Perioada I a nașterii: contracțiile uterine

Prima perioadă a nașterii: faza latentă

O dată ce contracțiile s-au început la intervale relativ regulate și cervixul tău începe să se dilate și să se scurteze, atunci ești oficial în naștere.

Dacă ești în prima perioadă a nașterii, contracțiile tale vor deveni treptat mai lungi, mai puternice și mai aproape una de alta. Eventual ele vor aparea la fiecare cinci minute și vor dura 40-60 de secunde fiecare cu cît ajungi la sfîrșitul primei perioade. Unele femei au contracții mult mai dese, dar contracțiile tind să fie relativ ușoare și nu durează mai mult de 60 de secunde.

La începutul nașterii, în faza latentă, tu probabil vei fi în stare să vorbești sau să trebăluiești prin casă. Poți chiar să simți nevoia să faci o plimbare. Dacă vrei să te relaxezi, poți face o baie caldă, să privești vreun film sau să adormi între contracții dacă poți.

Poți observa o sporire în eliminările vaginale, care pot fi nuanțate cu sînge. Aceasta este totuși normal, dar dacă vezi mai mult decît o nuanță de sînge, anunță-l pe medic imediat.  De asemenea, sună-l dacă apele tale s-au rupt, chiar dacă încă nu ai contracții.

Dacă ai cel puțin 37 de săptămîni, iar medicul nu te-a sfătuit să vii la spital cum încep contracțiile, atunci trebuie să stai acasă la începutul primei perioade a nașterii. (Timpul cînd medicul îți va spune să vii la spital ar fi bine de discutat din timp în timpul vizitelor tale prenatale.)

Faza latentă a primei perioade a nașterii se încheie cănd cervixul tău este aproximativ 4 cm dilatat și progresul tău începe să se accelereze.

Cît durează faza latentă a primei perioade a nașterii?

Este dificil de menționat cînd prima perioadă începe, deci nu este ușor să măsurăm cît va dura sau chiar să evaluăm un caz particular. Lungimea fazei lantente variază și depinde în mare măsură de cît de pregătit e cervixul sau cît de frecvente și puternice sunt contracțiile. Dacă e primul copil, dacă cervixul tău nu s-a scurtat sau dilatat de la început, această fază poate dura de la 6 la 12 ore, deși poate fi și mai scurtă sau mai lungă. Dacă cervixul tău este deja gata sau nu este primul tău copil,  probabil ca durata fazei latente va fi mult mai scurtă.

Sfaturi de reținut?

Nu deveni obsedată de timp, este foarte stresant și obositor să numeri fiecare contracție ore întregi și nu e necesar. În loc, poți să măsori frecveța lor pentru a ști la ce etapă ești. În majoritatea cazurilor, contracțiile tale îți vor permite să cunoști timpul cînd ele vor deveni mai serioase.

Între timp, este important să faci tot posibil să te odihnești, deoarece poți avea o zi lungă (sau o noapte) înainte. Dacă ești obosită, încearcă să adormi între contracții.

Asigură-te să bei multe lichide ca să fii bine hidratată.  Și nu uita să te urinezi des, chiar dacă nu simți nevoia. O vezică plină poate îngreuna procesului de contracții și o vezică goală lasă mai mult spațiu pentru bebeluș să coboare. Dacă te simți nervoasă, poți să încerci niște exerciții de relaxare sau ceva care o să te distragă precum vizionarea unui film sau citirea unei cărți.

Prima parioadă a nașterii: Faza (nașterea) activă

Faza (nașterea) activă este atunci cănd lucrurile se pun în mișcare. Contracțiile devin mult mai intense – mai frecvente, mai lungi și mai puternice – și nu vei mai dori să vorbești printre ele. Cervixul tău se dilată mai repede, pînă cînd s-a dilatat complet pînă la 10 centimetri (Ultima parte a nașterii active, cînd cervixul s-a dilatat de la 8 la 10 centimetri este numită tranzitivă, care este descrisă în următoarea parte.)  Aproape de sfîrșitul  perioadei active bebelușul tău poate să înceapă să se coboare, deși el ar fi putut începe descinderea mai devreme  sau el ar putea rămîne pe loc pînă în perioada a doua a nașterii.

