Herpes

Care sunt riscurile pentru făt dacă am herpes genital?

Cea mai mare îngrijorare în ce privește herpesul genital în timpul sarcinii este faptul că poți sa transmiți infecția bebelușului tău în timpul gravidității sau a nașterii. Herpesul nou-născutului este destul de rar, dar boala poate fi devastatoare, deci este important să reduci riscul infectării bebelușului tău.

Poți transmite herpesul bebelușului tău în timpul sarcinii sau nașterii dacă ești contagioasă sau purtătoare a acestui virus. Riscul transmiterii este cel mai mare dacă te îmbolnăvești cu herpes pentru prima dată (o infecție primară) în stadiul tardiv al gravidității.

Mai puțin probabil tu poți transmite virusul dacă ai o infecție recurentă. Dacă ai avut vreodată un focar de herpes, virusul rămîne în corpul tău și se poate reactiva.

În cazuri rare, o femeie gravidă poate transmite infecția bebelușului său prin placentă dacă se îmbolnăvește pentru prima dată în primul trimestru. Dacă bebelușul este astfel infectat, virusul poate cauza daune serioase fătului.

Voi avea nevoie de cezariană dacă am herpes?

Depinde. Dacă ai fost infectată cu herpes genital înainte de al treilea trimestru sau înainte de a prinde gravidă, și nu ai simptome de izbucnire a infecției cînd se rup apele sau nașterea începe, vei avea posibilitatea să naști natural.

În această situație, riscul ca bebelușul tău să se molipsească cu această boală reprezintă mai puțin de un procent, potrivit Centrului de Control și Prevenire a Maladiilor din SUA. Aceasta se datorează faptului că ai început să dezvolți anticorpi împotriva herpesului curînd după ce ai fost infectată pentru prima dată și acești anticorpi au trecut prin placentă la copilul tău. De la 6 la 12 săptămîni, bebelușul tău o să capete imunitate în rezultatul acestor anticorpi, care îi oferă o anumită protecție dacă totuși ești purtătoare a acestui virus.

Pe de altă parte, dacă ai simptome al unei izbucniri cînd se rup apele sau se începe nașterea, vei avea nevoie numaidecît de cezariană. Acesta va fi cazul dacă vei avea vreo erupție herpetică vizibilă pe colul uterin, vagin sau pe organele genitale, sau oricare simptom ca furnicături, arsuri sau dureri ceea ce semnalizează cîteodată o erupție iminentă. (În prezent, nu este nici o metodă sigură și de încredere pentru a testa dacă ești totuși purtătoare a virusului).

Pentru a îmbunătăți șansele de a fi capabilă de a naște natural, unii experți recomandă ca gravidele cu herpes genital recurent să le fie oferit un tratament oral antiviral de la a 36-a săptămînă de sarcină pînă la naștere. Studiile demonstreză că aceasta reduce riscul unei răbufniri în timpul nașterii.

Dacă te îmbolnăvești pentru prima dată de herpes în faza tardivă a sarcinii și analizele confirmă ca nu ai fost bolnavă în trecut, mulți experți recomandă operația cezariană chiar dacă tu nu ai simptome cînd se începe nașterea. Cu o infecție nouă, corpul tău nu a avut timp să producă anticorpi și să-i transmită bebelușului tău, astfel virusul tinde  să se conțină în concentrații relativ mari, și este probabil ca tu sa fii totuși purtătoare în timpul nașterii. Dacă ești, atunci riscul transmiterii virusului este foarte înalt- circa 50 de procente.

Poate copilul meu să se îmbolnăveasca cu herpes de la mine sau de la altcineva după naștere?

Da. Aproape 5 procente din cazurile cu herpes la nou-născuți sunt dobîndite după naștere și poate fi la fel de periculos ca herpesul căpătat în timpul nașterii Dar poți preveni aceasta dacă ai grijă.

Asigură-te că persoanele își spală mîinele înainte de a-ți atinge bebelușul și niciodată nu lăsa pe nimeni cu diferite erupții să sărute sau să-ți țină bebelușul.( Orice fel de herpes este periculos pentru nou-născut, incluzind acel care produce erupții)

Dacă ai o izbucnire oriunde pe corpul tău, acoperă regiunea ca să nu intre în contact cu pielea bebelușului și curăță foarte bine regiunea înconjurătoare. Spală-ți mîinile des și cu atenție, deoarece herpesul poate să se răspîndească cu mîinile.

Pot să alăptez dacă am un focar de herpes activ?

Este sigur să alăptezi cînd ai o izbucnire herpetică atîta timp cît nu ai leziuni pe piept, vei acoperi leziunile din alte părți și îți vei spăla mîinile cu atenție.

Dacă ai leziuni pe unul din sîni, poți să-ți alăptezi nou-născutul la celălalt sîn. Asigură-te să cureți regiunea atent și să acoperi rana cu un pansament peste care să îmbraci haina curată.

Cum poți să te îmbolnăvești cu herpes?

Herpesul oral, care poate apărea cu erupții pe sau lîngă gură sau chiar în interiorul ei, este cauzat de virusul herpes simplex de tip 1. Este transmis prin contact direct cu erupțiile prin sărutat.

Virusul herpes simplex de tip 2 cauzează mai frecvent herpesul genital, care poate apărea ca bășicuțe sau erupții pe organele genitale. Dacă nu ai avut niciodată herpes genital, ești considerat sensibil și poți dobîndi virusul prin sex cu un partener contagios.

Poți sa iai și herpes genital prin sex oral dacă partenerul tău are herpes oral. Aproape o treime din cazurile de herpes genital sunt cauzate de virusul de tip 1 transmis prin intermediul sexului oral și numărul acestora pare să crească.

Ce se întîmplă dacă cineva este infectat?

O dată ce ai dobîndit virusul, el se stabilește în fascicolul de nervi de lîngă coloana ta vertebrală pentru totdeauna și poate apărea la suprafață din nou în orice moment.Unii purtători de herpes au erupții frecvente, alții foarte rar.

Tu poți sau poți și să nu observi nici un simptom în timpul revenirii, deci poți și să nu știi cînd ai una. Aceasta e problema, deoarece tu ești purtătoarea virusului, ceea ce înseamnă că ești contagioasă și poți să-ți infectezi partenerul în timpul actului sexual sau bebelușul în timpul sarcinii și nașterii.

Herpesul poate fi tratat, însă nu vindecat. Înștiințează-l pe medic la prima ta vizită prenatală dacă crezi că fie tu sau partenerul tău ați avut erupții herpetice.

Deasemenea, adresativă urgent la medic dacă în timpul sarcinii au apărut semne caracteristice pentru infecția herpetică.