Prevenirea sarcinii după naștere

Întreținerea relațiilor sexuale după naștere

Nu există nici o regulă despre cînd trebuie să începi să întreții relații sexuale din nou după ce ai născut. Imediat după ce bebelușul s-a născut, multe femei simt durere, dar și oboseală. Nu te grăbi cu aceasta. Dacă sexul doare, nu vei avea nici o plăcere. Prima dată ai dori să folosești un gel lubrifiant (pe care îl găsești în farmacii), deoarece schimbările hormonale pot să-ți facă vaginul mai uscat decît de obicei.

Poți să te îngrijorezi despre starea corpului tău sau despre cum vei deveni gravidă din nou. Bărbații pot avea probleme, de asemenea. Pe lîngă oboseală, dorințele sexuale ale tatălui vor fi aceleași ca și înainte de nașterea bebelușului său. Dar mulți bărbați se îngrijorează de ce este corect pentru partenerele lor. Ei se simt nesiguri ce să facă și se simt îngrijorați și frustrați.

Ar putea trece un pic de timp înainte de a va dori ambii să faceți sex. Pînă atunci, ambii puteți să vă simțiți fericiți iubindu-vă și apropiindu-vă prin alte metode. Dacă tu sau partenerul tău aveți vreo îngrijorare, sfătuiți-vă împreună ce să faceți. Dacă aveți nevoie de ajutor, vorbiți cu doctorul dumneavoastră.

Următoarele sugestii vă pot fi de ajutor:

  • Dacă penetrarea doare, spune-i partenerului despre aceasta. Nu este plăcut să întreții relații sexuale, dacă acestea cauzează dureri. Dacă te prefaci că totul e în regulă atunci cînd nu e, poți să începi să percepi sexul ca o nevoie sau neplăcut mai degrabă decît o plăcere, care nu vă va ajuta pe niciunul din voi. Puteți să vă oferiți plăcere fără penetrație (de exemplu prin masturbare reciprocă).
  • Fiți atenți primele dăți cînd întrețineți relații sexuale. Explorează singură cu propriile tale degete să te reasiguri că aceasta nu te va durea. Folosește multe produse lubrifiante, precum gelul lubrifiant. Schimbările hormonale după naștere pot însemna că vaginul tău nu va fi la fel de umed ca de obicei.
  • Făceți-vă timp să vă relaxați împreună. Nu e nici un sens să încercați să faceți dragoste, atunci cînd vă gîndiți la alte lucruri și nu unul la altul.
  • Nu vă grăbiți. Dacă încă simți durere două luni sau mai mult după, vorbește cu doctorul tău. Poți primi tratament pentru cicatricea dureroasă în urma episiotomiei.

Contracepția
Poți deveni gravidă și la trei săptămîni după naștere, chiar dacă alăptezi și ciclul încă nu ți s-a început.

Pentru că medical se consideră că distanța între două sarcini trebuie sa fie de patru ani, dar si pentru ca organismul matern are numeroase deficiențe ce trebuiesc refăcute în urma sarcinii și alăptării, o nouă sarcina nu este de dorit, cel puțin, nu imediat. Cît timp mama alăpteaza la 4 ore și bebelușul este hrănit exclusiv la sîn, inclusiv noaptea, o nouă menstruație este împiedicată și posibilitatea de a rămîne gravidă este mică. În plus, în această perioadă sunt de indicat spermicidele sau alte metode locale, de barieră – prezervativul. În continuare se pot folosi ca metode contraceptive steriletul sau contraceptivele orale progesteronice, la indicația medicului ginecolog, pentru că acestea nu afectează alăptatul.