Ca o regulă generală, o dată ce ai avut contracții regulate și dureroase la fiecare cinci minute  într-o oră, este timpul să-l suni pe medic și să te îndrepți spre spital. Unii doctori preferă acest sunet mai devreme, deci clarifică acest lucru din timp. În majoritatea cazurilor, contracțiile devin mai frecvente și eventual se petrec la fiecare două minute jumate sau trei, deși unele femei nu le au mai des decît la cinci minute, chiar și în timpul tranziției.

Pentru majoritatea femeilor care nasc pentru prima dată, nașterea activă va dura între patru și opt ore, deși pentru altele poate dura mai mult sau doar o oră. Faza activă tinde să se accelereze dacă primești oxitocină sau dacă ai avut deja o naștere vaginală. Dacă ai anestezie epidurală sau un bebeluș mare, tinde să dureze mai mult.

Majoritatea femeilor optează pentru medicamente contra durerii la un anumit moment în timpul perioadei active. Dar multe din tehnicile de control ale durerii și de relaxare folosite în nașterea naturală – precum tehnicile de respirație pot să te ajute în timpul nașterii, dacă planifici sau nu să primești medicamente.

Un partener bun în timpul nașterii poate să te ajute enorm, de asemenea. Și probabil vei aprecia încurajările blînde.

Poți să te simți mai bine dacă faci o plimbare, dar probabil vei dori să te oprești și să te sprijini de ceva în timpul fiecărei contracții. Ar trebui să fii în stare să te miști prin cameră liber după ce medicul te-a evaluat, atît timp cît nu sunt complicații.

Dacă ești obosită, încearcă să stai într-un balansoar, pe o minge mare sau stai întinsă în pat pe partea stîngă. Acesta poate fi un moment bun pentru un masaj. Sau dacă ai acces la o baie, iar apele încă nu s-au rupt, poți să faci un duș sau o baie.

Tranziția

Ultima parte a nașterii active – cînd cervixul tău se dilatează de la 8 la 10 centimetri – este numită perioada de tranziție, deoarece marchează mutarea la cea de-a doua perioadă a nașterii.

Aceasta este cea mai intensă parte a nașterii. Contracțiile sunt de obicei foarte puternice, cu o frecvență de la două minute jumătate pînă la trei minute și care durează 60 de secunde sau mai mult și poți să incepi să tremuri.

Pînă la acest timp cervixul tău este dilatat complet și tranziția s-a încheiat, bebelușul tău de obicei se coboară în pelvis, atunci poți să începi să simți presiune rectală. Unele femei încep să împingă și pot chiar să scoată niște sunete strigente.

Unii bebeluși se coboară mai devreme și mama simte nevoia să împingă înainte ca cervixul să fie complet dilatat. Alți bebeluși nu se coboară semnificativ decît mai tîrziu, în acest caz mama poate ajunge la dilatare completă. Este foarte diferit pentru fiecare femeie și pentru fiecare naștere.

Cît de mult durează tranziția?

Tranziția poate dura de la cîteva minute la cîteva ore. Poate să fie și mai rapidă dacă ai mai avut o naștere vaginală.

Sfaturi de reținut

Aceasta poate să fie perioada în care începi să pierzi încrederea că poți controla durerea, deci vei avea nevoie de încurajări în plus și de suport de la cei din jurul tău.

  • Încearcă masajul. Unele femei apreciază atingerea blîndă, altele preferă ceva mai dur, iar altele nu vor să fie atinse deloc.
  • Cîteodată o schimbare de poziții poate ușura – de exemplu, dacă simți presiune în partea inferioară a spatelui, punîndu-te în patru labe poate să-ți ușureze disconfortul.
  • Un prosop rece pe frunte sau un pachet rece pe spate poate să te facă să te simți mai bine, sau dimpotrivă o compresă caldă poate fi mai confortabilă.

Pe de altă parte, deoarece tranziția poate să-ți ia toată concentrația, poți să dorești ca orice metodă de distrare eficientă anterior – muzică sau conversație sau chiar atingerea iubitoare a partenerului să fie eliminată.

Poate să fie folositor să te concentrezi pe faptul că acele contracții puternice îi ajută bebelușului să facă călătoria în lume. Încearcă să observi mișcarea lui cu fiecare contracție.

Veștile bune sunt că dacă ai ajuns pînă aici fără medicamente, poți să fii îndrumată prin tranziție – o contracție la un moment dat – cu încurajări constante că te descurci excelent și că nu a mai rămas mult pînă cînd se va naște bebelușul tău.