Gonoreea

Ce este gonoreea?

Gonoreea este o infecție bacterială serioasă, însă care se poate trata. Gonoreea poate fi transmisă prin sex vaginal, oral sau anal, ca de altfel și de la o femeie infectată bebelușului în timpul nașterii. Perioada incubatorie (timpul necesar pentru o infecție să se dezvolte)  este de obicei de la 2 la 10 zile după expunere.

Gonoreea are o rată de transmitere înaltă, deci dacă faci sex neprotejat cu un partener infectat, șansele de molipsire sunt mari.

Cum poate gonoreea să-mi afecteze sarcina?

Femeile care au gonoree în timpul sarcinii tind să aibă rate înalte de avort, infecții ale sacului amniotic, naștere prematură și ruptura prematură a membranelor, chiar dacă un tratament efectiv reduce riscul acestor probleme. O infecție cu gonoree netratată te face mai susceptibilă la HIV și alte infecții sexual transmisibile, dacă ești expusă la ele și crește riscul unei infecții uterine după nașterea copilului.

Dacă ai gonoree în timpul nașterii, poți transmite bacteria bebelușului tău. Gonoreea la nou-născuți afectează mai des ochii, cauzînd cîteodată și orbirea dacă nu este tratată.

Se recomandă îngrijirea bebelușilor cu picături pentru ochi sau unguente imediat după naștere ca o măsură preventivă. Dacă se cunoaște faptul că mama are gonoree sau bebelușul are o infecție oculară cauzată de gonoree, atunci va fi tratat  și cu antibiotice.

Care sunt simptomele gonoreii?

Multe feei cu gonoreea nu au nici un simptom, deci fără testare este puțin probabil să-ți dai seama daca ești infectată. Totuși dacă ai simptome, acestea variază în dependență de stadiul infecției. Dacă colul uterin, vaginul sau uretra sunt implicate, simptomele pot include eliminări vaginale anormale, arsuri sau dureri în timpul micțiunii, hemoragii sau dureri în timpul actului sexual. Cu o infecție anală, poți să ai eliminări, iritații sau dureri în timpul ce intestinele lucrează.

Dacă ai avut sex oral cu un partener infectat, poți să dezvolți infecția cu gonoree în gîtul tău sau în gură. Aceasta poate fi acompaniat de roșeață sau inflamație.

Și dacă ochii tăi vin în contact cu bacteria (de exemplu, prin atingerea organelor genitale și apoi frecarea ochilor), poți manifesta o infecție oculară și poți avea eliminări din ochii tăi iritați și roșii.

Care sunt riscurile dacă gonoreea este detectată, însă netratată?

Netratată, gonoreea se poate răspîndi și cauza un număr serios de probleme, alături de alte simptome. Înainte și după sarcină, gonoreea se poate răspindi la uter și la trompele falopiniene și pot cauza boli inflamatorii pelviene (PID), cu simptome ce includ dureri în partea de jos a abdomenului sau a spatelui, dureri în timpul actului sexual, sîngerări vaginale, febră și grețuri. PID  poate provoca daune permanente trompelor falopiniene și duce la dureri cronice pelviene și infertilitate, cît și un risc înalt de sarcină extrauterină dacă totuși prinzi gravidă.

În cazuri rare, bacteria poate intra în sistemul circulator și cauzează infecția gonococica generalizată. Dacă aceasta se întîmplă, poți suferi de febră și frisoane, erupții pe piele și infecții și dureri în încheieturi. Alte probleme pot fi inflamarea ficatului, dar și infecții la inimă sau meningită.

Infecția gonococica generalizată poate apărea la oricine cu gonoree netratată, deși este mai răspîndită la femei decît la bărbați și apare mai des în timpul sarcinii.

Partenerul meu o să aibă simptome?

Probabil. Spre deosebire de femei, vasta majoritate de bărbați infectați cu gonoree au simptome, printre care arsuri sau dureri în timpul micțiunii, eliminări din organul genital și testicule sensibile sau edemațiate.

Dacă partenerul tău are oricare din aceste simptome, el trebuie să consulte un doctor ( sau să se ducă la o clinică). Ambii trebuie să fiți supuși testelor cît mai curînd posibil și tratați dacă este necesar.

Între timp, ar trebui să vă abțineți de la acte sexuale. Dacă unul sau ambii este testat pozitiv, trebuie să va abțineți pînă la sfîrșitul tratamentului

Voi fi testată la gonoree în timpul gravidității?

Frotiul vaginal efectuat de rutina în timpul sarcinii, foarte rar este capabil să diagnostice gonoreea. Metoda de elecție pentru depistarea gonoreei este cultura conținutului din canalul cervical și uretră în medii de cultivare speciale. Această metodă, însă nu este oferită de rutină femeilor gravide.

Femeile sexual active pînă la 25 de ani au un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Alți factori de risc pentru molipsirea cu gonoree sunt începutul vieții sexuale la o vîrstă fragedă, noi sau multipli parteneri sexuali, lucru sexual comercial, nefolosirea  prezervativelor.

Dacă consideri că există posibilitatea că te-ai îmbolnăvit de  gonoree sau alte boli sexual transmisibile, anunță-l pe ginecolog pentru a fi testată. Ar trebui să repeți testele și în timpul sarcinii dacă tu sau partenerul tău are simptome de gonoree.

Cum este tratată gonoreea în timpul gravidității?

Gonoreea poate fi tratată cu antibiotice care sunt sigure în timpul sarcinii. Partenerul tău trebuie de asemenea să fie tratat și trebuie să te abții de la contacte sexuale pînă ambii sunteți vindecați complet.

Dacă ai mai mult de o infecție sexual transmisibilă, medicul te va trata pentru ambele în același timp ( Aproape  în 40 % din cazuri, femeile care au gonoree au și chlamidioză concomitent)

Întreține relații sexuale cu un partener de durată care este sănătos și care îți este fidel. Altfel, utilizează prezervative în timpul actului sexual pentru a reduce riscul infectării cu gonoree sau alte infecții sexual transmisibile. (De notat că anticoncepționalele, implanturile, diafragmele  nu te protejează de gonoree sau alte IST.)

Din nou, dacă există posibilitatea ca tu să fi fost expusă gonoreii sau altor IST în timpul sarcinii, adresează-te la ginecolog imediat pentru testele necesare.