Corpul femeii în sarcină

Majoritatea femeilor care cunosc ce înseamnă maternitatea, vă vor spune că această perioadă se face remarcabilă nu doar prin entuziasm, ci și prin schimbări fiziologice. Vergeturile, respirația dificilă, arsurile gastrice, edemul (umflăturile încheieturilor) și sânii umflați sunt doar câteva dintre semnele specifice sarcinii. Figura de mai jos arată perfect schimbările care se întâmplă în diferite sisteme ale organismului femeii.

Primul și cel mai stresant fenomen care se întâmplă cu corpul unei femei însărcinate este creșterea în greutate. Aceasta poate crește cu 12-17 kilograme și chiar mai mult. Aici se includ: fătul de 3-4 kilograme, uterul, placenta, lichidul amniotic și fluidele materne.

Femeile însărcinate inspiră și expiră mult mai des în fiecare minut, pentru că sunt nevoite să furnizeze oxigen și către uter, placentă și făt. Asta înseamnă că femeile însărcinate parcurg și o perioadă mai specifică din punct de vedere respiratoriu.

Nicio sarcină nu are loc fără schimbări la nivel cardiovascular. În timpul sarcinii, inima pompează o cantitate mai mare de sânge, iar presiunea asupra vaselor sangvine crește și ea. Progesteronul relaxează pereții vaselor sangvine, astfel că tensiunea arterială scade chiar în al doilea trimestru de sarcină, de aceea viitoarea mămică poate simți stări de pre-leșin.

În timpul sarcinii, aciditatea gastrică se mărește din cauza faptului că fătul determină schimbarea poziției stomacului. Totodată, gravidele trec și prin constipații frecvente, iar din această cauză pot apărea și hemoroizii.

Grație hormonilor produși de organismul femeii, sânii viitoarei mămici devin mai mari, iar sfârcurile – mai proeminente și mai intens colorate.

Schimbările hormonale afectează întregul organism al femeii însărcinate. Placenta produce mari cantități de estrogen și progesteron pentru a ajuta uterul să crească, iar aceste schimbări sunt resimțite destul de pregnant.

De-a lungul sarcinii, uterul se extinde în afara cavității pelvine, iar acest proces poate să provoace durere. Ligamentele mușchilor care susțin abdomenul se întind considerabil.

De-a lungul sarcinii, gravidele se confruntă și cu probleme legate de controlul vezicii urinare, pentru că au chemări frecvente la WC. Uterul se extinde și apasă asupra vezicii urinare.

Din cauza greutății sporite pe care o duc, femeile au o coloană vertebrală foarte arcuită, iar asta înseamnă și dureri pelviene și de spate.

Vergeturile și cicatricile sunt cauzate de întinderea pielii în a doua jumătate a sarcinii. Întunecarea la culoare a pielii și a unghiilor apare ca urmare a modificărilor hormonale, provocate de nivelul înalt de estrogen, care cauzează și înroșirea palmelor.

Alte schimbări: temperatură sporită a corpului, glezne umflate, schimbarea texturii pielii și a unghiilor, crampe musculare, oboseală ș.a.

Sources: