Semnele şi perioadele naşterii

Semne ale nașterii

E puțin probabil să te greșești cu semnele unei nașteri cînd timpul se apropie, dar dacă ai vreun dubiu nu ezita să-ți contactezi doctorul.

Principalele semne ale începutului nașterii sunt contracțiile regulate, puternice și cînd dopul jelatinos ce astupă cervixul tău se desprinde. Alte semne că intri în naștere pot include ruperea apelor, dureri de spate, vomă sau grețuri sau nevoia de a vizita baia cauzată de capul bebelușului care apasă intestinul.

Contracțiile regulate

Cînd ai o contracție, uterul tău se strînge, apoi se relaxează. Ai fi putut avea contracții pe parcursul sarcinii, mai ales la sfîrșit. În timpul gravidității, aceste etanșări fără dureri sunt numite contracții Braxton Hicks.

Cînd ai contracții regulate, dureroase care sunt puternice și durează mai mult de 30 de secunde, atunci nașterea s-ar fi putut începe. Contracțiile vor deveni mai lungi, mai puternice și mai frecvente.  În timpul unei contracții, mușchii uterului se contractă și durerea crește. Dacă îți pui mîna pe abdomen, poți să simți cum el se întărește. Cînd mușchii se relaxează, durerea scade și mîinile tale vor simți cum duritatea slăbește. Contracția împinge bebelușul tău în jos și deschide cervixul (intrarea în uter) pregătindu-l ca bebelușul să alunece în jos.

Cînd contracțiile tale durează 30-60 secunde și apar la fiecare cinci minute, e timpul să-ți telefonezi doctorul și să te duci la spital.

Poți sau poți și să nu ai următoarele semne:

Dureri de spate :  Durerile de spate  pe care le simt unele femei în timpul ciclului menstrual sunt extrem de insuportabile și în timpul nașterii.

Dopul jelatinos:  În timp ce ești gravidă, dopul jelatinos sigilează cervixul tău. Chiar înainte ca să înceapă nașterea, sau în faza incipientă a sa, dopul se desprinde din vaginul tău. Această cantitate mică de mucus roz este numit dop jelatinos și e un semn că cervixul este gata pentru naștere.

Dopul poate ieși ca o bucată sau în cîteva bucățele mici. El este lipicios, ca o gelatină și roz la culoare, deoarece este îmbibat cu sînge, însă nu ar trebui să pierzi mult sînge. Dacă pierzi mai mult sînge, aceasta poate fi un semn că există o problemă, deci telefonează doctorul sau spitalul imediat. Nașterea ar putea începe foarte rapid după căderea dopului sau ar putea trece cîteva zile. Unele femei nu observă desprinderea dopului gelatinos.

Ruperea apelor:  La majoritatea femeilor apele se rup în timpul nașterii, dar aceasta se poate întîmpla și înainte ca nașterea să înceapă. Bebelușul tău s-a dezvoltat și a crescut înăutrul unei pungi cu lichid, numit sac amniotic. Cînd e timpul ca bebelușul să se nască, sacul se rupe și lichidul amniotic se scurge din vagin. Aceasta se numește ruperea apelor.

Poți să simți o prelingere ușoară sau un șuvoi neașteptat de apă pe care nu o poți controla. Pentru a te pregăti de aceasta, poți să ai un prosop sanitar (nu un tampon) dăcă pleci în oraș și poți pune și o peliculă pe pat.

Lichidul amniotic este curat și are o culoare pală. Cînd iese, poate fi îmbibat un pic cu sînge la început.  Dacă apele se rup înainte ca nașterea să înceapă, telefonează-ți doctorul sau du-te la spital. Fără lichidul amniotic, bebelușul tău nu mai este protejat și există un risc mare de infecții.

Care sunt perioadele nașterii?

Procesul nașterii este divizat în trei perioade:

Prima perioadă se inițiază atunci cînd se încep contracțiile care cauzează schimbări progresive a cervixului tău și se încheie atunci cînd cervixul este dilatat complet. Această perioadă este divizată în două faze:

  • Nașterea incipientă: Cervixul tău se subțiază și se dilată treptat.
  • Nașterea activă: Cervixul tău începe să se dilate mai rapid și contracțiile sunt mai lungi, mai puternice și mai aproape una de alta. Oamenii numesc ultima parte a nașterii active și tranziția.

A doua perioadă a nașterii începe o dată ce cervixul este dilatat complet și se încheie cu nașterea bebelușului tău. Aceasta este deseori calficată drept perioada ,,scremetelor,,.

A treia perioadă începe imediat după nașterea bebelușului și se încheie cu expulzarea placentei.

Fiecare sarcină este unică și există deosebiri mari între durata diferitor nașteri. Pentru mamele cu primul copil, nașterea durează între 10 și 20 de ore. Pentru unele femei, acestea durează și mai mult, iar pentru altele se încheie mult mai devreme. Nașterea progresează mai repede pentru femeile care au mai născut vaginal.

Depășirea începutului nașterii

  • Poți sta în picioare sau poți să te miști dacă vrei.
  • Poți bea lichide și băuturi pentru sportivi pentru a-ți păstra energia constantă.
  • Poți  mînca cîte o gustare, deși majoritatea femeilor nu sunt flămînde, iar altele chiar se simt rău.
  • Cu cît contracțiile devin mai puternice și mai dureroase, poți încerca exerciții de relaxare și de respirație – partenerul tău poate să te ajute să le faceți împreună.
  • Partenerul tău poate să-ți facă un masaj dacă aceasta ușurează durerile.