cu malformații cardiace sau cu intestinele ieșind din abdomen printr-o gaură de lângă buric.
În unele cazuri, consumul de opiacee în timpul sarcinii poate duce la nașterea prematură sau la nașterea unui copil mort, NIDA raportează că analgezicele de prescripție pot crește acest risc de 2,2 ori. Cu toate acestea, ca și în cazul opioidelor de pe stradă, CDC nu recomandă brusc oprirea analgezicelor de prescripție, deoarece acest lucru poate face mai mult rău decât bine. În schimb, se recomandă să consultați medicul pentru a determina cel mai bun mod de acțiune pentru dvs. și copilul vostru nenăscut.
Impactul dependenței asupra unui nou-născut
Atunci când un medicament este luat regulat în timpul sarcinii, copilul poate deveni dependent de el, creând un efect de sevraj după naștere. Acesta este numit sindromul de abstinență neonatală (NAS) și este cel mai frecvent dacă bebelușul este născut dependent de opiacee. Dacă există NAS, acest lucru necesită de obicei ca bebelușul să fie spitalizat cu efortul de a trata în mod eficient simptomele de sevraj.
Potrivit NIDA, aceste simptome de sevraj pot apărea până la 14 zile după naștere și adesea includ:
- iritabilitate
- plâns excesiv
- plâns strident
- probleme cu somnul
- creșterea ritmului cardiac
- diaree și alte probleme gastro-intestinale
- creșterea lentă a greutății
- stări de vomă
- convulsii
Efectele pe termen lung ale consumului de droguri de către mamă în timpul sarcinii pot, de asemenea, să creeze efecte de durată pentru copil, cum ar fi cele care apar ca urmare a malformațiilor congenitale, a nașterii premature sau a greutății scăzute la naștere. În cazuri grave, poate duce chiar la SIDS.
Când tatăl folosește sau abuzează de droguri sau de alcool
În unele cazuri, utilizarea de droguri sau alcool de către tată poate avea un impact potențial asupra fătului. Organizația de specialiști în domeniul informațiilor de teratologie (OTIS) spune că se numește „expunere paternă”. De asemenea, în timp ce OTIS afirmă că utilizarea alcoolului, a tutunului și a altor droguri de către tată nu are consecințe dovedite asupra copilului în legătură cu dezvoltarea unor posibile malformații congenitale, unii experți în sănătate consideră că pot provoca probleme serioase.
De exemplu, ADAI indică faptul că utilizarea de marijuana de către tată în timpul celor 12 luni anterioare sarcinii poate crește riscul dezvoltării de către copil a rabdomiosarcomului, un cancer rar care se dezvoltă în țesutul muscular. Și dacă tatăl folosește marijuana în timpul concepției sau al sarcinii sau chiar după nașterea copilului, ADAI spune că riscul copilului de SIDS sporește.