Toxoplasmoza

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este o infecție care provine de la un parazit microscopic numit  Toxoplasma gondii. Deși infecția, în general, cauzează o boală ușoară, fără simptome la persoanele cu imunitate sănătoasă, este riscantă în timpul sarcinii, deoarece parazitul poate infecta placenta și bebelușul.

Toxoplasmoza congenitală poate fi ușoară sau severă, cauzînd nașterea unui copil mort, daune structurale de lungă durata și neurologice și alte efecte devastatoare. În majoritatea cazurilor, consecințele enumerate se dezvoltă atinci când gravida contactează infecția în timpul sarcinii.  Veștile bune sunt că poți face multe pentru a evita infectarea cu toxoplazme în timpul sarcinii.

Care sunt șansele să mă molipsesc cu toxoplasmoză și să-mi infectez și nou-născutul?

Doar 15 procente din femei apte de a concepe sunt imune la toxoplasmoză. Din fericire, numărul femeilor care contractează infecția în timpul sarcinii este destul de mic și nu toate transmit infecția bebelușilor lor.

Copilașul tău riscă să devină infectat cu cît progresează sarcina. Dacă te infectezi cu toxoplasmoză în primul trimestru, riscul ca bebelușul tău să se infecteze de asemnea este de 15 procente. Dacă te infectezi în cel de-al doilea trimestru, riscul este de 30 de procente, iar în al treilea trimestru este de 60 de procente.( Deși rata transmiterii este înaltă în graviditatea tardivă, severitatea toxoplasmozei congenitale este cea mai mare dacă bebelușul tău devine infectat în primul trimestru.)

Există de asemenea un risc foarte mic de a-ți infecta bebelușul tău dacă contractezi infecția cu cîteva luni înainte de a deveni gravidă. Dacă știi ca ai fost infectată recent, unii experși sugerează să aștepți 6 luni înainte de a concepe.

Cum se răspîndește toxoplasmoza?

Experții estimează că aproape jumătate din infecțiile toxoplasmozice sunt cauzate de consumul cărnii crude infectate sau preparate insuficient, dar tu poți să iei parazitul și prin consumarea produselor contaminate nespălate, bînd apă infectată sau contactînd pămint contaminat, gunoaie sau carne și după asta atingînd gura, nasul sau ochii.

Toxoplasmoza nu poate fi transmisă de la o persoană la altă, unicele excepții fiind de la mamă la copil în timpul sarcinii sau de la o transfuzie de sînge infectat sau transplant de organe. Fără teste, tu probabil nu vei ști dacă esti infectat sau nu.  Majoritatea persoanelor infectate cu imunitate sănătoasă nu au deloc simptome. Dacă ai simptome acestea pot fi sub forma ganglionilor limfatici umflați, însă care nu dor sau alte simptome ușoare de acest gen, precum dureri în mușchi, oboseală, dureri de cap, febră și posibil un gît umflat sau alergie.

Foarte rar apar simtome serioase la persoanele sănătoase. Cîteodată toxoplasmosa este suspectată cînd se descoperă unele anormalități fetale în timpul ultrasonografiei, deși majoritatea bebelușilor apar normali.

Voi fi testată la imunitate sau la infecție toxoplasmozică?

Testele de sînge pot detecta anicorpii toxoplasmei care indică imunitate sau infecție recentă, dar experții au contradicții dacă femeile gravide să fie testate de rutină.

În țările, unde toxoplasmoza nu este des întîlnită, experții se îngrijorează că testatea tuturor femeilor gravide va duce la prea multe rezultate fals pozitive, ducînd la anxietate și la teste următoare costisitoare.  Alții argumentează că chiar dacă toxoplasmoza congenitală este destul de rară, consecințele pot fi devastatoare, deci ei sprijină testarea prenatală pentru toate femeile sau testarea universală a bebelușilor sau ambele.

Majoritatea obstetricienilor nu recomandă testarea femeilor gravide, cu excepția celor pozitive la HIV sau cînd infecția este suspectată. În Franța, unde boala se întîlnește des, toate femeile sunt testate și cele care nu sunt imune sunt testate lunar în timpul sarcinii.

Vorbește despre avantajele și dezavantajele testării cu doctorul ca împreună să luați o decizie potrivită. Și asigură-te să-l anunți pe medic că ai glande umflate sau alte motive să suspeți că ești infectată.

Dacă îți pare că ești infectată, sîngele tău va fi testat pentru a măsura nivelurile celor doi anticorpi. În dependență de rezultate, poate să fie necesar să fii testată din nou în două-trei săptămîni și să trimiți sîngele la un laborator specializat în toxoplasmoză.  Aceasta se face pentru a confirma rezultatele inițiale și pentru a ajuta să se determine aproximativ cînd ai putut deveni infectată.

Ce se va întîmpla dacă mă îmbolnăvesc totuși de toxoplasmoză?

Dacă rezultatele testelor sugerează ca tu ai toxoplasmoză în timpul gravidității, lucrătorul tău medical va începe tratamentul cu antibiotice care poate să scadă riscul transmiterii infecției bebelușului tău.

Și atît timp cît nu toate infecțiile materne sunt transmise bebelușului, medicul îți poate indica o amniocenteză pentru a determina dacă bebelușul tău are de asemenea infecția. ( Laboratorul va face un test special ADN al lichidului tău amniotic pentru a verifica prezența parazitului.) Vei trece și un set de ultrasunete pe parcursul gravidității tale pentru a căuta anormalități în dezvoltarea bebelușului tău.

Ce se poate întîmpla dacă bebelușul meu se îmbolnăvește și cum poate fi tratat?

Consecințele pentru bebelușul tău poate varia de la blînde la severe, și infecția poate rezulta în avort, nașterea unui copil mort sau decesul în scurt timp după naștere.

Dacă lichidul tău amniotic arată că bebelușul tău a fost infectat sau o ultrasonografie arată o problemă, vei fi îndrumată probabil la un specialist pentru îngrijire, și poți de asemenea să vorbești cu un consilier despre riscurile la care se supune nou-născutul. În dependență de vîrsta de gestație a bebelușului, ți se va oferi opțiunea de a întrerupe sarcina.

Dacă îți continui graviditatea, îți vor fi asigurate alte antibiotice pentru a fi administrate în cel de-al doilea trimestru pentru a reduce riscul apariției problemelor.

Toxoplasma congenitală poate afecta creierul copilului, cauzînd probleme atît mentale cît si întîrzieri de dezvoltare, paralizie cerebrală sau eplepsie. Poate afecta și alte organe, cel mai des ochii, care poate duce pînă la orbire.

Va arăta bebelușul meu semne de toxoplasmă îndătă după naștere?

Unii bebeluși vor avea semne de toxoplasmă la naștere, care pot include un ficat mărit și gălbeneață, o splină mărită, o alergie, o infecție la nivelul inimii sau a plămînilor sau ganglioni umflați. Totuși, marea majoritate a nou-născuților cu toxoplasmă congenitală, în particular cei infectați tîrziu în sarcină, par normali la naștere, dar pot dezvolta probleme serioase luni sau chiar ani mai tîrziu.

Dacă bebelușul tău este pozitiv la toxoplasmoză la naștere, el va fi tratat cu antibiotice timp de un an, chiar dacă nu are simptome. Examinări speciale la auz și la văz vor fi făcute, cît și un examen ultrasonografic sau o tomografie computerizată, cît și alte teste necesare. Studiile au arătat că deși tratamentul după naștere poate să nu repare daunele din timpul sarcinii, va reduce totuși semnificativ riscul dezvoltării noilor probleme în copilărie.