Servicii integrate în sănătatea reproducerii pentru populaţia din regiunea transnistreană

22 March, 2013

RH_Tiraspol webRH_TiraspolLa 28 februarie 2013 la Tiraspol este inaugurat Centrul de Sănătate Reproductivă – o instituţie de asistenţă medicală primară pentru tineri, cupluri tinere, femei însărcinate şi pentru toate persoanele de vârstă reproductivă. Centrul urmăreşte să încorporeze un management clinic modern şi metodologie cost-eficace a resurselor umane prin implicarea medicilor, asistenţilor medicali şi moaşelor atât în calitate de prestatori de servicii integrate în sănătatea reproductivă dirijate spre pacient, cât şi în calitate de formatori în educaţia pentru sănătate şi profilaxie.

Centrul de Sănătate Reproductivă din Tiraspol (situat pe str. Sverdlov 28) îşi propune ca direcţie prioritară în activitatea sa – educarea, informarea şi instruirea populaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii. De aceste servicii populaţia din regiunea transnistreană va beneficia prin intermediul claselor educaţionale tematice – o metodă modernă de instruire a populaţiei, prin care profilaxia devine prioritară în sănătatea fiecărei persoane. Clasele educaţionale îşi vor găsi destinatarii bine definiţi – adolescenţi, cuplurile tinere, femei gravide, femei în pre- şi menopauză.

Concomitent, Centrul va acorda asistenţă medicală ginecologică, asistenţă obstetricală consultativă, servicii în domeniul planificării familiei şi contracepţiei moderne, consultaţii şi tratament în probleme de menopauză, la fel – consultaţia psihologului.

În incinta acestei instituţii medicale vor fi promovate şi cursuri de instruire profesională în domeniul sănătăţii reproductive pentru personalul medical din regiunea transnistreană. Cursurile vor fi moderate de experţii naţionali UNFPA, dar şi de formatorii instruiţi din regiune.

Centrul de Sănătate Reproductivă din Tiraspol va fi cel de-al cincilea centru inaugurat în R. Moldova cu suportul UNFPA, Fondului ONU pentru Populaţie. Anterior UNFPA a susţinut stabilirea reţelei de centre similare în Chişinău (Centrul „Dalila”), Drochia (Centrul „Ana”), Cahul (Centrul „Virginia”) şi Camenca (Centrul „Nadejda”). Reţeaua de centre în sănătatea reproducerii din Moldova urmează cu fermitate sloganul „O femeie sănătoasă, un copil sănătos, o familie sănătoasă”.

Inaugurarea Centrului de Sănătate Reproductivă din Tiraspol este parte a Programului de Asistenţă şi Cooperare între UNFPA şi Guvernul Republicii Moldova. UNFPA a investit în acest proiect 61,000 dolari SUA pentru sporirea capacităţilor, instruiri avansate a personalului medical, mobilier şi echipament medical.

Sursa: http://www.unfpa.md

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept