Gripa

Gripa și Sarcina

Gripa este o boală care se răspîndește rapid. Aceasta este cauzată de un virus. Gripa se răspîndește, de obicei, în timpul lunilor de iarnă. Cînd cineva cu gripă tușește, strănută sau vorbește, virusul gripei este împrăștiat în aer. Poți să te îmbolnăvești de gripă dacă inhalezi unul din virusuri. Poți de asemenea să te îmbolnăvești dacă atingi ceva ( de exemplu, mînerul ușii sau un telefon) care are un virus al răcelii pe el și apoi îți atingi nasul, ochii sau gura.

Pentru majoritatea oamenilor, gripa îi face să se simtă rău. Pentru alții, ea poate duce la o boală foarte gravă, chiar și la un rezultat ce îți va amenința viața. Femeile gravide au un risc înalt de a avea probleme de sănătate de la gripă.

Cum poate gripa să-ți prejudicieze sarcina?

Problemele de sănătate de la răceală, așa ca pneumonia, pot fi serioase și chiar fatale, mai ales dacă ești însărcinată. O cauză de ce gripa poate să-ți prejudicieze sarcina este faptul că graviditatea îți slabește imunitatea. Imunitatea este felul de a se proteja a organismului contra bolilor. Cînd organismul tău simte cev, de exemplu, un virus care poate dăuna sănătății tale, imunitatea lucrează pentru a lupta împotriva virusului.

Cînd ești gravidă, imunitatea nu este la fel de rapidă ca înainte de a prinde gravidă. Corpul tău știe că sarcina este în regulă și că nu trebuie să-ți respingă bebelușul. Deci, organismul tău va reduce abilitatea imunității de a reacționa rapid pentru a te proteja și pentru a lupta contra bolilor pentru a-ți saluta bebelușul în creștere. Dar o imunitate scăzută înseamnă că e foarte probabil să te îmbolnăvești cu gripă.

Este sigur să mă vaccinez contra gripei în timpul sarcinii?

Da. Vaccinul contra gripei este sigur în orice perioadă a sarcinii. Aproape toate femeile care sunt sau vor fi gravide în timpul sezonului gripal (octombrie-mai)  pot să se vaccineze. Primind vaccinul poate să te protejeze din a te îmbolnăvi cu gripă și de a o răspîndi și celorlalți. Dar nu utiliza vaccinul nazal contra gripei pentru că nu este prevăzut pentru gravide.

Vaccinîndu-te în timpul sarcinii este și benefic și pentru bebelușul tău, de asemenea. Bebelușii născuți de femeile care au fost vaccinate în timpul gravidității sunt mai puțin probabil decît cei cu mame nevaccinate să aibă complicații de la gripe chiar și după naștere.

Unele femei gravide nu trebuie să se vaccineze, deoarece au o problemă de sănătate care poate fi înrăutățită de doza de vaccin. De exemplu, dacă ești alergică la ouă, nu trebuie să primești acest vaccin, deoarece este fabricat din ouă. Medicul îți va spune dacă există vreun motiv de ce nu trebuie să te vaccinezi.  Dar pentru majoritatea femeilor este sigur.

 Ce pot face în legătură cu răcelile și gripele din timpul sarcinii:

O dată ce medicii nu recomandă antibiotice în timpul sarcinii ( ceea ce înseamnă că trebuie evitate dacă este posibil, în special în primul trimestru cînd organele fetusului abia se formează), trebuie să te orientezi la metode tradiționale naturaliste pentru a ușura simptomele precum:

  • Odihnă, multă odihnă
  • Apă, multa apă
  • O cantitate mare de lichide fără cofeină, precum ceaiuri și supe
  • Sucuri de portocale sau alte sucuri cu vitamina C
  •  Consumul de usturoi proaspăt – cunoscut ca un luptător împotriva răcelilor sau utilizarea condimentelor antivirale precum nucșoara, scorțișoara și cățeii de usturoi în mîncare
  • Trebuie să păstrezi aerul umed în jurul tău
  • Gargare cu apă sărată pentru a-ți ușura durerea în gît
  • Inhalații cu aburi sau spălături nazale pentru a scuti de durerile de cap sinuzale și congestia nazală
  • Spray-iuri cu sare pentru a umezi pasajele nazale ( atent să nu utilizezi spray-iuri medicale)

Dacă ai febră sau dureri îngrozitoare de cap, este în genere considerat sigur să primești produse ce conțin acetaminophen, așa ca Tylenolul. Produsele conținînd aspirină sau ibuprofen sau naproxen nu sunt recomandate în timpul gravidității, ele pot intercționa negativ cu dezvoltarea bebelușului în primele luni și să creeze probleme în timpul nașterii.  Întotdeauna sfătuite cu medicul înainte să întrebuințezi medicamente ( prescrise, la tejghea sau homeopatice) sau consultă instrucțiunile ce ți le-a dat la prima ta vizită. Poți de asemenea să scazi o febră ușoară prin metode naturale, primind o baie călduță sau duș, consumînd bauturi răcoroase și păstrînd hainele curate. Însă nu lua echinacee , megadoze de vitamine sau preparate homeopatice numai dacă te consulți cu medicul tău.

Ține minte că fiind gravidă ai un risc mai mare în ce privește complicațiile în urma gripei, precum pneumonia. Dacă suferi de simptome de răceală, este important să-ți anunți imediat  medicul.