Conferința Internațională de la Nairobi cu privire la Populație și Dezvoltare a avut loc pe 12-13-14 Noiembrie 2019
La conferință au participat peste 9.500 de persoane din 170 de țări – inclusiv reprezentanți ai organismelor guvernamentale și neguvernamentale, naționale, regionale și internaționale – de la cele mai înalte niveluri de conducere până la nivel local. Agenda conferinței a cuprins aproape 150 de sesiuni plenare și concomitente pe parcursul celor trei zile, printre care discursuri, panouri, mici evenimente secundare, mici dejunuri, prânzuri, cine și recepții organizate de guverne, donatori și grupurile participante.
Avortul în condiții de siguranță
Au existat aproximativ 140 de sesiuni paralele, și la doar două dintre ele a fost promovat dreptul la avort în condiții de siguranță. Partenerii noștri International Campaign for Women’s Right to Safe Abortion a organizat una dintre aceste 2 sesiuni, unde vorbitori au fost membri ai coaliției. Cealaltă sesiune a fost organizată de Marie Stopes International, cu titlul „Stoparea avortului nesigur până în 2030”.
Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a fost reprezentat Clay Cook, coordonator de proiect, în cadrul sesiunii organizate de către International Campaign for Women’s Right to Safe Abortion alături de:
– Shilpa Shroff (președinte), advocacy director al Campaniei internaționale pentru dreptul femeilor la avortul sigur, India.
– Susana Chavez (copreședinte), director, Consortio Latinamericano contra el Aborto Inseguro, Peru.
– Ana Cristina González Vélez, La Mesa por la Vida și Saludul femeilor, Columbia.
– Sivananthi Thanenthiran, director executiv, Centrul de resurse și cercetare Asia-Pacific pentru-Femeile, Malaezia.
– Hedia Belhadj, Groupe Tawhida Ben Cheikh, Tunisia.
– Wafa MI Adam, Rețeaua tinerilor activiști pentru avortare (YANAA / ICWRSA), Sudan.
– Ernest Nyamato, directorul țării, Alianța Ipas Africa, Kenya.
Prezentările lor s-au concentrat în jurul a două întrebări principale:
– Cum s-a schimbat spațiul pentru avortul în condiții de siguranță în regiunea dvs. de la Conferința ICPD de la Cairo din 1994?
– Ce măsuri trebuie făcute pentru a extinde accesul la avort în condiții de siguranță acum?
Unele dintre punctele principale care au fost discutate:
– în Africa, costul avortului nesigur este foarte ridicat – milioane de dolari anual – ar fi mult mai bine să oferim servicii de avort în condiții de siguranță în loc să trateze morbiditatea gravă și să aibă atât de multe femei care mor inutil din cauza complicațiilor avorturilor nesigure;
– în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, rata ridicată a avorturilor nesigure trebuie înțeleasă într-un context socio-cultural afectat de tensiunea politică continuă, războiul și deplasarea populațiilor;
– în Europa de Est și Asia Centrală, în ciuda accesului bun la serviciile de avort, dilatarea și chiuretajul sunt în continuare cea mai frecvent utilizată metodă de avort, chiar dacă nu a fost recomandată de Organizația Mondială a Sănătății de mai bine de două decenii;
– în America Latină, faptul că majoritatea avorturilor rămân infracțiuni, cauzează daune profunde atât furnizorilor, cât și femeilor;
– barierele insurmontabile cu care se confruntă femeile tinere și fetele care solicită serviicii de avort, inclusiv credința greșită a profesioniștilor din domeniul sănătății că nu sunt în măsură să facă alegeri în cunoștință de cauză, le face cel mai probabil să caute avorturi nesigure;
– în Asia dar și în întreaga lume, accesul la avort în condiții de siguranță este restricționat prin bariere precum – urmărirea penală, motive legale restrictive, limite de timp mici, permisiunea necesară din partea celorlalți (soți, părinți, medici, instanțe) și puterea de refuz a furnizorilor.
În cadrul evenimentului a fost amintit tuturor că avortul rămâne o problemă serioasă de sănătate publică globală, care a fost deja recunoscută la prima ICPD în 1994. În ciuda progreselor aduse de pastilele pentru avort, există încă aproape 25 de milioane de avorturi nesigure pe an dintr-un total de 69 de milioane, aproape toate în sudul global.
În timpul sesiunilor de întrebărilor și răspunsuri, au fost adresate numeroase întrebări cu privire la strategiile de advocacy pentru avort în condiții de siguranță la nivel internațional, regional și național: probleme de voință politică din partea politicienilor, cum să obții sprijinul liderilor religioși pentru dreptul femeilor la viață și sănătate, importanța împărtășirea experiențelor femeilor și aducerea femeilor la bord pentru a sprijini activitățile sigure de advocacy pentru avort. Mulți dintre participanți s-au inspirat din existența unei mișcări a drepturilor la avort care se dezvoltă în toate regiunile lumii și au vrut să știe cum poate fi consolidată.
Angajamente față de ICPD
Fiecare guvern și ONG care au participat la conferință au fost invitați să își asume un angajament pentru unul dintre cele trei obiective ale conferinței până în 2030: zero decese materne care pot fi prevenite, zero necesități nesatisfăcute de planificare familială și zero violență bazată pe gen și practici dăunătoare împotriva femeilor. În total, au fost depuse peste 1.200 de angajamente.
Pentru a atinge aceste 3 obiective e nevoie de:
- dezincriminarea avortului;
- acces la avort în condiții de siguranță în fiecare țară;
- disponibilitatea avortului sigur la cererea femeilor / fetei.
Astfel recunoașterea faptului că avortul în condiții de siguranță este necesar pentru a atinge obiectivele ce presupun egalitatea de gen și dreptul femeilor și al fetelor la viață și sănătate.
Prezentarea cu care a participat CIDSR la sesiune o găsiți aici.