Drepturile femeilor și egalitatea de gen sunt în centrul atenției în 2020

06 March, 2020

În 2020, se face un sfert de secol de când Platforma de Acțiune de la Beijing a prezentat modul de înlăturare a barierelor sistemice care împiedică femeile de la o participare egală în toate domeniile vieții, indiferent dacă sunt publice sau private.

În acești 25 de ani au fost înregistrate progrese masive în drepturile și bunăstarea femeilor. Guvernele și autoritățile acceptă că sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile sunt o parte indispensabilă a dezvoltării la nivel mondial. Puțini oameni – ar respinge în mod deschis umanitatea deplină și egală a femeilor și fetelor.

Însă cifrele ne arată cât mai avem de lucru și unde trebuie să ajungem.

Astăzi, 1 din 3 femei suferă violență fizică sau sexuală în viața ei. 21% dintre fete sunt căsătorite înainte de vârsta de 18 ani. Se estimează că 200 de milioane de femei și fete în viață au suferit mutilări genitale. Femeile au mai multe șanse decât bărbații să fie sărace și analfabete; au mai puțin acces la proprietate, credit, formare și ocuparea forței de muncă; acestea sunt mai puțin probabil sa fie active politic și mult mai puțin probabil să apară în funcții de conducere. Sute de milioane de femei din întreaga lume încă nu utilizează contraceptive moderne pentru a preveni sarcinile nedorite, iar obiectivele globale privind reducerea deceselor materne nu au fost îndeplinite.

Comemorarea celei de-a 25-a aniversări a Declarației și a Platformei de acțiune de la Beijing din 2020 este un punct de întâlnire pentru a insista în realizarea definitivă a drepturilor omului tuturor femeilor și fetelor și va fi organizată ca o mobilizare globală.

În acest sens, activiștii civici în drepturile omului și egalității de gen și reprezentanții guvernelor și autorităților publice din toată lumea au ocazia să susțină 3 mari evenimente care vor avea loc în acest an:

  • 9-20 martie 2020 – The 64th session of the UN Commission on the Status of Women, New York
  • 7 – 8 mai &  7 – 10 iulie 2020 – Generation Equality Forum, Mexico City, Mexico City & Paris;
  • 25 septembrie 2020 – High-Level Meeting of the UN General Assembly, News York.

Menționăm că, Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Moldova are  misiunea de a proteja și promova sănătatea și drepturile sexuale și reproductive a tuturor persoanelor din Republica Moldova. Iar prin proiectele care le implementează, CIDSR susține și promovează avortul în siguranță prin metoda aspirației vacuum-manuală și metoda avortului medicamentos, dreptul la avort fiind parte fundamentală a drepturilor femeilor și fetelor din întreaga lume.

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept