Voma și greața

De ce o numesc greața de dimineață dacă eu am stări de vomă toată ziua?

,,Grețurile de dimineață,, este un termen incorect utilizat. ( De fapt, termenul medical corect este,,greața și voma în timpul sarcinii,,). Pentru unele femei gravide, simptomele sunt mai severe dimineața și se îmbunătățesc pe parcursul zilei, dar pot reveni la orice moment, iar pentru majoritatea femeilor durează toată ziua. Intensitatea simptomelor variază, de altfel, de la femeie la femeie.

În general, această condiție afectează trei pătrimi din femeile gravide în primul trimestru. Aproape jumătate din toate femeile gravide suferă  atît de grețuri, cît și vomă, o pătrime are doar grețuri, iar o pătrime nu suferă de nimic. Greața începe de obicei la a 6-a săptămînă de sarcină, dar poate începe chiar la a 4-a. Tinde să se înrăutățească în următoarea lună.

Aproape jumătate din femei care au grețuri în timpul sarcinii se simt ușurate aproximativ la a 14-a săptămînă. Pentru restul, mai trece o lună pînă ce greața încetează, deși poate să se întoarcă mai tîrziu pe parcursul gravidității. Din păcate, pentru un procent mic de femei simptomele persistă în continuu pînă la naștere.

Desigur, doar deoarece grețurile sunt obișnuite și probabil vor dura doar cîteva luni, aceasta nu înseamnă că nu sunt  provocări. Chiar și o greață ușoară poate să te doboare, iarcrizele de grețuri și vomă pot să te lase epuizată și mizerabilă. Sfătui-te cu medicul tău despre simptome și cum le poți ușura.

Greața îmi va afecta copilul?

Greața ușoară spre moderată și cîteodată voma asociată cu această stare nu va amenința sănătatea bebelușului tău. Dacă nu adaugi în greutate în primul trimestru, nu e nimic grav atît timp cît te hidratezi și nu te înfometezi. În majoritatea cazurilor, apetitul tău se va întoarce în curînd și vei începe să adaugi în greutate.

Dacă greața te împiedică să te alimentezi echimibrat, asigură-te că iai substanțele nutritive necesare printr-un curs de vitamine prenatale. Alege una cu o doză mică de fier sau fără fier, dacă acest component îți înrăutățește starea.

Voma severă și prelungită, totuși, a fost legată de un risc mai mare de naștere prematură, greutate mică la naștere, și nou-născuți care sunt prea mici pentru termenul lor de gestație. Totuși, un studiu recent al femeilor care au fost spitalizate cu vomă severă au demonstrat că femeile care au adăugat cel puțin 7 kg în timpul sarcinii nu au avut mai multe complicații decît celelalte femei.

Ce pot să fac ca să mă simt mai bine?

Dacă ai un caz ușor de greață și vomă, unele măsuri destul de simple pot fi îndeajuns pentru a ajuta. (Dacă nu există medicamente sigure pe care le poți folosi.) Multe din următoarele sugestii nu sunt demonstrate prin dovezi clare, dar obstetricienii și moașele le recomandă des.

  • Mănîncă porții mici, frecvente, dar și gustări pe tot parcursul zilei, ca stomacul tău să nu fie niciodată gol. Unele femei consideră că alimentele bogate în carbohidrați sunt cele mai bune cînd ai stări de vomă, însă un studiu a demonstrat ca mîncărurile bogate în proteine sunt cele care ușurează simptomele.
  • Păstrează gustările mici, precum biscuiții lîngă patul tău. Cînd te trezești, rugumă cîțiva și odihnește-te 20-30 de minute înainte de a te scula. Gustările din biscuiți pot, de asemenea, să te ajute dacă te trezești cu o stare de greață noaptea.

Printre altele, dacă te scoli încet din pat dimineața, dacă stai pe pat cîteva minute decît să sari deodată din el poate să fie, de asemnea, foarte folositor.

