Candidoza vaginală

Ce reprezintă infecția fungică?

Infecțiile fungice sunt infecții obișnuite vaginale care sunt cel mai răspîndite la femeile gravide. Aceste infecții (de asemenea numite candidoze vaginale) sunt cauzate de ciuperci microscopice din familia Candida, mai des Candida albicans. Nu este ieșit din comun să ai o anumită cantitate de ciuperci în vagin, cît și în tractul intestinal. Candida devine numai o problemă cînd crește atît de rapid încît copleșește și alte microorganisme rivale. Nivelul înalt al estrogenului în timpul sarcinii cauzează producerea a mai mult glicogen de către vagin, provocînd răspîndirea mai rapidă a candidei. Este de asemenea foarte probabil să dezvolți o infecție fungică cînd întrebuințezi antibiotice,  în particular dacă le primești frecvent sau pe o perioadă lungă de timp. Aceasta se datorează faptului că în loc să distrugă bacteriile dăunătoare, aceste medicamente afectează bacteriile protective din vagin.

Care sunt simptomele?

Dacă dezvolți simptomele de infecție fungică, ele probabil te vor necăji pînă vei trata infecția,  chiar dacă uneori ele dispar de la sine. Simptomele pot include:

 • Mîncărimi, iritații, arsuri, inflamații și roșeață în vagin și labii
 • O eliminare vaginală fără miros care este deseori alba, cremoasă sau gălbuie.
 • Disconfort sau durere în timpul actului sexual
 • Arsuri în timpul micțiunii (cînd urina atinge organele tale genitale deja iritate)

Ce ar trebui să fac dacă am o infecție fungică?

Dacă crezi că ai o infecție fungică, trebuie să consulți un medic. Ea va culege o monstră din eliminarea ta vaginală și o va verifica pentru a confirma diagnosticul și va exclude lucrurile ce pot cauza aceste simptome.

Printre altele, deși tratamentul contra candidei este valabil fără prescripții medicale, nu este o idee bună să încerci să o tratezi singură fără sfatul unui medic. Simptomele pot fi cauzate de altceva, așa ca o infecție transmisibilă sexual, în locul sau împreuna cu candidoza. Studiile au arătat că majoritatea femeilor care se tratează singure pentru o presupusă infecție fungică ratează  adevărata cauza a simptomelor lor. Ca rezultat, ele amînă un tratament adecvat.
Dacă tu ai o infecție fungică, medicul tău îți va da o prescripție sau îți va recomanda o cremă sau supozitoare împotriva candidei care sunt sigure în timpul sarcinii. ( De notat: medicamentele orale antifungice nu trebuie întrebuințate în timpul gravidității pentru a trata candidoza vaginală)

Poate dura cîteva zile de tratament înainte să simți o anumită ușurare. Între timp, poți alina mîncărimea cu gheață sau prin înmuierea timp de 10 minute într-o baie rece.

Dacă îți pare că medicamentele sunt iritante sau nu te ajută, anuntă-ți medicul. Poate să fie nevoită sa te schimbe la altă medicamentație. Aigură-te sa treci tot tratamentul pentru a fi sigură că ai scăpat de infecție.

Va afecta candidoza copilul meu?

Nu, candidoza nu îl va răni sau nu va afecta bebelușul tău în dezvoltare. Dacă ai o infecție cînd naști, există totuși probabilitatea ca nou-născutul tău se va molipsi cînd trece prin canalul prin canalul de naștere. Dacă se molipsește, atunci se poate îmbolnăvi de o infecție bucală- aftă. Afta este caracterizată de pete albe pe părțile laterale sau pe cerul gurii, cît și uneori pe limbă. Această boală nu este serioasă și se tratează ușor ( Bebelușul se poate îmbolnăvi de afte chiar dacă tu nu ai candidoză).

 Cum pot eu reduce șansele de a mă molipsi cu infecții fungice?

Este puțin probabil să te molipsești de candidoză, dacă îți păstrezi zona genitală uscată (ciupercile trăiesc într-un mediu cald și umed) și flora genitală în echilibru. Nu toate aceste sugestii sunt demonstrate de dovezi, dar ele sunt ușor de urmat și merită încercate:

 •  Poartă lengerie de bumbac naturală și evită colanții și pantalonii strîmți, mai ales acei sintetici.
 •  Schimbă-te de cotumul de baie după ce ai înotat sî schimbă-ți lengeria intima după ce ai exersat dacă ai transpirat.
 • Încearcă să dormi fără lengerie noaptea ca aerul să ajungă la zona ta genitală. Dacă totuși preferi să porți ceva în pat, o cămașă de noapte fără lengerie va permite o circulație mai bună a aerului decît pijamalele.
 •  Evită băile cu spumă, săpunurile parfumate, detergenți de rufe parfumați și spray-iurile igienice feminine. Chiar dacă nu s-a demonstrat faptul ca ele contribuie la formarea ciupercilor, ele totuși cauzează anumite iritații genitale.
 •  Spală zona genitală cu apă călduță (Niciodată nu fă băițe vaginale în timpul sarcinii)
 •  Întotdeauna șterge-te din față spre spate.
 •  Consuma iaurt care conține Lactobacillus acidophilus,  care teoretic ajută la menținerea echilibrului bacterial în intestine și în vagin. Nu s-a demonstrat științific că iaurtul ajută împotriva candidozei, însă femeile așa afirmă. Și oricum este o sursă bună de proteine și calciu.