HIV

Ce este HIV?

HIV reprezintă Virusul Imunodeficienței Umane, care este virusul care cauzează  la om sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). HIV destruge treptat abilitatea organismului de a se lupta cu infecții și anumite tipuri de cancere. Persoanele diagnosticate cu SIDA pot să se molipsească de așa-numitele infecții oportuniste, boli periculoase pentru viață cauzate de virusuri sau bacterii pe care persoanele sănătoase, de obicei, le înving ușor. Nu este nici un medicament care să te trateze de HIV, însă există terapii care ajută să suprime virusul astfel încît imunitatea ta să funcționeze mai bine pentru o perioadă mai lungă de timp , dar și începutul infecțiilor și cancerelor periculoase pentru viață să fie amînate.

Cum este transmis HIV-ul?

HIV poate fi transmis prin actul sexual vaginal, oral sau anal cu un partener sexual, prin folosirea de mai multe persoane a acelor sau a lamelor, printre care fiind și o persoană infectată, sau de la mamă la bebeluș în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. HIV poate fi de asemenea transmis prin transfuzii cu sînge infectat. Acum că tot sîngele este controlat de virusuri și tratat la căldură, riscul de a te infecta prin aceasta metodă este mic.

Cum poate HIV să-mi afecteze sarcina și sănătatea bebelușului meu?

Fiind HIV pozitivă, există riscul mai mare să suferi complicații precum naștere prematură, restricție de creștere intrauterină, dar și nașterea unui copil mort, deși aceste rezultate sunt mai răspîndite în țările în curs de dezvoltare. Riscul complicațiilor este mai înalt pentru femeile cu cazuri mai avansate a căror imunitate este compromisă.

Poți de asemenea transmite virusul bebelușului tău în timpul  sarcinii, nașterii sau alăptării. Fără tratament, bebelușul tău are între 25 și 40 de procente că va deveni infectat. Totuși, poți reduce acest risc pînă la 2 procente dacă primești un tratament corespunzător  în timpul gravidității. Acesta include monitorizarea sarcinii virale, luarea medicamentelor adecvate, evitarea anumitor proceduri în timpul gravidității, aplicarea operației cezariene dacă nivelul viral este prea înalt, și este interzisă alăptarea.

Trebuie să fiu testată la HIV în timpul sarcinii?

Desigur. Dacă ești pozitivă la HIV, primirea unui tratament potrivit poate reduce semnificativ riscul transmiterii virusului bebelușului tău și este crucial în protejarea sănătății tale. Din aceste motive, în majoritatea țărilor, inclusiv Republica Moldova , se recomandă ca toate femeile gravide să fie testate la HIV la prima lor vizită prenatală. Și dacă există un risc înalt de a te infecta cu HIV, trebuie să fii testată din nou în al treilea trimestru (ideal înainte de 36 de săptămîni) .

Desigur, testarea HIV este voluntară, deci ai dreptul să refuzi. Deși este mai bine pentru ambii, atît pentru tine cît și pentru bebelușul tău să începi tratamentul în timpul sarcinii, tratamentele mai tîrzii sunt totuși mai bune decît nimic. Dacă nu ai fost testată în timpul gravidității sau rezultatele tale nu sunt cunoscute, medicul poate să-ți recomande o testare rapidă cînd ești internată în spital pentru naștere.

Care sunt simptomele?

Multe persoane nu au nici un simptom cînd se infectează pentru prima dată cu HIV. Alții dezvoltă simptome temporare de răceală așa ca febra, dureri de cap, gît iritat, oboseală și glande inflamate-în primele săptămîni pînă la luni după expunerea la virus. Pot trece ani ca simptomele mai grave să apară. Acestea pot include ganglioni limfatici mmăriți în volum, oboseală, pierderi în greutate, febre severe și transpirație, persistența unor infecții fungice în gură sau vagin, alergii sau chiar pierderi de memorie.

Voi fi nevoită să fac operație cezariană dacă sunt HIV pozitivă?

În unele cazuri, cînd ai o sarcină virală mare la sfîrșitul sarcinii, este evident că cezariana te va ajuta să previi infectarea bebelușului tău cu HIV. În alte cazuri, valoarea cezarienei este nesemnificativă. Studiile din trecut au arătat că femeile infectate cu HIV care au avut cezariană înainte ca nașterea propriu-zisă să înceapă sau înainte ca apele să se rupă, erau cu 50-80 % mai puțin probabil să transmită virusul bebelușilor lor. Totuși, multe din aceste studii au fot efectuate înainte să apară testarea virală în timpul sarcinii sau înainte de terapiile combinate antivirale au fost folosite.

Unele cercetări recente au sugerat că femeile care primesc terapie combinată și a căror nivele ale HIV-ului sunt mai mici de 1000 au o rată a transmiterii de mai puțin de un procent, indiferent de cum nasc. Pentru mamele cu o sarcină virală mică, nimeni nu știe dacă cezariana va micșora și așa riscul mic de transmitere. Și apoi operațiile cezariene sunt legate de un risc mai mare de complicații pentru mamă.

Ce se va întîmpla după naștere?

O dată ce bebelușul s-a născut, el va fi testat la acest virus în prima sa zi de viață. ( testarea la anticorpii HIV nu va fi de încredere, deoarece anticorpii tăi pot rămîne în sîngele lui pînă la 18 luni, deci el va fi testat direct la acest virus). Aproape 40 de procente din bebelușii infectați arată un rezultat pozitiv la acest test după naștere, aproape 90 de procente vor fi testați pozitiv în două săptămîni, iar restul vor fi găsiți pozitivi în următoarele cîteva luni.

Deoarece este crucial pentru bebelușii infectați să înceapă tratamentul antiretroviral chiar după naștere, bebelușul tău va trece acest tratament în primele sale 6 săptămîni chiar dacă rezultatele inițiale au fost negative. În plus, îi vor fi administrate medicamente de la patru la șase săptămîni pentru a-l proteja de pneumonie. Chiar dacă bebelușul tău nu este infectat, el ar trebui să continue să fie monitorizat pe parcursul anilor pentru orice efect de la expunerea la medicamentele antiretrovirale cînd se afla încă în uter. Dacă bebelușul tău este infectat, el cel mai probabil va fi tratat cu o combinație de medicamente pentru a controla virusul .

Unele femei infectate cu HIV vor necesita să continue terapia antiretrovirală după naștere, iar altele vor fi în stare să întrerupă pînă cînd starea lor se va înrăutăți.

Pot să-mi alăptez bebelușul dacă am HIV?

Nu. Dacă o faci, riști să-i transmiți HIV bebelușului tău prin laptele matern. Din această cauză, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă alăptarea dacă ești pozitivă la HIV, mai ales că alternative sigure sunt valabile.

Cum pot eu să evit îmbolnăvirea cu HIV?
Întreținînd relații sexuale doar cu un partener fidel care a fost testat la HIV și nu are acest virus. În caz contrar, folosirea adecvată a prezervativelor reduce riscul contaminării cu HIV și alte boli sexual transmisibile. Ține minte să utilizezi lubrifianți doar pe bază de apă, deoarece cele pe bază de ulei pot face găuri în latex.

Evită contactul cu lucruri precum ace sau lame care pot conține sîngele unei persoane infectate. Dacă există posibilitatea expunerii în timpul nașterii, anunță-l pe medic imediat. Anumite boli sexual transmisibile pot cauza probleme pentru tine și copilul tău și te face mai sensibil la HIV.