  • Încearcă să eviți alimentele și mirosurile care îți provoacă greața. Dacă îți pare că tot îți provoacă greață, este normal să mănînci doar ceea ce ți se potrivește pe moment, chiar dacă nu e o dietă echilibrată.
  • Poate să ajute consumul alimentelor reci. Încearcă să mănînci alimente reci sau la temperatura camerei, deoarece mîncarea are o aromă mai puternică cînd e fierbinte.
  • Evită mîncarea grasă, care se mistuie greu. Ocolește mîncare piperată, acidă și cea prăjită care poate să-ți irite sistemul digestiv.
  • Încearcă să bei lichide mai ales între mese. Și nu bea o dată atît de mult ca stomacul tău să se simtă plin, ca să nuți mai fie foame. O strategie bună e ca să bei lichidele frecvent pe parcursul întregii zile. Poate să ți se pară băuturile reci, carbogazoase mai ușor de consumat.
  • Dacă vomiți des, încearcă să bei o băutură pentru sportivi care conține glucoză, sare și potasiu ca să înlocuiască electroliții pierduți.
  • Evită stimulii declanșatori ai greții. O cameră caldă sau plină cu lucruri, mirosul unui parfum greu, o plimbare cu mașina chiar și stimulii vizuali precum luminile pîlpîitoare, poate să te irite. Evitarea declanșatorilorpoate deveni o parte importantă a tratamentului tău.
  • Greața se poate înrăutăți dacă ești obosită, prin urmare încearcă să te relaxezi și să dormi. Vizionarea unui film (de preferat nu despre mîncare) sau vizitarea unui prieten poate să te ajute să eliberezi stresul și să te dezbată de la disconfort.

Ce medicamente pot fi utilizate împotriva greții?

Dacă nu ai găsit nici o ușurare împotriva greții, vorbește cu medicul despre medicamente. Nu e nevoie să continui să suferi și așteptarea prea lungă pentru a lua medicamentele necesare poate să-ți înrăutățească condiția și să o facă mai greu de tratat.

Medicul îți va sugera să iei vitamina B6. Nimeni nu știe de ce B6 ușurează greața la unele mame, dar cercetările indică că ele sunt sigure de a le administra în dozele recomandate. Dacă vitamina B6 nu este suficientă pentru grețuri, există alte medicamente care sunt considerate sigure și efective în timpul sarcinii.

Ce pot face dacă nu pot reține lichidele în mine?

Sună-l pe medic dacă nu ești în stare să păstrezi alimentele în tine (incluzînd lichidele)  timp de 24 de ore sau mai devreme dacă urina este închisă și miroase puternic sau te urinezi foarte rar(o data la 4-6 ore).

Ar trebui să-l contactezi de asemenea pe doctor dacă vomiți sînge, ai febră sau dureri abdominale sau dacă te simți extrem de slăbită sau sleită de puteri.

Aproape un procent din femeile gravide suferă de starea numită hyperemesis gravidarum — literar, „vomă excesivă în sarcină.” Această stare poate fi dificil de administrat, dar cu cît mai repede ești diagnosticată și începi tratamentul, cu atît mai probabil vei fi în stare să eviți simptomele severe.

Medicul tău va dori probabil să-ți administreze intravenos lichide imediat, deoarece mai mult ca probabil că ești deshidratată.Apoi va fi necesar ca el să facă unele teste pentru a verifica nivelul electroliților și pentru a se asigura că nici o boală ascunsă nu-ți cauzează voma constantă. În dependență de condiția ta, poți să ai nevoie să fii spitalizată pentru cîteva zile ca să continui să primești lichide intravenos și medicamente.

Multe femei se simt cu mult mai bine după ce s-au rehidratat și sunt în stare să controleze grețurile cu medicamente. În cazuri rare, vei avea nevoie să continui terapia intravenoasă din cînd în cînd ori la spital ori acasă. Dacă este tratată neadecvat, hyperemesis gravidarum poate să provoace o deshidratare cronică, pierderi în greutate, malnutriție și alte complicații pentru tine și pentru bebelușul tău.