Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproducerii,, cu sprijinul Solidarity international, extinde proiectul taberei de zi pentru copii.

27 Octombrie, 2023

După succesul proiectului anterior și crearea toaletelor incluzive, capacitatea noastră de a ne adapta și de a educa copiii a crescut, echipa de profesori are experiența necesară pentru a conduce eficient procesul educațional, iar părinții sunt bucuroși să își încredințeze copiii echipei noastre.

Centrul de Formare în Sănătatea Reproducerii va continua activitatea Taberei Integrative de Zi pentru Copii – Integration Summer Camp – “Solidarity, Equality, Peace! Continuation, after-school program”, în parteneriat cu Biblioteca Poloneză „Adam Mickiewicz” ca instituție educațională profesională acreditată în Chișinău, cu măsuri specifice pentru a spori accesul incluziv la serviciile educaționale pentru copiii cu dizabilități.

Vor beneficia de acest proiect 50% dintre copiii refugiați, atât fete cât și băieți (indiferent de naționalitate, religie, origine socială și etnică), prin înscrierea gratuită prin informarea publicului despre deschiderea taberei de copii integratori. Ceilalți 50% din copiii invitați vor fi copii din diaspora ucraineană, poloneză din Moldova ca minoritate națională, copii din grupurile vulnerabile de moldoveni, de exemplu, copii ai căror părinți lucrează peste hotare și sunt în grija rudelor, copii cu dizabilități, copii din familii social vulnerabile.

Acum, 10-15 utilizatori de scaune cu rotile vizitează biblioteca în fiecare lună, iar aceștia pot rămâne în bibliotecă pentru perioade mai lungi de timp, deoarece există acum o toaletă care le satisface nevoile. Biblioteca Adam Mickiewicz este prima bibliotecă publică din Chișinău care dispune de o toaletă echipată pentru persoanele cu nevoi speciale.

Copiii au nevoie de siguranță. Este important să se creeze un loc sigur, unde există profesori cu care copilul sau adolescentul poate vorbi despre problemele sale, să le exprime prin diferite activități. Adesea, un copil nu are cu cine să vorbească decât cu părinții săi, pentru că a fost nevoit să se mute și a pierdut contactul cu familia și prietenii, sau pur și simplu aceștia nu sunt fizic prin preajmă. Prin urmare, este foarte important să se creeze un spațiu de încredere și înțelegere. Un copil nu poate învăța dacă îi este frică, instinctul său de bază este să se oprească sau să fugă. Un mediu de încredere va ajuta procesul de învățare și integrare.

De asemenea, copiii au nevoie de cunoștințe de bază de limba română, pentru că, în cele mai multe cazuri, ei merg la școli rusești sau ucrainene și nu învață limba română, iar părinții lor nu îi pot ajuta să învețe limba română pentru că nu o vorbesc ei înșiși. Adesea, lipsa cunoștințelor de bază ale limbii împiedică familiarizarea și contribuie la bullying și alte forme de discriminare în societate. De aceea, este important să parcurgeți un curs extern de bază într-o tabără de copii, într-un mod blând, pentru a putea răspunde la întrebări simple și a înțelege contextul acestora.

Printre altele, copiii au nevoie să socializeze cu colegii lor pentru a avea un cerc social și a nu se simți singuri, ceea ce poate duce la depresie și alte consecințe negative, precum și la reducerea capacității lor de a învăța în viitor.

Sarcina principală a proiectului este de a asigura funcționarea taberei de zi pentru copii pe întreaga perioadă de implementare – 3 luni. Fiecare tură va include grupuri de interes: copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani (până la 30 de persoane simultan în mai multe ture diferite), inclusiv copii cu dizabilități, copii din grupuri vulnerabile, minorități și voluntari adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, până la 4 persoane. Pentru prima dată, copiii cu dizabilități vor putea participa pe deplin la un program bogat de incluziune prin acces îmbunătățit și un mediu incluziv.

În cadrul proiectului, CIDSR va oferi un expert în sănătate și igienă, în persoana directoarei centrului, doamna Rodica Comendant, pentru a conduce un curs educațional pentru copii. De asemenea, 200 de copii și adolescenți vor putea beneficia de consiliere din partea unui psiholog, vor putea vizita excursii prin oraș, vor putea participa la cursuri de desen care vor avea loc în bibliotecă, precum și la activități de petrecere a timpului liber care se vor desfășura în aer liber. În total, 200 de copii vor participa la tabăra de zi.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept