Partenerul în naștere

Asistența în timpul nașterii
Ar trebui să am un partener pe parcursul nașterii?
Sunt multe cauze pentru care ești încurajată de moașe și de obstetricieni să ai un partener în timpul nașterii. Vei avea nevoie de cineva care să fie cu tine, să te liniștească și să te ajute în timpul nașterii. Încurajarea pas cu pas poate să te ajute să te descurci mai bine cu contracțiile și să ai o experiență mai plăcută. Există dovezi științifice care au demonstrat că sprijinul continuu oferit de o persoană apropiată (nu de personalul medical) duce la:

 • Nașteri mai scurte
 • Mai puțină durere
 • Nevoie scăzută de calmante și medicamente care să grabească nașterea
 • Mai puține cezariene de urgență
 • Mai puține cazuri de suferință a fătului

De asemenea, pentru multe cupluri, a fi împreună în timpul nașterii și întîmpinarea bebelușului împreună este o experiență de neuitat. Mulți tați care și-au văzut odrasla născîndu-se și au fost implicați în acest proces spun că se simt mult mai aproape de copil de la început.
Moașele ce lucrează în schimburi obositoare cîteodată încearcă să ofere femeilor așa gen de asistență. Poți să ai diferite moașe care vor avea grijă de tine în timpul nașterii, deoarece o tură se poate încheia și alta începe. O singură moașă are grijă de cîteva femei în același timp. De aceea se recomandă să alegi cel puțin o persoană apropiată ție ca să-ți fie stîncă de sprijin. Cineva care poate face experiența nașterii mai puțin înspăimîntătoare și să-ți insufle încredere.

 

Partenerul meu în timpul nașterii trebuie să fie numaidecît tatăl copilului?
Nu e necesar. Deși a devenit mai des întîlnit ca tatăl să fie partenerul în timpul nașterii, aceasta nu se întîmplă cu toți.  El poate să nu vrea sau să nu aibă posibilitate să fie alături.
Există de asemenea multe cauze personale, culturale sau religioase de ce ai vrea ca altcineva să fie partenerul tău în timpul nașterii. Poți să preferi să rogi o prietenă, pe mama sau pe sora să te încurajeze în locul soțului.
Poți să beneficiezi și de două persoane care te vor susține la naștere.  Doi parteneri se pot completa unul pe altul în metodele de susținere și se pot odihni pe rînd.

 

Cum trebuie să se pregătească partenerul meu?

El trebuie să înțeleagă ce se întîmplă în nașterea propriu-zisă și să aibă idei cum să intervină dacă i se cere. Aceasta și repetițiile dinaintea nașterii îi pot conferi partenerului încredere și poate reduce nivelul său (dar și al tău) de anxietate  o dată cu începerea nașterii.
Frecventarea lecțiilor antenatale împreună cu tine este o metodă excelentă de a se pregăti. De asemenea, discuțiile despre așteptărle tale de la această naștere și ce ai dori să se întîmple și ce nu, îl ajută enorm. Să nu uiți că partenerul tău în timpul nașterii va avea nevoie de mîncare și băutură. Cel mai bine e să pregătești din timp ce să ai cu tine.

 

Ce poate face partenerul meu în timpul nașterii?
Oricine ar fi partenerul tău – tatăl copilului, o prietenă apropiată sau o rudă – sunt cîteva lucruri practice pe care el sau ea ar putea face pentru a te ajuta.

Cel mai important lucru pe care îl poate face partenerul tău este doar să fie cu tine. Înainte de aceasta, discută cu partenerul tău despre ce vrei și ce nu vrei pentru ca el să fie la curent cu deciziile tale. Nu e nici o metodă de a afla cum va fi nașterea  sau cum vă veți descurca, dar sunt multe metode prin care un partener poate ajuta. Acestea pot fi :

 • Îți ține companie și te ajută să treci peste primele etape ale nașterii
 • Te ține de mînă, îți șterge fața, îți dă puțină apă
 • Îți masajează spatele și umerii, te ajută să te miști sau să îți schimbi poziția sau orice altceva ce te-ar ajuta
 • Te liniștește cu cît nașterea progresează și contracțiile devin mai puternice
 • Îți aduce aminte cum să utilizezi tehnicile de relaxare și de respirație, probabil și să respire cu tine dacă te ajută
 • Îți încurajează ideile, precum calmantele pe care le alegi
 • Te ajută să îi explici moașei sau doctorului de ce ai nevoie și invers care te poate face să te simți că controlezi mai bine situația
 • Îți spune ce se întîmplă în timp ce se naște fătul, dacă nu poți vedea ce se întîmplă

 

Dar dacă partenerul meu nu poate continua toată ziua?
A fi un partener la naștere nu este pentru cei slabi de inimă. O primă naștere poate dura ore întregi. Dînd dovadă de sprijin moral și fizic va fi extrem de obositor, deci partenerul tău trebuie să aibă grijă și de el. Adu-ți aminte să îi conferi posibilitatea să se odihnească și să facă pauze de masă. Dacă ai doi parteneri la naștere aceste detalii nu vor mai fi o problemă.
Ambii trebuie să vă gîndiți cît o să reziste partenerul tău cu tehnicile de masaj. Poți să ai nevoie să-ți ajustezi poziția încît ambii să vă simțiți confortabili fără să vă forțați spatele sau alți mușchi. Folosește pauzele dintre contracții pentru a-ți întinde mușchii care te dor sau pentru a-ți  schimba poziția.
Este destul de obișnuit ca partenerii să se simtă încordați, mai ales dacă nașterea cere intervenții medicale. Cîteodată partenerul poate să nu se simtă de ajutor sau că această experiență nu se ridică la nivelul așteptărilor sale.
Moața poate să fie în stare să-ți ofere ajutor sau liniștire. Totuși, dacă nașterea nu merge potrivit planului, partenerul tău poate să rămînă cu unele emoții sau simțăminte dureroase. Asigură-te să vorbiți împreună după naștere cu moașa sau obstetricianul.