Somnul copilului

Somnul bebelușului tău

Unii bebeluși dorm mult mai mult ca alții. Unii dorm pentru perioade lungi de timp, alții doar pe perioade scurte. Unii adorm  repede în timpul nopții, iar alții adorm după o perioadă lungă de timp. Bebelușul tău va avea propriul regim de somn și e foarte puțin probabil că se va asemăna cu a altor bebeluși pe care îi știi.

Este, de asemenea, foarte puțin probabil că se va programa după regimul tău de somn. Încearcă să dormi cînd bebelușul tău doarme. Dacă alăptezi, în primele săptămîni bebelușul tău poate să ațipească pentru perioade scurte de timp în timpul unei alimentații.

Continuă să-l hrănești pînă ce crezi că bebelușul tău a terminat sau pînă a adormit complet. Aceasta e o oportunitate bună pentru a încerca să te odihnești și tu un pic.

Dacă nu dormi în același timp cu bebelușul tău, nu te îngrijora pentru păstrarea liniștii în casă. Este bine să-l obișnuiești cu o anumită cantitate de zgomot.

 

Cum să-l obișnuiesc pe bebeluș cu diferența între zi și noapte?

Este o idee bună să-l înveți pe bebeluș că noaptea este diferită de zi de la început. În timpul alăptării de noapte este bine să:

 • Păstrezi luminile la intensitate mică
 • Să nu vorbești mult și să discuți foarte încet
 • Pune-l pe bebeluș jos de îndată ce l-ai hrănit și schimbat
 • Nu-l schimba pe bebeluș dacă el nu necesită aceasta

 

Unde ar trebui bebelușul meu să doarmă? 

Primele șase săptămîni bebelușul tău ar trebui să fie în aceeași cameră cu tine în timpul zilei și a nopții. Mai ales în primele săptămîni, poți observa că nou-născutul adoarme doar în brațele tale sau a pertenerului tău sau cînd stai lîngă pătuțul lui.
Poți să-l deprinzi pe bebeluș să doarmă fără tine, alinîndu-l înainte de a-l pune jos să adoarmă sau după ce a finisat alimentarea. Poate fi mai ușor să faci asta o dată ce bebelușul e treaz mai frecvent sau pe mai mult timp.

 

Este important să creez o rutină de la început? 

Bebelușii nou-născuți dorm și se trezesc permanent în timpul zilei și a nopții. Poate să fie folositor să aibă un orar, dar tu poți schimba permanent această rutină pentru a o ajusta la nevoile tale. De exemplu, poți să încerci să-l trezești pe bebelușul tău pentru a-l hrăni înainte de a pleca la culcare cu speranța să ai un somn lung înainte de a-l trezi din nou.

 

Stabilirea unei rutine de somn 

Organizînd un plan de somn simplu cînd bebelușii sunt foarte mici poți preveni problemele de somn mai tîrziu. Rutina poate conține o baie, schimbarea în haine de noapte, alăptarea și o îmbrățisare înainte de a-l adormi.

Bebelușul tău va învăța cum să adoarmă în pătuțul lui dacă îl pui acolo cît încă e treaz mai bine decît să-l adormi legănîndu-l în brațele tale. Dacă se obișnuiește să adoarmă în brațele tale, el va avea nevoie de alăptare pentru a-l adormi din nou.
Cu cît copilul tău crește, ar fi binevenit să păstrezi această rutină mai departe. Prea multă excitare și stimulare chiar înainte de culcare poate să-l trezească pe copil. Petrece un pic de timp liniștindu-l sau făcînd unele activitați de calmare, precum cititul.

Un exempu de rutină ar putea fi:

 • O baie, apoi îmbrăcarea hainelor de noapte
 • Cina sau un pic de lapte
 • Spălatul dinților
 • Culcarea în pat
 • Povestea de seară
 • Punerea obiectului preferat alături (papușa, jucăria de pluș sau plapuma de securitate)
 • Un sărut de noapte bună și o îmbrățișare

 

Cît de mult somn este suficient?

Ca și cu adulții,  programul de somn al bebelușilor diferă. De la naștere, unii bebeluși au nevoie de mai mult sau mai puțin somn ca alții. Această listă arată cantitatea de somn de care au nevoie bebelușii în timpul perioadei de 24 de ore, incluzînd ațipeli în timpul zilei.

 • De la naștere pînă la trei luni: majoritatea nou-născuților dorm mai mult decît sunt treji. Cantitatea de somn la ei variază începînd cu opt ore pînă la 16-18 ore. Bebelușii se vor trezi în timpul nopții, deoarece vor necesita să fie alăptați. Fiind prea cald sau prea rece în cameră poate să le incomodeze somnul.
 • De la trei la șase luni: cu cît copilul crește, vor avea nevoie de mai puține mese în timpul nopții și vor fi în stare să doarmă mai mult timp. Unii bebeluși vor dormi opt ore sau mai mult în timpul nopții. Pînă la patru luni, ei vor petrece de două ori mai mult timp dormind noaptea decît în timpul zilei.
 • De la șase la 12 luni: la această vîrstă, mesele în timpul opții nu vor mai fi necesare și unii bebeluși vor dormi pînă la 12 ore noaptea. Durerile de dinți sau foamea poate să-i trezească pe unii bebeluși în timpul nopții.

 

Cum să te descurci cu nopțile neliniștite 

Nopțile neliniștite pot fi foarte dificil de manevrat. Dacă ai un partener, roagă-l să te ajute. Dacă îl hrănești cu amestec artificial, încurajează-ți partenerul să-l hrănească și el pe bebeluș. Dacă alăptezi, roagă-l pe partener să ia asupra lui schimbatul de dimineață ca tu să-ți poți continua somnul.

O dată ce ai creat o rutină bună de alăptare, partenerul tău poate să-i dea ocazional o sticlă de lapte matern încălzit în timpul nopții. Dacă ești singură, poți să rogi un prieten sau o rudă să stea cîteva zile ca tu să poți dormi.

Dacă bebelușul tău are probleme cu somnul sau ai nevoie de mai multe sfaturi, vorbește cu medicul tău.

 

Reducerea riscului de deces în timpul somnului (sindromul de moarte subită a sugarilor) 

Nu se cunoaște de ce unii bebeluși mor brusc și fără nici un motiv anume iată de ce această boală este cunoscută sub denumirea de sindromul de moarte subită a bebelușilor. Experții însă știu că plasarea unui bebeluș pe spate reduce riscul și că expunerea copilului la fumul de țigară sau supraîncălzirea lui mărește acest risc. Moartea în patuț este rară, deci nu lăsa îngrijorarea să te oprească să te bucuri de primele luni ale bebelușului tău. Urmează sfaturile de mai jos pentru a reduce riscurile cît mai mult posibil.

Pentru a reduce riscul decesului în pătuț:

 • Pune bebelușul să doarmă pe spate, într-un pătuț în aceeași cameră cu tine.
 • Nu fuma în timpul sarcinii și nu lăsă pe nimeni să fumeze în aceeași cameră cu bebelușul tău.
 • Niciodată nu dormi cu bebelușul pe o canapea sau fotoliu.
 • Nu-l lăsă pe bebeluș să-i fie foarte cald .
 • Lasă capul bebelușului tău să fie descoperit. Plapuma lui nu trebuie să fie mai sus de nivelul umerilor.
 • Pune-l pe bebeluș în poziția,, picioarele la picioare,, (cu picioarele la capătul pătuțului sau a căruciorului).
 • Cel mai sigur loc pentru bebelușul tău este să doarmă pe spate  într-un pătuț într-o cameră cu tine în primele șase luni.