Chlamydia

Ce este chlamidia?

Chlamidia este o infecție bacteriană curabilă care poate fi transmisă prin sex vaginal, oral sau anal. Poate fi de asemenea transmisă bebelușului în timpul nașterii.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)  estimează că aproximativ 3 milioane de oameni în Statele Unite ale Americii se îmbolnăvesc de chlamidioză în fiecare an, astfel încît chlamidioza devine cea mai des întîlnită infecție sexual bacteriană. Cele mai înalte valori se atestă la femeile active din punct de vedere sexual sub 25 de ani, în particular cele între 15 și 19 ani.

Cum poate chlamidia să-mi afecteze sarcina?

Femeile care au chlamidia în timpul sarcinii sunt predispuse să aibă rate înalte de infecție al sacului amniotic, naștere prematură și ruptură prematură a membranelor, chiar dacă un tratament adecvat poate reduce riscul apariției acestor probleme. Cîteva studii au legat chlamidia de un risc ridicat de avort, chiar dacă unele studii nu au arătat nici o legătură.

O infecție netratată poate de asemenea sa te facă mai susceptibilă la HIV și la alte cîteva infecții sexual transmisibile daca ești expusă la ele. Aceasta crește și riscul de a avea o infecție uterină după naștere.

Mai mult ca atît, dacă ai chlamidioza în timpul nașterii, există posibilitatea că vei transmite bacteria bebelușului tău. De fapt, aproape jumătate din bebeluși născuți natural de mame cu chlamidie netratată (și chiar unii născuți prin cezariană) se vor molipsi cu această infecție.

Între 25 și 50 de procente din acești bebeluși vor dezvolta o infecție oculară (conjuctivită) între cîteva zile și cîteva săptămîni după naștere. Și de la 5 la 20 de procente din bebeluși care se infectează cu chlamidia în timpul nașterii dezvoltă pneumonie de la cîteva săptămîni pînă la cîteva luni după naștere.

Deși aceste infecții pot fi foarte serioase, bebelușii care sunt tratați adecvat cu antibiotice, în general, se însănătoșesc. Desigur, este de dorit de a indica tratamentul înainte de naștere pentru a preveni infectarea nou-născutului.

Care sunt simptomele?

Aproximativ 75 de procente din femeile infectate nu au simptome. Însă daca ai totuși simptome, ele vor apărea de obicei între o saptămînă și trei după expunere. Aceste simptome ar putea include  arsuri sau disconfort în timpul micțiunii, inflamații vaginale cu eliminări.

Înainte și după graviditate, chlamidia poate trece din vagin în uter sau în trompele fallopiene, provocînd inflamații pelviene sau boala inflamatorie pelvină (PID). De fapt, aproape 40 de procente din femei care nu sunt gravide, însă care au chlamidioză netratată într-un sfîrșit au și PID.

Simptomele PID-ului includ dureri în zona inferioară a abdomenului sau a spatelui, dureri în timpul sexului, sîngerări vaginale, febră și grețuri. PID poate provoca daune permanente trompelor uterine și duce la dureri cronice pelviene și infertilitate, cît și un risc înalt de sarcină extrauterină dacă totuși prinzi gravidă.

Aproape jumătate din bărbații infectați cu chlamidie au simptome, care se manifestă prin eliminări din organul genital, arsuri sau dureri în timpul micțiunii, testicule sensibile sau edemațiate. Este important ca ginecologul să știe dacă tu sau partenerul tău aveți simptome ale chlamidiei și să se asigure că ambii veți fi testați și, dacă e necesar, supuși tratamentului.

Voi fi testată la chlamidia în timpul gravidității?

Deoarece în Moldova nu sunt date privind prevalența înfecției cu Chlamidia Trachomatis atît în populația generală, cât și la gravide, iar testele de diagnostic sunt destul de scumpe, nu este indicat screening-ul acestei infecții în sarcina normală.

Dar este important să detectăm și să tratăm chlamidia în timpul sarcinii și deoarece este o infecție destul de răspîndită, iată de ce în multe țări este recomandat ca toate femeile gravide să fie testate  la chlamidia în timpul primei vizite prenatale.

Pentru a face testul, medicul va trimite fie o monstră din vagin sau din uter sau o probă de urină în laborator pentru analize. Dacă testul este pozitiv și tu nu ai mai fost testată pentru alte boli sexual transmisibile, atunci medicul este obligat să o facă.

Se recomandă de asemenea ca femeile gravide să fie testate din nou de la 3 la 4 săptămîni după tratament pentru a se asigura că infecția a dispărut.

Cum este tratată chlamidia în timpul nașterii?

Chlamidia este tratată cu antibiotice ce nu sunt periculoase pentru sarcină. Medicul ar putea să prescrie un antibiotic pe care puteți să-l primiți într-o singură doză sau să fie administrat un curs de o săptămînă. (Asigurați-vă că respectați doza recomandată de medic). În majoritatea cazurilor, o rundă de tratament va vindeca infecția.

Partenerul tău ar trebui să fie tratat în același timp, și ambii ar trebui să vă abțineți de la sex pînă la o săptămînă după încheierea tratamentului ca să nu vă infectați din nou.

Cum pot evita molipsirea cu chlamidia în timpul sarcinii?

Întreținînd relații sexuale cu un partener de lungă durată care a făcut sex doar cu tine. În alte cazuri, utilizează prezervative pentru a te păzi de infecții.

Iarăși, dacă există posibilitatea că ai fost expusă la chlamidia (sau alte boli cu transmitere sexuală) în timpul gravidității, sau ai dezvoltat vreun simptom, spune-i medicului tău imediat ca să fii testată și tratată dacă este necesar.