Citomegalovirus

Citomegalovirusul (CMV) este un virus ce poate fi transmis fătului în plină dezvoltare înainte de naștere, cauzând un șir întreg de complicații foarte severe: malformații, avorturi spontane, deces antenatal, dereglări ale dezvoltării psiho-motore la copil, surditate, orbire și multe altele.

Exista diferite tipuri de infectii:

 • citomegalovirus primar
 • citomegalovirus recurent.

Reponsabilă pentru dezvoltarea complicațiilor enumerate mai sus este infecția primară cu CMV.  Infecția recurentă sau reactivarea virusului extrem de rar este cauza unor complicații în sarcină.

Infecția cu CMV este permanentă.

O dată ce o persoană s-a molipsit cu CMV, această infecție va fi pe viață. Aceasta se datorează faptului că virusul vegetează în organism și poate să se reactiveze în orice moment. Circa 70-90% de femei sunt deja infectate până la sarcină.

Infecția primară în sarcină

Deoarece majoritatea femeilor gravide sunt deja infectate cu CMV, incidența de infectare cu citomegalovirus în timpul sarcinii (infecția primară) este destul de mică și variază între 0,7-4%. Femeile însărcinate care se infectează cu citomegalovirus nu prezintă sau prezintă foarte puține simptome, însa copilul este expus unui risc destul de mare de a fi afectat. Un pericol mai mare pentru făt prezintă infectarea femeii gravide în primul trimestru al sarcinii. Rata de transmitere la făt este de 24-75% cu o rata medie de 40%.  Din 40% de bebeluși care se infectează, doar 10%-15%  prezintă semne de CMV congenital după infectarea maternă primară. Astfel, la 100 de femei cu infecție primară în sarcină, doar în 4-6 cazuri se produce o afectare severă a fătului de CMV.

Următoarele probleme pot apărea la bebelușii care au fost infectați de mame înainte sau în timpul sarcinii.

 • mărirea moderată a ficatului și a splinei
 • 80-90% suferă  complicații în primii ani de viață printre care pierderea auzului, probleme oculare și diferite grade de handicapuri mentale.
 • 5-10% nu vor prezenta nici un simptom la naștere, dar vor dezvolta diferite grade de probleme mentale sau auditive.

Cînd CMV este transmis în timpul nașterii de la contactul cu secrețiile vaginale sau mai tîrziu prin intermediul laptelui matern, aceste infecții, de obicei, rezultă cu cîteva sau nici un simptom sau complicație.

Pentru femeile care au fost infectate cu 6 luni înainte de a concepe, rata unui nou-născut infectat cu CMV este foarte scăzută (aproximativ 1%) și acești copii par sa nu sufere nici o boală sau anormalitate semnificantă.

Simptome

Majoritatea copiilor și adulților infectați cu citomegalovirus nu prezintă simptome, pe cand alții prezinta următoarele simptome, la un interval de 3-12 săptămîni de la expunere:

 • febră
 • inflamarea ganglionilor limfatici
 • oboseala, epuizare.

Diagnostic

Majoritatea citomegalovirusurilor sunt rar diagnosticate, deoarece persoanele infectate prezintă puține simptome. Pentru a determina existența sau nu a virusului, se fac analize de sînge sau de urină, din gît sau prelevare de țesut.

În cazul în care o femeie însărcinată este diagnosticată cu citomegalovirus, există două variante în care fătul poate fi examinat pentru existența sau nu a acestuia: amniocenteza și cordocenteza. Aceste teste sunt invazive și pot cauza avortul, nașterea prematură sau alte complicații ale sarcinii.

Ce se întreprinde dacă este demonstrată infectarea fătului?

Nu există un tratament eficient, care ar preveni transmitea virusului de la mamă la făt sau care ar preveni afectarea fătului atunci când este infectat. În cazurile când la o gravidă cu infecție primară cu CMV se constată simptome de afectare a fătului este recomandată întreruperea sarcinii (pâna la 22 de săptămâni de gestație). Simptomele ce pot aparea sunt nivele scazute de lichid amniotic, limitarea dezvoltarii intrauterine si modificări patologice a țesutului în creier.

Dacă nu există simptome de afectare a fătului, întrerupea sarcinii nu este recomandată.

Prevenirea

De cele mai multe ori, transmiterea citomegalovirusului poate fi prevenită, deoarece aceasta se face prin intermediul fluidelor corpului, ce vin în contact cu mîinile și pot fi absorbite prin nas sau gura.

Persoanele care lucreaza cu copiii trebuie sa utilizeze metode igienice, incluzînd spalarea pe mîini și folosirea mănușilor în momentul schimbării scutecelor. Dacă vă spălați mîinile cu săpun bun, puteți împiedica împrăștierea citomegalovirusului.

Recomandări femeilor însărcinate:

 • aveți grijă de igiena personală,
 • faceți un test pentru detectarea existenței sau nu a citomegalovirusului.
 • nu folosiți în comun mîncarea și nici ustensilele pentru a mînca sau paharul cu care beti.

Dacă testele pentru CMV sunt positive, trebuie de determinat dacă aveți o infecție primară sau sunteți infectată până la sarcină. Dacă ați fost infectată până la sarcină, șansele ca fătul să fie afectat de această infecție sunt extreme de mici (un caz la 10.000 de sarcini). În infecția primară (dacă este demonstrată), este necesară efectuarea unor teste complexe pentru a determina dacă fătul este infectat și afectat de această infecție.