OpenDemocracy despre dezinformarea anti-avort la nivel mondial

20 February, 2020

În urmă cu nouă luni, OpenDemocracy a început să urmărească banii a două grupuri de drepturi religioase americane. Apoi, au început desfășurarea unei rețele globale de investigații jurnalistice.

OpenDemocracy Tracking the Backlash a dezvăluit săptămâna aceasta că activiștii drepturilor religioase, cu legături la Casa Albă a lui Trump, au susținut răspândirea a ceea ce se numesc „centre de consiliere în criză de sarcină” în întreaga lume.

În SUA există mii de centre de acest fel, unele din ele fiind criticate anterior pentru că s-au poziționat ca instituții medicale neutre în timp ce își ascundeau activitatea anti-avort și religioasă de la femeile care caută ajutor. Totuși, deocamdată, nu poate fi demonstrată  amploarea globală a acestor activități.

Peste nouă luni, echipa OpenDemocracy a urmărit rețelele globale și cheltuielile grupului conservator creștin Heartbeat International, un pionier al acestor centre din SUA și a lucrat cu jurnaliste sub acoperire din 18 țări pentru a efectua cea mai mare investigație globală asupra activităților lor de peste mări.

Rezultatele obținute au reușit să cheme la acțiune întreaga lume. În Africa de Sud și Mexic, oficialii au promis deja anchete și potențiale sancțiuni. 

Pentru a realiza această anchetă, au fost analizate datele financiare ale Heartbeat din ultimii 10 ani. Așa a fost descoperită o sumă de aproape un milion de dolari cheltuită în întreaga lume pentru  peste o duzină de beneficiari de granturi. 

O reporteră sub acoperire s-a înscris la două dintre cursurile online ale academiei Heartbeat, pentru a vedea ce îi învață pe oamenii din rețeaua sa. Au fost trasate apoi toți afiliații Heartbeat din afara SUA. A fost descoperit mai apoi și partenerul cheie al Heartbeat care este o rețea regională anti-avort din America Latină – Human Life International.

Mai târziu s-a aflat că centrele de consiliere pentru femeile în criză de sarcină ce ar avea o legătură cu aceste organizații americane s-au răspândit în toată lumea, dar nu a existat niciodată o anchetă globală asupra activităților lor. În Argentina, parlamentarul Mónica Macha a sugerat că aceste centre au „acționat în umbră”.

Anul trecut, OpenDemocracy a trimis pentru prima dată reporteri sub acoperire la unele dintre aceste centre din cinci țări, vizitându-le personal în Italia, Mexic și Spania și au apelat la linia fierbinte în Croația și Ucraina. În diferite țări, la mai mulți reporteri li s-a spus în mod izbitor afirmații false sau înșelătoare cu privire la impactul avortului asupra sănătății.

Heartbeat susține că are câte o rețea a acestor centre pe „fiecare continent locuit”. Așadar, OpenDemocracy a investigat cazul și la nivel global. Reporterii au lucrat continuu ca să  reproducă aceste vizite și apeluri telefonice în alte 13 țări (Argentina, Costa Rica, Ecuador, Africa de Sud, Uganda, Nigeria, Coreea de Sud, Israel, Serbia, România, Irlanda, Canada, precum și în Statele Unite ale Americii). În Zambia, o reporteră a intervievat și liderii unei rețele din aceste centre.

Ancheta OpenDemocracy a fost realizată cu suportul rețelei sale internaționale de reporteri sub acoperire care colaborează la proiectul Tracking the Backlash. Începând cu 2017, proiectul OpenDemocracy Tracking the Backlash a urmărit banii întunecați, rețelele internaționale, strategiile și impactul grupurilor conservatoare și de extremă dreaptă care își propun să blocheze sau să retragă drepturile femeilor și cele ale LGBTIQ la nivel global.

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept