Două modificări progresiste la legea și regulamentele cu privire la avorturile în Franța

01 Martie, 2022

La data de 19 februarie 2022, a fost publicat Decretul Nr. 2022-212 care a permis, oficial și definitiv, efectuarea avortului medical prin teleconsultare până la nouă săptămâni în Franța, începând cu 20 februarie 2022. Anterior, avortul era permis doar până la șapte săptămâni de sarcină. Decretul modifică condițiile de efectuare a avortului prin teleconsultare și de utilizare a pastilelor pentru avort în afara instituțiilor medicale, permițând astfel de avorturi să aibă loc până la nouă săptămâni față de șapte săptămâni, cum a fost anterior. Se prevede că pastilele ar trebui prescrise de către un medic sau moașă și furnizate de o farmacie comunitară. De asemenea, Decretul exclude administrarea obligatorie a mifepristonei în prezența medicului. Medicul sau moașa eliberează o rețetă, indicând pe aceasta denumirea instituției medicale, publice sau private, și data prezentului acord, și transmite rețeta prin mesagerie securizată la farmacia comunitară desemnată de femeie. Medicamentele sunt livrate femeii în așa fel încât să se garanteze confidențialitatea și, acolo unde este necesar, să i se păstreze anonimatul.

Apoi, la 23 februarie, chiar înainte ca Parlamentul francez să intre în pauză în așteptarea alegerilor naționale din aprilie, un proiect de lege care prelungește termenul maxim pentru avort de la 14 săptămâni până la 16 săptămâni a fost adoptat, în cele din urmă, după ani de campanii feministe care au criticat faptul că atât de multe femei franceze au fost nevoite să călătorească în alte țări europene pentru a face avorturi în al doilea trimestru. Cu toate acestea, chiar și creșterea termenului până la 16 săptămâni nu va scăpa unele femei de necesitatea de a călători.

Votul a fost unul liber. Proiectul de lege a fost propus pentru prima dată de deputatul Albane Gaillot, care fusese anterior membru al partidului lui Macron. Alți membri ai partidului său au susținut proiectul de lege, chiar dacă Macron și-a exprimat îngrijorarea că avorturile în al doilea trimestru sunt traumatizante, o viziune descrisă de Laurence Rossignol, fostul ministru al familiei din partea socialiștilor, ca un clișeu al trecutului, când avortul era ilegal.

Cu toate acestea, așa cum am raportat luna trecută, Macron a spus Parlamentului European că dreptul la avort ar trebui adăugat la Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

SURSELE: Decretul Nr. 2022-212 din 19 februarie 2022 privind condițiile de efectuare a întreruperilor voluntare de sarcină prin medicație în afara instituțiilor medicale (traducerea Google redactată). https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000045190889; The Guardian, autor: Angelique Chrisafis, 23 februarie 2022

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept