Trichomoniaza

Ce este trihomoniaza?

Trihomoniaza este o infecție sexual transmisibilă cauzată de un parazit microscopic.

Cum poate trihomoniaza să-mi afecteze sarcina?

Această infecție în timpul sarcinii este asociată cu un risc mai mare de naștere prematură, de ruptură prematură a membranelor și nașterea unui copil cu greutate mică (sub 2,5 kg). Trihomoniaza poate de asemenea să te facă mai susceptibilă la HIV dacă ești expusă la el.

Este posibil pentru bebelușul tău să devină infectat cu parazitul trihomoniazei în timpul nașterii, dar aceasta se întîmplă foarte rar, iar infecția se tratează eficient cu antibiotice.

Care sunt simptomele?

Poți să nu ai nici un simptom. Dacă ai totuși, poți avea o eliminare vaginală galbenă sau verzuie, deseori cu aspect spumos și cu un miros neplăcut, și vaginul tău sau vulva poate deveni roșie, iritată sau care produce mîncărime. Poți să simți discomfort în timpul micțiunii sau în timpul actului sexual, și posibil și niște pete după actul sexual. Poți să observi un disconfort în partea de jos a abdomenului, dar acest simptom este mai puțin obișnut.

Simptomele se pot începe curînd după ce ai devenit infectată sau mult mai tărziu. Deci dacă ai fost numai ce diagnosticată cu trihomoniază, nu înseamnă că ai contractat-o recent.

Dacă ai simptome, anunță-l pe medic pentru a fi testată la trihomoniază. Pentru a te testa, doctorul  va lua o mostră din lichidul tău vaginal și îl va examina sub microscop. El poate de asemenea să trimită o probă la laborator pentru un test mai sensibil.

Voi fi testată la trihomoniază în timpul sarcinii?

În majoritatea țărilor industrial dezvoltate,  numai dacă ai simptome vei fi testată. Nu există nici o dovadă că tratînd trihomoniaza diminuezi riscul complicațiilor și unele studii sugerează că poate chiar să mărească riscul unei nașteri premature. Din această cauză, doar femeile cu unele simptome sunt testate și tratate la trihomoniază în timpul gravidității.

Frotiul vaginal de rutină, efectuat de două ori în timpul sarcinii în Republica Moldova, este o metodă puțin sensibilă în diagnosticul acestei infecții.

Cum este tratată trihomoniaza în timpul sarcinii?

Dacă ai unele simptome și ești diagnosticată cu trihomoniază, ți se va administra un curs de metronidazol, care este considerat sigur pentru bebeluș în timpul sarcinii. Partenerul tău trebuie să fie tratat în același timp, chiar daca are sau nu are simptome (majoritatea bărbaților nu au).

Trebuie să te abții de la relații sexuale pînă nu ați terminat tratamentul și nu mai aveți simptome, altfel riscați să vă reinfectați. Trebuie ambii să vă rețineți de la alcool în timpul tratamentului și 24 de ore după ultima doză ( femeile gravide nu ar trebui sa bea deloc alcool)

Cum pot să evit să mă îmbolnăvesc de trihomoniază?

Întreținînd relații sexuale cu un partener fidel. Dacă nu este cazul, folosirea prezervativelor reduce riscul transmiterii trihomoniazei și altor infecții sexual transmisibile.