Ingrijirea corpului nou născutului

Există o cantitate mare de informații cu care trebuie să te obișnuiești în primele zile petrecute cu bebelușul tău. Persistă emoțiile și dorința de a-ți cunoaște bebelușul, dar vei fi, de asemenea, obosită cât corpul tău se va reface de la sarcină și naștere. Aceasta e o perioadă foarte emoționantă pentu tine și sunt foarte multe lucruri pe care să le înveți și pe care să le faci.

 

Cunoașterea copilului tău 

Tu probabil  vei petrece timp îndelungat admirîndu-ți bebelușul. Vei observa orice detaliu- culoarea și textura părului lui, forma mîinilor și picioarelor și diferitele expresii ale feței lui. Dacă observi ceva ce te îngrijorează, cît de nesemnificativ ar fi, anunță-l pe medic. Bebelușul tău va fi examinat de un medic pediatru pentru a vă asigura că totul e în regulă.

Îngrijirea buricului
Imediat după naștere, moașa va lega cordonul ombilical alături de buricul bebelușului cu o clamă din plastic. Apoi ea taie cordonul, lăsînd o bucată mică cu legătura atașată. Cordonului îi va trebui o săptămînă să se usuce și să cadă. Păstrează buricul nou-născutului curat și uscat pînă aceasta se întîmplă. Dacă observi vreo sîngerare sau eliminare din buric, anunță-l pe medic.
Fontanela
În vîrful capului bebelușului este o bucată de forma diamantului unde oasele capului nu s-au fuzionat încă. Aceasta e numită fontanelă. Va dura probabil un an sau mai mult pînă oasele se vor închega complet. Poți să abservi fontanela mișcîndu-se cînd bebelușul tău respiră. Nu trebuie să te îngrijorezi să o atingi sau să o speli, deoarece există un strat dur de membrană sub piele.
Umflături și vînătăi
Este foarte obișnuit ca un nou-născut să aibă unele umflături sau vînătăi pe cap și probabil să aibă ochi însîngerați. Aceasta e doar rezultatul  împingerii în timpul nașterii și vor dispărea în curînd. Dar dacă ești îngrijorată, poți să te consulți cu medicul despre aceasta.
Pielea bebelușului tău
La naștere, primul strat de piele este foarte subțire și poate să fie distrus foarte ușor. În timpul primei luni (sau mai mult la copiii prematuri), pielea bebelușului tău se maturizează și își dezvoltă propria barieră de protecție. Vernixul (substanța albă care acoperă pielea bebelușului în burtă) ar trebui lăsat să se absoarbă natural. Acesta e o cremă naturală și protejează  împotriva infecțiilor în primele cîteva zile.

Pielea bebelușilor prematuri este și mai delicată. Personalul medical te va sfătui cum să o îngrijești.

Dacă bebelușul tău este născut mai tîrziu de termen, pielea lui poate fi uscată și fisurată. Aceasta se întîmplă, deoarece tot vernixul de protecție s-a absorbit. Nu utiliza creme sau loțiuni, pentru că ele pot dăuna mai mult decît să facă bine. Primul strat al pielii bebelușului tău se va coji în următoarele cîteva zile, lăsînd o piele perfectă dedesubt. Spală-l pe copil cu apă cel puțin în prima lună.

Sînii și organele genitale
Deseori, sînii unui nou-născut sunt un pic umflați și se prelinge din ei un pic de lapte, chiar dacă bebelușul este băiat sau fată. Organele genitale ale ambelor sexe sunt deseori umflate, dar vor fi curînd de mărimea potrivită vîrstei. Fetițele au cîteodată eliminări de sînge sau a unui lichid alb, vîscos din vagin. Toate acestea sunt cauzate de trecerea hormonilor de la mamă la copil înainte de naștere. Nu e nici un motiv să te îngrijorezi.

Icter
Cînd au aproximativ trei zile, mulți bebeluși dezvoltă icter de gravitate ușoară. Aceasta va face ca pielea lor și albeața ochilor să se îngălbenească un pic. Aceasta trece, de obicei, în 10 zile sau mai mult, dar icterul mai sever necesită tratament.

Ce poate face un nou-născut
Bebelușii se nasc știind cum să sugă. În primele cîteva zile ei învață cum să-și coordoneze sugerea cu respirația. Nou-născuții se întorc spre sîn cînd aceștia sunt atinși de obraz  și ei vor deschide gurile dacă buza de sus este mîngîiată cu gurguiul. Află mai multe despre alăptat.

Ei pot apuca lucruri (precum degetul tău) cu mîinile și picioarele și vor face mișcări pas cu pas dacă sunt ținuți vertical pe o suprafată netedă. Toate aceste răspunsuri automate, cu excepția sugerii, dispar în cîteva luni și bebelușul tău va începe să facă mișcări mai controlate în schimb.

Nou-născuții pot să-și utilizeze toate simțurile. Ei se uită la persoane și obiecte, în special dacă sunt alături și mai ales la fețele persoanelor.  Le place atingerea blîndă și sunetul unei voci calde și reacționează la lumină puternică și la zgomot. De asemenea, cunosc mirosul specific al mamei curînd după naștere.