Masă rotundă pe tema: „Avortul medicamentos în situații de criză: rolul tehnologiilor moderne în îmbunătățirea accesului femeilor și adolescenților din localitățile rurale”

13 Iulie, 2021

În conformitate cu Ordinul nr. 612 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova (MSMPS), la 8 iulie 2021, a avut loc o masă rotundă pe tema: „Avortul medicamentos în situații de criză: rolul tehnologiilor moderne în îmbunătățirea accesului femeilor și adolescenților din localitățile rurale”. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Instruire în domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) cu scopul de a disemina rezultatele proiectului-pilot „Avortul medicamentos prin telemedicină pentru femeile și adolescenții din satele moldovenești: depășirea barierelor cu ajutorul tehnologiilor”, implementat cu sprijinul organizației neguvernamentale „Grand Challenges Canada” în cadrul Inițiativei „Opțiuni de întrerupere a sarcinii” (OPTions). La eveniment au participat mai multe părți interesate de nivel local și internațional, inclusiv reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), OMS, UNFPA, Universității de Medicină și Farmaceutică din Moldova, Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, Centrelor de sănătate a reproducerii, precum și specialiști în domeniul medicinei de familie.

Evenimentul a început cu o declarație introductivă a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) cu privire la rolul serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv avortul, și sprijinul continuu pentru activitatea CIDSR. Apoi, directorul CIDSR, doctor Rodica Comendant, a vorbit despre tendințele în asigurarea îngrijirii în cazul avorturilor în Moldova, justificarea avortului medical prin modele de telemedicină, scopurile și obiectivele proiectului de telemedicină din Moldova, precum și despre pregătirile pentru lansarea proiectului. Proiectul a fost lansat oficial la sfârșitul lunii martie 2020. Apoi a început înregistrarea pentru studiu și, deși serviciul este oferit în continuare, înregistrarea pentru studiu a fost întreruptă la sfârșitul lunii martie 2021.

Ulterior, asistentul de proiect Clay Cook a vorbit despre metodele de colectare și analiză a datelor și caracteristicile generale ale participanților la studiu. Per ansamblu, 549 de femei și adolescente au fost testați pentru eligibilitate, dintre care 531 au participat la studiu. Cincizeci și patru de participante (10%) erau adolescente cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, ceea ce corespunde cu statisticile anuale la nivel național. Majoritatea participantelor au avut o vârstă gestațională mai mică de 7 săptămâni (431; 81%), în timp ce la restul participantelor aceasta a fost între 7 și 9 săptămâni. Puțin mai mult de un sfert dintre participante (139; 26%) nu au născut niciodată, iar restul participantelor au născut cel puțin o dată. Aproximativ o cincime din participante au recurs anterior la avortul chirurgical (116; 22%), iar un număr puțin mai mare de participante au avut anterior avort medicamentos (128; 24%).

Doctor Stelian Hodorogea, unul dintre cei patru cercetători, a completat aceste informații cu date despre eficacitatea avortului medicamentos prin telemedicină, precum și despre efectele adverse și complicațiile la participante. În general, din cele 495 de participante la studiu pentru care s-au obținut rezultatele avortului, 484 (98%) au avut avorturi complete fără intervenție chirurgicală și 11 (2%) au avut intervenții chirurgicale, dintre care 7 au avut avorturi incomplete și 4 și-au păstrat sarcina (0,8%).

În cele din urmă, doctor Svetlana Nicov, una dintre cei patru cercetători, a prezentat date privind satisfacția participantelor și a specialiștilor. Satisfacția participantelor cu avortul medicamentos prin telemedicină a fost înaltă: 99% au declarat că sunt foarte mulțumite / mulțumite de serviciu. Majoritatea participantelor (87%) au indicat că ar prefera asistența prin telemedicină de la distanță în cazul unui nou avort în viitor, și 92% au spus că vor recomanda telemedicina unei prietene care necesită avort. 80% dintre specialiști au spus că în viitor ar prefera să consulte pacienții cu privire la avortul medicamentos prin telemedicină, iar 20% au spus că nu au careva preferințe.

Evenimentul s-a încheiat cu o discuție constructivă între participanți cu privire la rolul rezultatelor cercetării și pașii ulteriori necesari pentru menținerea și extinderea serviciului de avort medicamentos prin telemedicină. Echipa CIDSR a obținut feedback util și speră la o colaborare continuă cu părțile interesate în cadrul eforturilor comune pentru a asigura accesul la servicii de avort de calitate pentru toate femeile și adolescenții.

Diapozitivele prezentării mesei rotunde în limba română pot fi accesate mai jos.

Partenerii

Utilizăm module cookie
Utilizăm module cookie pentru a afișa corect conținutul și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept