Vaginoza bacteriană

Ce este Vaginoza Bacteriană?

Vaginoza bacteriană (VB) este cea mai des întîlnită infecție vaginală la femeile de vârstă fertilă. Aceasta este cauzată de o instabilitate în bacteriile ce trăiesc în vaginul tău. Aproximativ o femeie din 5 are această infecție într-o anumita perioadă a gravidității, deși estimările variază considerabil. De obicei, bacteriile “bune”, numite lactobacilli, constituie majoritatea și controlează creșterea  celelalte tipuri de bacterii. Sfîrșești să ai VB atunci cînd sunt prea puțini lactobacilli, permițînd altor bacterii sa crească fără control. Nimeni nu știe cu siguranță care sunt cauzele schimbării balanței între bacterii.

Cum se rasfrînge VB asupra gravidității mele?

Avînd VB cînd ești gravidă este asociat cu un risc sporit de naștere prematură și de aducere pe lume a unui bebeluș cu greutate mică, ruptură prematură a membranelor (PPROM) și infecție uterină după naștere. Unele studii arată o conexiune între VB și avort în cel de-al doilea trimestru. Dar legătura între BV și complicațiile în timpul gravidității nu este foarte bine definită. Experții încă nu știu de ce doar unele femei cu VB ajung să nască prematur. Ei de asemenea nu știu dacă VB cauzează direct complicații precum PPROM sau dacă femeile care sunt predispuse altor infecții sau probleme care pot duce la aceste complicații au de asemenea, probabil, mai frecvent VB. Însă, multe femei cu VB au sarcini perfect normale. Și aproape jumătate din cazurile de VB la femeile gravide se rezolvă de la sine.

Care sunt simptomele BV-ului?

Cel puțin jumătate din femei care se dezvoltă VB nu au nici un simptom. Dacă ai totuși simptome, s-ar putea să observi o eliminare vaginală lichidă albă sau gri cu un miros urît sau cu miros de pește. Aceasta ,, mireasmă,, este mai evidentă după sex, cînd eliminările se amestecă cu sperma. Poți avea de asemenea și arsuri în timpul urinării sau iritații în zona genitală, chiar daca aceasta nu este ceva obișnuit. Anunță-l pe medic daca ai aceste simptome. El va examina o probă al lichidului vaginal și ale secrețiilor cervicale pentru a vedea daca ai VB sau altă infecție, și în dependență îți va prescrie tratament.

Va trebui sa fiu examinată pentru VB dacă nu am simptome?

Depinde. Dacă nu ai simptome și e un risc scăzut de naștere prematură, atunci tu nu vei fi examinată pentru VB. Daca ai un risc înalt pentru naștere prematură (mai ales dacă ai avut un copil prematur în trecut), s-ar putea sa fii examinată la prima ta vizită prenatală și dacă va fi testul pozitiv, vei fi tratată. Deși femeile cu BV sunt mai probabil să nască prematur și antibioticele pot curăța infecția în majoritatea cazurilor, aproape toate cercetările recente arată ca tratarea cazurilor fără simptome la femeile care nu au avut nașteri premature nu scade șansele unei nașteri timpurii. Din această cauză, majoritatea experților în domeniu sunt de acord că nu se merită examinarea acestui grup de femei. Dacă tu nu ai simptome ale VB, dar esti la risc înalt de naștere prematură, ginecologul tău  ar putea sau nu ar putea să te examineze la prima ta vizită prenatală. Experții discută dacă este benefic să facă astfel, pentru că dovezile sunt contradictorii. Unele studii au descoperit ca examinarea și tratarea femeilor care au avut în trecut o naștere prematură reduce riscul de a aduce pe lume copilul înainte de termen, însă alte cercetări au arătat că tratamentul nu are nici o importanță. Într-un studiu al femeilor fără simptome care au avut fie avort în al doilea trimestru sau travaliu prematur într-o sarcină precedentă, tratamentul, de fapt , a sporit riscul unei nașteri premature. Într-o declarație din 2008, U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) din SUA a concluzionat că pentru femeile care au un risc sporit de naștere prematură, dar nu au simptome aleVB, ,, dovezile actuale sunt insuficiente pentru a evalua balanța dintre beneficiile și pagubele examinării vaginozei bacteriene. Sunt unii specialiști care recomandă totuși examinarea anumitor femei cu risc înalt. Și fiecare este de acord că este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu.

Cum este tratată VB în timpul gravidității?

Dacă ești diagnosticată cu VB, vei primi un curs de antibiotice care sunt considerate fără pericol de a fi administrate în timpul nașterii.(Spre deosebire de alte infecții, partenerul tău nu va fi tratat). Este important să primești toate medicamentele ce ți-au fost prescrise, chiar dacă toate simptomele au dispărut. În majoritatea cazurilor, acestea vor curăța infecția în vaginul tău și orice simptom ai avea, deși, din păcate, infecția poate reveni la un anumit moment. De fapt, aproape 30% de femei au din nou simptome în termen de trei luni. Antibioticele de obicei ucid majoritatea bacteriilor care cauzeaza VB, dar nu este nici o metodă de a face ca bacteriile,, bune,, să crească mai repede astfel încît sa țină sub control bacteriile ,,rele,,. Anunță-l pe ginecologul tau dacă simptomele au reapărut.

Cum pot să evit VB?

Deoarece nimeni nu știe cauzele dezechilibrului bacterial, nu este nimic concret ce poți face pentru a te proteja de vaginoza bacteriană. Totuși, sunt unele căi care pot reduce riscul dezvoltării VB: Urmează practici de siguranță în timpul actului sexual, dacă fie partenerul tău sau tu ai avut sex cu alte persoane.Nu este clar ce rol are activitatea sexuală în declanșarea VB, dar este rar întîlnit la femeile care nu au avut niciodată sex și deseori diagnosticat la femeile cu multipli parteneri sexuali și cu noi parteneri sexuali. Este de asemenea răspîndit printre femeile cu o altă orientare sexuală. Dacă fumezi, iată un alt motiv pentru a lăsa fumatul:  fumatul mărește riscul dezvoltării VB. Nu fă băițe vaginale și nu utiliza spray-iuri igienice feminine sau săpunuri mirositoare în zona genitală. Aceste produse pot deregla balanța delicată a bacteriilor în vaginul tău.( Nu trebuie sa faci băițe în timpul gravidității. În cazuri extrem de rare, spălaturile vaginale pot forța aerul să treacă dedesubtul membranelor sacului amniotic și pătrunde în circulația ta, cauzînd embolizm gazos care poate amenința viața!)