22-28 ianuarie 2017 este Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

23 January, 2017

Perla CCU

Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi tratat

În perioada 22-28 ianuarie 2017 se organizează şi desfăşoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, având drept scop informarea și sensibilizarea populaţiei privind modul de prevenire a cancerului de col uterin prin programe de screening şi programe de vaccinare anti-HPV.

La nivel global, cancerul de col uterin se află pe locul 4 ca localizare neoplazică la genul feminin şi pe locul 2 la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. În jur de 85% din cazuri de cancer de col apar în ţările în curs de dezvoltare, unde nu există programe populaţionale adecvate de screening și prevenire.
Perla Înţelepciunii este simbolul Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin şi al Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Campania de informare este un efort global pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului de col uterin și modul în care acesta poate fi prevenit și se adresează femeilor, furnizorilor de servicii medicale, politicienilor și mass-mediei.

În Europa, aproximativ 60.000 de femei se îmbolnăvesc, în fiecare an şi 30.000 de femei mor de cancer de col uterin.
În Republica Moldova incidenţa prin cancer de col uterin a constituit în anul 2015 – 9,2 cazuri la 100000 populație (2014 – 8,4 cazuri). Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de decese prin cancer la femei după cancerul mamar şi a constituit în anul 2015 – 4,8 cazuri la 100000 populație (2014 – 4,9 cazuri). Cancerul de col uterin este cauzat de tipurile cu risc înalt ale Virusului Papiloma Uman (HPV). HPV poate determina transformarea anormală a celulelor colului uterin care încet, încet devin canceroase.

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puțin 13 cauzează cancerul. HPV se transmite prin contact sexual și cele mai multe persoane se infectatează cu HPV, după debutul activității sexuale. Două tipuri de HPV (16 și 18) produc 70% din cazurile de cancer de col uterin și leziuni precanceroase cervicale. HPV este foarte răspandit și majoritatea adulților vor fi infectați cu HPV la un moment dat pe parcursul vieții. 90% din aceste infecții HPV vor dispărea singure, fără nici un tratament. Unele infecții însă vor persista și aceste infecții de durată sunt cele care pot duce la cancer de col uterin.

Cele mai multe femei active sexual și bărbați vor fi infectați la un moment dat în viața lor, iar unii pot fi infectați în mod repetat.

Factorii de risc pentru persistența HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:
– începutul precoce al vieţii sexuale;
– viaţa sexuală cu mulţi parteneri şi schimbarea frecventă a acestora;
– alte infecţii transmisibile sexual (ITS) concomitente;
– consumul de tutun;
– stările imunodeficitare;
– administrarea îndelungată a contraceptivelor orale cu doze înalte.

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu determină simptome sau boli și se rezolvă spontan. Cu toate acestea, infecția persistentă a tipurilor de HPV specific (cel mai frecvent tipurile 16 și 18) poate duce la leziuni precanceroase. În cazul în care nu sunt tratate, pot progresa. Simptomele cancerului de col uterin tind să apară numai după ce cancerul a ajuns la un stadiu avansat și pot include:

  • sângerări vaginale intermenstruale, anormale, neregulate, după actul sexual;
  • dureri de spate, picior sau pelvine;
  • oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare;
  • disconfort vaginal;
  • la stadii avansate pot apărea simptome mai severe.

Profilaxia primară a cancerului de col uterin presupune întreprinderea diferitor măsuri ce privesc persoanele fără semne de boală, având ca scop împiedicarea dezvoltării acesteia pe viitor. Profilaxie primară a cancerului de col uterin include vaccinarea. Profilaxia secundară a cancerului de col uterin presupune identificarea şi tratarea precoce a persoanelor ce au modificări precanceroase a colului uterin cu scopul de a preîntâmpina evoluţia ulterioară a acestora în cancer invaziv. Profilaxia terţiară reprezintă un tratament complex sau combinat ce include intervenţia chirurgicală în asociere cu radio şi chimioterapia.

Screening pentru cancerul de col uterin. Screening-ul cancerului de col uterin este testarea pentru pre-cancer și cancer în rândul femeilor care nu au nici un simptom și se simt perfect sănătoase. Atunci când screening-ul detectează leziuni pre-canceroase, acestea pot fi tratate și cancerul ușor de evitat. Screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient și tratamentul are un mare potențial de vindecare. Dintre tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening poate reduce atât incidența, cât si mortalitatea de cancer de col uterin. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase. Programele bine organizate de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor. Vaccinarea reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin, dar nu elimină necesitatea efectuării screening-ului. Împreună, screening-ul și vaccinarea reprezintă cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin. Riscul de cancer de col uterin poate fi redus prin vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) de tipul 16 și 18.

Cancerul de col uterin: prevenire și control: o abordare cuprinzătoare Organizația Mondială a Sănătății recomandă o abordare cuprinzătoare de prevenire și control al cancerului de col uterin. Setul recomandat de acțiuni include intervențiile pe perioada vieții: educație comunitară, mobilizare socială, vaccinare, screening, tratament și îngrijiri paliative. Prevenirea primară începe cu vaccinarea HPV a fetelor cu vârsta cuprinsă între 9-13 ani, înainte de a deveni active sexual. Alte intervenții de prevenire recomandate pentru băieți și fete, după caz, sunt:  educație de practici sexuale sigure, avertismente  despre consumul de tutun. În cazul în care sunt prezente semne de cancer de col uterin, opțiunile de tratament includ intervenții chirurgicale pentru cancer invaziv, radioterapie și chimioterapie. OMS a elaborat ghiduri cu privire la modul de prevenire și control al cancerului de col uterin prin vaccinare și screening. Până la mijlocul anului 2016, 65 de țări au introdus vaccinuri HPV.

Întru ameliorarea indicatorilor de sănătate a femeilor din Republica Moldova și micşorarea poverii cancerului de col uterin prin implementarea unui program de screening populațional şi înrolarea a 60% din toată populația eligibilă a țării, creşterea ratei de depistare a cancerului de col uterin în stadii incipiente, a fost aprobat Programului naţional de control al cancerului pentru anii 2016 – 2025, nr.1291 din 02 decembrie 2016.

Sursa: http://onco.md/

Partners

We use cookies
We use cookies to display content correctly and to make the website easy to use.
Accept
I don't accept